Hirdetés
Green Kitchen

Megmutatjuk az idei év legjobb balatoni strandételeit!

Hirdetés

Megmutatjuk az idei év legjobb balatoni strandételeit!

Hirdetés
Idén ötödik alkalommal hirdették meg az Év Strandétele-versenyt a Balaton körül, amelynek legfőbb célja, hogy megújítsa a balatoni büfék hagyományos kínálatát. Olyan, könnyen elkészíthető, nyárias, helyi alapanyagokra építő strandételeket keresnek, amelyek aztán minden strandbüfében könnyen elterjedhetnek.
Hirdetés

Az első versenyt például 2015-ben a fövenyesi Kalóz Strandbisztró harcsa&krumpli nevű étele nyerte, ami  tulajdonképen egy magyar halból készült fish&chips. A számítás bejött, hiszen azóta ez az étel már számos más helyen kapható a strand körül.

Az egyik versenyző a Pinyó büfé nyári lecsója volt, fotó: Kalas Györgyi

A versenyt a balatoni vendéglátósokat tömörítő Balatoni kör hirdeti, a szervezést és az előválogatást a We Love Balaton munkatársai végzik. Mivel a versenyt a Balatoni kör hirdette meg, az ő tagjaik nem nevezhettek a versenyre, hanem a zsűriztek, aminek én is tagja voltam. Minden évben az egyik legnagyobb élmény számomra ez a verseny, amikor egy nap alatt, szó szerint körbeeszük a Balatont.

Soha nem volt még olyan színvonalas és kiélezett a verseny, mint idén, amit az is mutat, hogy hét étel is a döntőbe került. Ráadásul egy keszthelyi büfét leszámítva mindegyik versenyző a déli parton van. Három versenyző is döntőbe jutott Balatonlelléről, ami egyértelműen azt jelenti, hogy a déli part gasztronómiája is megélénkült, és hamarosan felzárkózhat az északi parthoz. Bár a déli parton alapvetően jóval nagyobbak a strandok, több a szabadstrand és a büfé is, megfigyelhető, hogy egyre több helyen jelennek meg újító, úttörő jellegű büfék.

Lássuk a győzteseket:

3. hely: Tex Mex saláta, Málna Büfé, Balatonlelle

A Málna egy egészen új hely, idén tavasszal nyitotta egy Ausztriából hazatért házaspár. Nem titkolt céljuk volt, hogy változtassanak a balatonlellei szabadstrand kínálatán. Alapvetően bisztró stílusú ételeket kínálnak, de azért a hagyományos kínálatból is megtartottak valamennyit. Nagyon becsülöm őket, hogy salátákat is feltettek az étlapra – nekem a Balatonnál a strandon ez hiányzik a legjobban. Tex Mex nevű salátájukkal indultak a versenyen is – pedig a BBQ oldalasuk sem semmi, mindenki kóstolja meg, aki arra jár!

A balatonlellei Málna strandbüfé Tex Mex salátája, sok friss alapanyaggal, csirkével és gyümölccsel, fotó: Kalas Györgyi

A saláta is nagyon bejött, mint ahogy a hely egyik tulajdonosa és egyben szakácsa, Dolbert Ferenc elmondta, az öntetet is saját maga készíti legalább 15 összetevőből. A saláta tetején friss grillezett csirkemell, savanyított zöldségek, ami azonban nagyon levett a lábamról, a friss gyümölcsök a saláta tetején. A hozzákevert kukorica nélkül is működött volna, de így is szuper volt. Ára 1950 Ft, kiadós, de mégis egészséges és nyárias étel – reméljük, sok büfében elterjed.

2. hely: Marhaszegyes ciabatta, Port Burger, Balatonmáriafürdő

A Port Burger már tavaly is indult a versenyen, akkor a Tokdog nevű ételük kevésbé vett le a lábamról, ez a marhaszegyes szendvics azonban nálam kiütéssel győzött. 8 órán át, lassan füstölt marhaszegy, helyi, balatonfenyvesi angus marhából, cheddar sajt és házi mustárszósz. Egyszerűen isteni, ráadásul a séfet Balatoni Ferencnek hívják. Nagyon ütős cucc, az ára 1690 Ft!

Kiadós és finom: lassan füstölt angus marhaszegy a Port étteremben, fotó: Kalas Györgyi

1 hely: Kovászosuborka-leves, Tiki Beach Bisztró, Zamárdi

A Tiki Beach az egyik legjobb hangulatú hely a Balaton körül, egy őrült szimpatikus fővárosi házaspár viszi. Tavaly és idén is hihetetlen színvonalú ételeket dobtak fel az étlapra, folyamatosan újítanak. Az ide versenyre a hideg kovászosuborka-levessel neveztek, amit végül győztesnek hozott ki a zsűri, több okból is. Egyrészt ösztönözni szeretnénk a strandokon a hideg, egészséges levesek készítését – egyébként az általunk tesztelt büfék mindegyikében volt erre példa. Másrészt jó lenne, ha a kovászos uborkát nemcsak a hekk mellé szolgálnák fel egy büfében, hanem saját jogon is létezhetne.

A győztes: hideg kovászosuborka-leves, fotó: Kalas Györgyi

A leves jóval több a kovászos uborkánál, rengeteg összetevőt tartalmaz, van benne gyömbér, rukkola, csírák, a tetején pedig füstölt lazac és tökmagolaj. A lazac sajnos az árát is megdobja, és nem is egy magyar hal, ami számomra kifejezetten ellenérv volt, a versenyt azonban ők nyerték. Így 2019 balatoni standétele a hideg kovászosuborka-leves! Ára 1490 Ft.

Az év balatoni felfedezettje: Pinyó Büfé, Keszthely

Jelenleg nehezen tudnék szimpatikusabb helyet mondani a Balatonnál, mint a Pinyó. Egy nagyon fiatal, alig 25 éves pár vette át a nagypapa büféjét, és a nevet megtartva készít fantasztikus ételeket.  Ők három étellel is neveztek: egy csirkecombból készült hortobágyi palacsintával, nyári lecsóval és hideg bogyós gyümölcslevessel. Mindhárom olyan fantasztikus, hogy külön cikkben is bemutatom majd nektek!

Fantasztikus hortobányi palacsinta a Pinyóban, fotó: Kalas Györgyi

Stick Mix, Villa Strandbisztró Balatonlelle

Én legszívesebben nekik is első helyet adtam volna, innen is látszik, milyen nehéz volt a verseny. A Villa is egy családi vállalkozás, apa, anya és a gyerekek is beállnak a pult mögé nyáron. Két éve próbálják megreformálni a balatoni kínálatot – mint mondják, több-kevesebb sikerrel. Az újdonságokra leginkább a hamburgerek szintjén vevő a közönség, sokan keresik a hagyományos ételeket.

A versenyre a Stick Mix nevű ételükkel neveztek, ami szerintem a kóstolt ételek közül a legtökéletesebb strandétel. Az étel kizárólag helyi alapanyagokból készül: két rúd Ordacsehiből származó tanyasi csirkemellfié, egy rúd bálványosi kecskesajt és egy rúd szürkeharcsa panírozva, hozzá mangós-chilis mártogatós. Az ára 1290 Ft, tökéletes strandétel, bárcsak sokfelé elterjedne!

Csirke-, hal- és kecskesajt-rudacskák, mangós szósszal, fotó: Kalas Györgyi

Gipsy King burger, RockBurger Balatonlelle

Szintén lellei versenyző volt a RockBurger, ami nem egy Balaton-specifikus hely, van éttermük például Budapesten is. De a burgereiket mindig itt szokták kikísérletezni, utána megy fel az étel Budapestre. Gipsy King nevű burgerük tulajdonképpen a cigánypecsenye újraértelmezése: 100% sertéshúspogácsa, sok-sok fokhagyma, a buci tetején pedig kovászos uborka és kakastaréj, az ára 2290 Ft.

A hamburger tetején kovászos uborka és kakastaréj, fotó: Kalas Györgyi

Gombósza, Konyhám, Balatonfenyves

Az Év Strandétele verseny tavalyi győztese a Konyhám volt, Gofcsi nevű ételükkel. A Konyhám magasan kiemelkedik a balatoni mezőnyből, az egyik legjobb hely a parton. Szikra Gabi idén is egy nagyon izgalmas, saját maga alkotta étellel nevezett: egy zalai ételt, a kukoricadarából készül prószát alkotta újjá gombócformában, rengeteg tejföllel. Zseniális lett, a három nagy gombóc ára 1290 Ft.

Szuper desszert sok tejföllel és szilvalekvárral, fotó: Kalas Györgyi

Mint láthatjátok, a felhozatal fantasztikus volt, minden ételt egyenként érdemes kipróbálni, akár még az előttünk álló hosszú hétvégén. 

A zsűri

A Balatoni KÖR idén is hattagú zsűrit kért fel, hogy segítsen a győztest kiválasztani. Szokás szerint szerepet kapott a csapatban a verseny két korábbi győztese, Nagy-Golyán Nikolett (Kalóz Strandbisztró) és Bezerics Dániel (Paletta). Hozzájuk csatlakozott három újságíró: Sümegi Noémi, a nyomtatott Magyar Konyha felelős szerkesztője, Kalas Györgyi, a Street Kitchen gasztronómiai újságírója és a We Love Balaton főszerkesztője, Tucsni László. A hatodik zsűritag pedig Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt.

A döntés során a zsűri az alábbi kritériumokat mérlegelte:

  • az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készül
  • egyszerű, de kreatív, nyárias
  • túlmutat az eddig uralkodó lángos-hekk irányon
  • gyorsan és büfékben is elkészíthető
  • akár elvitelre is alkalmas
  • szerepel a vendéglátóhely étlapján
Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások