Hirdetés
Green Kitchen

Mostantól papírba csomagolja hajléktalanoknak készített szendvicseit a Budapest Bike Maffia

Hirdetés

Mostantól papírba csomagolja hajléktalanoknak készített szendvicseit a Budapest Bike Maffia

Hirdetés
Rég volt olyan internetes kihívás, ami annyi embert megmozgatott volna, mint a műanyagmentes július. Szerintem senki sem gondolta, hogy a műanyag mentességnek ekkora visszhangja és ennyi követője lesz. Nagyon nagy dolog, ha valaki megpróbál kevesebb hulladékot termelni - még ha lehetetlen is minden csomagolóanyagot kiiktatni. De még ennél is nagyobb dolog, ha egy cég vagy egyesület áll bele ebbe a dologba, mint most a Budapest Bike Maffia.
Hirdetés

A Budapest Bike Maffia Vitamin Kommandó nevű kezdeményezésük keretében hetente kétszer szendvicseket gyárt, amit aztán szintén saját önkénteseik biciklin eljuttatnak az utcán és szállón élő hajléktalan embereknek. Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia vezetője elmondta: hetente nagyjából 4-500 szendvicset készítenek, amit eddig folpackba csomagoltak. A műanyagmentes július jó alkalom volt rá, de már amúgy is régóta gondolkodnak rajta, hogyan iktathatnák ki a műanyag csomagolást, hiszen számukra nagyon fontos a zöld szemlélet. Ezért is szállítják a szendvicseket biciklivel. 

Hosszas kísérletezés után a héten készülő szendvicsek már papírcsomagolást kapnak, ami kifejezetten élelmiszerek csomagolására gyártott, környezetbarát zsírpapír. Mint Havasi elmondta, a sima szalvéta sajnos nem megfelelő erre. Igyekeznek sok zöldséget tenni a szendvicsekbe, hogy a fedél nélkül élők minél több vitamint tudjanak enni. A zöldségtől pedig a szalvéta szétázik. 

Havasi elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos Facebook-posztjuk alatt nagy vita alakult ki, arról, hogy a papírcsomagolás jobb-e, mint a műanyag. De ők hisznek benne, hogy ahol csak lehet, ki kell iktatni az egyszer használatos műanyagot az életünkből. A hajléktalan emberektől pedig nem kérhetik, hogy a szendvics elfogyasztása után keressenek egy szelektív kukát. Nem mellékes az sem, hogy a csomagolás esztétikus legyen, hiszen a nélkülöző emberek számára is fontos, hogy gusztusosan érkezzenek meg hozzájuk a szendvicsek. 

A Vitamin Kommandó 2012-ben indult azzal a céllal, hogy minél több ételt tudjanak vinni az utcán élő hajléktalan embereknek. A tárgyi adományok mellett ugyanis az is fontos, hogy a nélkülözők zöldségben és húsban gazdag szendvicseket kapjanak hetente többször. A Vitamin Kommandó nem egy klasszikus ételosztás, mivel a csapat tagjai keresik fel a hajléktalan embereket. A módszer egyszerű: bringára pattannak és körbetekerik a várost, míg az aznapra készített adományok elfogynak. Ehhez kapcsolódik a +1 szendvics programjuk is, aminek keretében középiskolások hoznak eggyel több szendvicset az iskolába, amit szintén a BBM tagjai juttatnak el a hajléktalanokhoz.

A Vitamin Kommandó hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön, este 18-20 óra között készít szendvicseket, amihez bárki csatlakozhat, aki segíteni szeretne. 

Fotók és borítókép: Annaházi Dénes (BBM)

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások