Hirdetés

Mikor nyithatnak ki a balatoni éttermek és strandok?

Hirdetés

Mikor nyithatnak ki a balatoni éttermek és strandok?

Hirdetés
Nagyon sok bizonytalansággal kell szembenéznie mindenkinek a jelenleg kialakult, teljesen váratlan helyzetben. Mivel mi gasztronómiával foglalkozunk, számunkra nyilván az a legégetőbb kérdés, hogy mikor nyithatnak ki végre kedvenc éttermeink, és idén nyáron lehet-e még vajon felhőtlenül étterembe menni?
Hirdetés

Vajon kinyithatnak-e idén a balatoni vendéglők és strandok? Ez nemcsak nekünk hozna felüdülést, hanem nagyon sokat jelentene a gazdaság és a vendéglátásban dolgozók munkájának megőrzése szempontjából is. A lehetséges válaszokról két balatoni szakemberrel és étteremtulajdonossal, Csapody Balázzsal (Kistücsök) és Laposa Bencével (Laposa Birtok, Hableány) beszélgettünk. Nyilván most még csak a tapogatózás folyik, mindketten azt hangsúlyozták, hogy jelenleg minden bizonytalan, és ők sem látják pontosan a nyarat.

A Nagyi Kertje Teázó Aszófőn. Egyelőre a kerthelyiségek sem nyithatnak ki, fotó: Erdőháti Áron

Csak tippelni tudnak, és reménykedni, hogy nyáron már a kerthelyiségekben ülhetünk, bár valószínűleg egymástól jóval nagyobb távolságra. Az is biztos azonban, hogy az éttermek egy része nem fogja túlélni a válságot. Nyugat-Európában az utóbbi időben már több ország döntött az enyhítés mellett, de úgy tűnik, hamarabb fognak kinyitni az iskolák és a boltok, az éttermekre csak ennél később kerülhet sor.

Az éttermek 30 százaléka csődbe mehet

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa nem teljesen pesszimista, és úgy véli, alakulhat úgy a dolog, hogy hosszabb távon pozitív lesz a járványhelyzet végkicsengése a balatoni turizmusra vonatkozóan.

Egyelőre azonban nem kétséges, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak a balatoni vendéglők. A legrosszabb faktor a bizonytalanság, hiszen senki nem tudja, meddig tart ez az állapot és mikor nyithat ki újra. Előfordulhat, hogy a vendéglők akár több mint 30 százaléka is csődbe megy. Ahogy Csapody Balázs fogalmaz, az egész szakma kapott egy hatalmas gyomrost. „Ez egy olyan helyzet, amire senki nem számíthatott. Gondoltuk, hogy fog jönni egy gazdasági válság, lesz visszaesés, de erre egyáltalán nem készülhettünk fel.”

Csapody Balázs szerint egyértelmű, hogy nagyon meg fognak változni a nyaralási, utazási szokásaink. Fel fognak értékelődni az autós utak és a közeli célpontok. Az enyhítés egészen biztosan fokozatos lesz, de a hosszú, repülős utakhoz fognak a legkésőbb visszatérni az emberek, így a vidéki vendéglátósok reménykedhetnek abban, hogy nyáron többen fogják a közeli helyeket és a Balatont választani pihenésre. 

A Kistücsök étterem, fotó: Facebook/Kistücsök

Csökkentett üzemmódban működhetnek az éttermek

A Kistücsök tulajdonosa nagyon bízik abban, hogy nyáron már megnyithatnak a kedvenc balatoni vendéglőink kerthelyiségei, így a Kistücsök is. „Az is valószínű azonban, hogy egy jó darabig még más szabályok szerint fognak üzemelni az éttermek, mint eddig megszoktuk. Kevesebb férőhellyel, és sokkal nagyobb távolságot hagyva az asztalok, a vendégek között. Fokozatosan betartva a biztonsági előírásokat, ahogy például a kereskedelemben is megszokhattuk az elmúlt hetekben. A Kistücsök kerthelyisége 90 fős, úgy számolom, hogy itt ezen a nyáron jó, ha 45 embert le tudunk majd ültetni. Ehhez nyilván kevesebb személyzet is kell majd, mint amennyien tavaly nyáron dolgoztunk” – mondja a tulajdonos, hangsúlyozva, hogy a Kistücsökben eddig még mindenkinek a munkáját sikerült megtartani, ez több mint 35 fő. A munkaerő nagy része most pihen, majd a jövő héttől továbbképzésen vesznek részt, ültetik a fűszerkertet, készülnek a jövő feladataira. 

A Kistücsökben nyitáshoz készülődnek egy tavalyi napon, fotó: Facebook/Kistücsök

„Én most úgy állok hozzá ehhez az egészhez, mint 28 évvel ezelőtt, amikor megnyitottam az éttermet. Mindent újra kell kezdeni és át kell gondolni” – mondja Balázs, aki elismeri, hogy mindenkitől kreativitást és kitartást kíván a mostani helyzet. „Nagyon bízom benne, hogy ha csökkentett kapacitással is, de az éttermeket meg fogjuk tudni nyitni valamikor a nyáron. A strandokkal, fürdőkkel kapcsolatban azonban szkeptikusabb vagyok. Mivel ott sok ember zsúfolódik össze egy helyen, a korábbi formában így nem lenne biztonságos az üzemelés, ott is szükség lesz a létszámkorlátozására.”

A szállások remélhetőleg szintén megnyithatnak, Csapody Balázsék jelenleg a karbantartási munkálatokkal párhuzamosan építik az étterem melletti szálláshelyüket, melyet, reményeik szerint, üzembe is tudnak helyezni a jövő nyárra. 

Nyaralók és helyi lakosok közötti ellentét

A járvány kezdete óta többször alakult már ki vita a nyaralótulajdonosok és a helyi lakosok között. Nem egy balatoni települést a polgármesterek le is zárnak hétvégére, hogy a nyaralók ne utazzanak oda. Ez a helyzet ráadásul nem biztos, hogy meg fog szűnni, hiszen úgy tűnik a polgármesterek önálló döntési joga ebben a kérdésben megmarad a továbbiakban is.

A badacsonyörsi Vánkos tavaly nyáron, fotó: Erdőháti Áron

Csapody Balázs hangsúlyozta, ő nagyon nem örül a járvány miatt kialakult, nyaralótulajdonosok és a helyi lakosság közötti ellentétnek. „Én úgy gondolom, hogy ez az ő otthonuk is. Akinek itt nyaralója van, az ugyanúgy balatoni, mint mi, akik itt élünk, nekik azt kell érezniük, hogy ide bármikor jöhetnek, itt szeretettel fogadják őket. Akkor fognak tenni valamit a Balatonért, ha a sajátjuknak és az otthonuknak érzik. Nem pestiek és vidékiek vannak, hanem felelősen és felelőtlenül gondolkodók” – mondja Csapody Balázs, aki szerint most mindenkinek el kell fogadnia, hogy a Balaton egy ideig nemcsak strandolós, hanem inkább kirándulós, bor- és gasztroturistás, biciklizős, sportolós hely lesz.

Laposa Bence: vendég nélkül semmi nem működik

Csapody Balázsnál egy kissé kevésbé optimista Laposa Bence borász, a Balatoni Kör elnöke. A Laposa család nem csak bortermeléssel foglalkozik; Badacsonyban három vendéglátóhelyet is üzemeltetnek, köztük az ikonikus Hableány nevű éttermet – melyet éppen tavaly újítottak fel teljes egészében. Laposa Bence is azt hangsúlyozza, hogy nagyon váratlanul érte őket a kialakult helyzet. „A vendéglátás lényege a vendég, nélküle semmi nem működik. Vendégek pedig most egyáltalán nincsenek.” Ő is úgy gondolja, hogy közép- és hosszútávon talán felértékelődnek majd a közeli nyaralóhelyek és a Balaton, de addig még sok nehézséget kell legyőzni. Jelenleg a túlélésre koncentrálnak.

Laposa Bence Badacsonyban, fotó: Facebook/Hableány

Ő is azt reméli, hogy nyáron majd valamilyen formában megnyithatnak az éttermek, bár kissé tart attól, hogy a nyitás veszteségesebb lesz a vendéglátóhelyek részére, mint a jelenlegi zárva tartás. „A járvány alapvetően átalakítja a gondolkodásmódunkat, és a vendégek részéről helyre kell majd álljon a bizalom. Mindannyian várjuk, hogy újra kinyithassunk, de az bizonyos szempontból sokkal nehezebb, és még kiismerhetetlenebb lesz az éttermeknek, mint a zárva tartás. Ha kevés vendég lesz, az még tovább növeli majd a veszteségeket, és bizonyos szempontból több problémát jelent, mint a teljes bezárás” – mondja Bence, hangsúlyozva, hogy a borászatot is nagy csapás érte, hiszen az éttermek bezárásával éppen legfőbb értékesítési felületüket vesztették el. 

A teljes bezárkózás nem jó

A jelenlegi, teljes bezárkózáson alapuló helyzetet viszont ő nem tartja hosszútávon fenntarthatónak. „Több kutatás bizonyította, hogy ez a vírus valószínűleg hosszú ideig velünk marad, és a teljes bezárkózás nem jó alternatíva. Olyan megoldásokat kell keresni, amelyek közép- és hosszútávon is működnek, hogy együtt tudjunk élni a vírussal. 

Kilátás a Laposa borteraszról, fotó: Kalas Györgyi

A döntés nyilván nem a mi kezünkben van, és mi nem is tudjuk megmondani, mi lenne a helyes döntés. A legrosszabb dolog a jelenlegi helyzetben a bizonytalanság, és sokan nem rendelkeznek megtakarítással. Tudom, hogy vannak, akik az ellenkezőjét gondolják, de vidéki éttermet üzemeltetni eddig sem volt olyan hatalmas biznisz. Ráadásul a Balatoni Kör tagjai közül sokan mindent visszaforgattak, befektettek. De a balatoni vendéglátás az elmúlt években jól vizsgázott, a vendégek egyre magasabb minőséget kaptak. Így remélem, sokan választják majd ezek után is a Balatont.” 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?