Mit reggeliznek máshol? 7 klasszik reggeli a nagyvilágból
Anglia
Az angol reggeli kifejezés biztos sokatoknak ismerős, de meg merjük kockáztatni, hogy ettől függetlenül a legtöbben nem kerültetek ennél közelebbi kapcsolatba vele. A lényeg, hogy ez a reggeli több különböző ételből áll össze: tojás, bacon, gomba, paradicsomos bab, sült kolbász, sült paradicsom, plusz valamilyen pékáru. Ezeken felül helyenként vannak egyéb feltétek is, ilyen pl. a bubble and squeak (zöldséges krumplis cucc), hash browns (röszti) és a black pudding (véreshurkaszerű kolbászkarikák). Míg régebben az angol reggeli volt az általános első étkezés, most már inkább a hétvégi brunch részét képezi, de ha sokáig nem akartok megéhezni, egyszer teszteljétek le valamelyik munkanap előtt. Csak nehogy utána visszadőljetek aludni! 😉
Németország
A németeknél a klasszik kolbász (wurst) már reggel előkerül, ami mellé helyi sajtokat és friss, vajjal megkent pékárut esznek. A kérdés az, hogy vajon a kávét már reggel is sörre cserélik? Az kétségkívül jobban illene ehhez a menühöz.
Kína
Kínában nem túl meglepő módon a reggeli étkezésben is szerepel a rizs, rizskása formájában. Náluk mindegyik főétkezés főtt ételből áll, ezért aki valami laktatóbbra vágyik a kásánál, az a gombócszerű tésztabatyukat választja. Ezeket baozinak vagy a mantounak nevezik, a különbség az, hogy előbbit megtöltik. Aki pedig még a batyuknál is tartalmasabbat szeretne, az a noodle mellett dönt, de ezek a fogások már leginkább ugyanolyanok, mint amiket ebédre és vacsorára is esznek.
Franciaország
Ha a francia reggelikre gondolunk, akkor egyértelműen a croissant jut először eszünkbe. Míg nálunk nehéz igazán jó croissant-t enni, a franciák igencsak jól űzik ezt a műfajt. Általában üresen, vajasan, vagy lekvárral fogyasztják és teát, kávét isznak mellé. Egy másik népszerű péksüti a “pain au chocolat”, ami egy szimpla csokival töltött tészta. Ezt sem bonyolítják túl, a pékáruk frissessége viszont kiemelten fontos nekik – és ez a többi kenyérfélére is ugyanúgy igaz.
Venezuela
Venezuelában gyakori reggelinek számít az arepa, ami egy kukoricalisztből készült kenyérke. Általában magában vagy szendvicsként eszik és a reggelin kívül a többi főétkezéskor is előkerül. A kukoricalisztnek köszönhetően tök jó omlós lesz a lepény, a feltéteknek pedig csak az egyéni ízlés szabhat határokat.
Új-Mexikó
Hát mi mást reggeliznének a mexikói barátaink, mint egy jó breakfast burritot? Benne van a nevében, hogy reggelire kell enni, szóval nem csoda, hogy nem akarnak mással próbálkozni. 😀 A kaja egyszerű és laktató: a lényeg, hogy mindenféle reggeli-kompatibilis kaját (tojás, bacon, sajt, sonka, hagyma, krumpli) belepakolunk egy tortillába és feltekerjük. Gyors, finom, laktató, ennyi.
Amerika
Amerikában nem bonyolítják túl a dolgokat: a reggeli rohanásba mindössze egy kis bolti gabonapehely, müzli fér bele, vagy alkalomadtán egy kis palacsinta jól leöntve juharsziruppal (bár ez inkább Kanadára jellemző).
Végezetül annyit leszögeznénk, hogy nyilván ahogy mi sem csak és kizárólag baconos tojásrántottával vagy parasztreggelivel indítjuk a napot, úgy ezekben az országokban sem csak a felsorolt kajákat eszik reggelire. Mi viszont ha világkörüli útra indulnánk, akkor tutira végigmennénk a fenti listán és minden autentikus reggelit,ebédet és vacsorát kipróbálnánk.
Írjátok meg kommentben, hogy szerintetek nálunk mi számíthat tradicionális reggelinek, aztán nézzetek körül a Legjobb reggelik kategóriánkban és dobjatok össze valami finomat!