Hirdetés
Green Kitchen

Még mindig Miskolcon a legfinomabb a pizza

Hirdetés

Még mindig Miskolcon a legfinomabb a pizza

Hirdetés
Nemrég volt egy éve, hogy az encsi Dudás testvérek elhozták Miskolcra a világbékét, azaz menyitották Pizza, Kávé, Világbéke nevű éttermüket. A miskolciak a nyitás előtt már számolták vissza a napokat, és úgy tűnik, azóta még jobban megszerették ezt a különleges pizzabárt.
Hirdetés

Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs neve már egybeforrt az encsi Anyukám mondta nevű éttermükkel. Pizzát sütni még Olaszországban tanultak, és Encsen is remekül csinálják, de ott a nápolyi stílusú, kemencés pizzát sütik, míg Miskolcra egy egészen új receptet, a római tepsis pizzát hozták. A kettő között sokkal nagyobb a különbség, mint elsőre gondolnánk. A nápolyi egy nagyon vékony, kerek tészta, amit nagy hőmérsékleten, alig két perc alatt sütnek meg, és viszonylag szerényen feltéteznek, – ami abból adódott, hogy Nápoly környéke mindig szegényebb vidéknek számított. Ezzel elentétben a római pizza tepsiben sül, sokkal vastagabb a tésztája, és nagyon gazdagon megpakolják feltétekkel, aminek csak a fantázia szab határt.

Márpedig Dudásék nem szenvednek a fantázia hiányától, egy átlag szombat este a következő pizzák sorakoztak a pultban: margherita, ventricinás (olasz szalámi), tonhalas, sonkás, bolognai ragus, amatriciana, 4 gomba – 4 sajt, magyaros, sonka-gombás, salsiccia (olasz sütőkolbász), sütőtökös, brindzás és fügés. És ez nem azt jelenti, hogy csak ez az egy feltét lenne a pizzán, mindegyik roskadásig megpakolva minden földi jóval. Valószínűleg nincs olyan alapanyag, amiből Dudásék ne tudnának színes feltétet varázsolni. 

Kóstoltunk sokfélét a sima margheritától kezdve a sonkáson és a kolbászoson át a bolognai ragusig és spenótosig, de a legjobban a sütőtökös ízlett. Ezen is volt olasz sonka, lágy, olvadt sajt, valamint méz, amitől az egésznek selymesen finom, édes íze lett. Az említett ízek mellett a fügés és a krumplis pizza is szinte állandóan szerepel a kínálatban, mert nagy kedvencek. A pizzák mellé lehet választani olasz és magyar borokat, csapolt söröket szörpöket, mindig van napi desszert és kétféle fagyi. Emellett Dudásék büszkesége, a Gianni Frasi-féle kávé, az olasz család kávéja Kelet-Európában csak három helyen kapható.

Én nyitás környékén már jártam a Világbékében, de alig vártam, hogy végre viszatérjek, és nem is csalódtam. A római pizza elég jól működik egy ilyen pizzabárban, hiszen nagy mennyiséget lehet sütni előre, aztán a rendelés után még helyben rámelegítenek picit. Ami azt jelenti, hogy az ember tíz percen belül szinte mindig pizzához jut. Nem elhanyagolható szempont emellett  a jó ára sem, egy szelet pizza, – amit aztán tálaláskor ketté vágnak, – 490-890 Ft-ba kerül, és kellemes adag egy embernek. Ha nagyon éhesek vagyunk, akkor azonban számoljunk két szelettel. Sokkal nagyobb szeletekről beszélünk, mint a hagyományos pizza esetében, és a tészta is jóval vastagabb, inkább kenyérszerű. Talán egy kicsit túl vastag is néha.

A hely szombat este nyolc órára szinte teljesen megtelt, és bár remek pizzatészta és jó pizzabár van persze Budapesten is, de olyan helyet nem tudok mondani, ahol ennyire minden egyben van. Szuper jó pizza, nagyon jó alapanyagok, kellemes árak, gyors kiszolgálás, és egy jó hangulatú, remek, ízléses tér, ahová kisebb baráti társasággal vagy akár gyerekekkel is be lehet ülni. A Pizza, Kávé, Világbéke egy olyan hely, ami simán megér egy kirándulást is Miskolcra.

Fotó: Kalas Györgyi / Facebook

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások