Hirdetés

Ha finom sajtot akarsz enni, fogadj örökbe egy cuki tehenet a Korosajt Műhelytől!

Hirdetés

Ha finom sajtot akarsz enni, fogadj örökbe egy cuki tehenet a Korosajt Műhelytől!

Hirdetés
A koronavírus-válság nemcsak a vendéglátósokat viseli meg, de a kistermelőket is, hiszen tőlük is többnyire az éttermek vásárolják fel a terményeket. Már amikor nyitva vannak ugye. A Korosajt Műhelyt mi is meglátogatttuk tavaly, a nyári magazinunkban olvashattatok Korosa Andrásról és teheneiről. Sajnos most bajban vannak.
Hirdetés

Korosa András sajtműhelye több szempontból is különleges, leginkább azért, mert Andrásnak saját, jersey fajtájú tehenei vannak, és sajtjaihoz csak ezeknek a tejét használja. Jelenleg több, mint húsz tehene van, és mindegyik lánynak saját, B-betűs neve. András minden állatot egyenként ismer, nála minden tehén családtag, akire boldog nyugdíjas évek várnak. Nem kerülnek vágóhídra még öreg korukban sem. A teheneket saját maga feji, a napi 120 liter tejből nagyjából 15 kiló sajtot készítenek párjával, Petrával együtt. 

Fiatal borjúk a Korosajt Műhelyben. Fotó: Mudra László

Kistermelők nehéz helyzetben

Sok más termelővel együtt azonban most András is nehéz helyzetbe kerül, olyannyira hogy mint mondja, az is lehet, hogy az egész gazdálkodást fel kell adnia. Tartalékait többnyire felélte, ráadásul helyzetét nehezíti, hogy télen a tehenek kevesebb tejet adnak, és sok tehén jelenleg vemhes. A kis borjúk születése április-május körül várható. Korosa András pénteken egy videót tett közzé a Facebook oldalán, miszerint cuki tehenei örökbefogadhatóak. 

Korosa András a sajtműhelyben. Fotó: Mudra László

Az örökbefogadásért cseréb nyáron, amikor visszatér az élet a normál kerékvágásba (illetve ismét lesz tej), finom sajtokat kapsz a sajtműhelyből. Emellett persze örökbefogadott tehenedet bármikor meg is látogathatod. Választék bőven van: Blanka, Böbe, Bóbita, Barbara, Birs vagy Bodza mind arra vár, hogy legyen egy virtuális örökbefogadója. 

Több tehén vár örökbefogadásra a Korosajt Műhelyben

Korosa András elmondta, nagyon sokan siettek a segítségére már ezen a hétvégén is, amin nagyon meghatódott, Az elmúlt pár napban több tehén is örökbefogadóra talált, a legnépszeűbb Beton és Bodza. Még mindig vannak azonban örökbefogadásra váró bocik, mint például Boglya, Barbara, Borcsa és Bogár. Emellett van még két idősebb, máshonnan befogadott tehene: Brigi és Buksza, akik szintén megköszönnek minden támogatást. 

Korosa András és családja. Fotó: Mudra László

Én már örökbe is fogadtam Búzát, de szívesen osztozom vele másokon is! Amit érdemes tudnotok, hogy egy tehén takarmányozása nagyjából 10.000 forint havonta. Ebben az időszaban ugyanis nincs friss fű, amit legelhetnének. Az előlegként érkező támogatás összegét nyáron sajt formájában levásárolhatjátok. 

Már én is örökbe fogadtam egy bocit. Fotó: Mudra László

Arra biztatok mindenkit, keressétek a kistermelők portékáit a piacokon, és fogadjatok örökbe egy cuki tehenet! Részleteket a Korosajt Műhely oldalán találtok. 

A Korosajt Műhely, 8371 Nemesbük, Április utca 21.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások