Hirdetés

Napi több száz adag meleg étellel támogatják az egészségügyi dolgozókat a magyar éttermek

Hirdetés

Napi több száz adag meleg étellel támogatják az egészségügyi dolgozókat a magyar éttermek

Hirdetés
“Etesd a dokit!” néven alakult jótékonysági csoport a Facebookon az egészségügyben dolgozók megsegítésére. A csoporthoz bárki csatlakozhat, aki a kórházi dolgozókat tudja segíteni főzéssel vagy ételkiszállítással. Már egy nap alatt hatalmas eredményeket értek el.
Hirdetés

“A csoport célja, hogy az egészségügyben dolgozóknak segítsünk, akik most fokozott veszélynek és terhelésnek vannak kitéve – orvosoknak, ápolóknak, idősek gondozóinak stb. Pár hét múlva több ezer beteget ápolni megterhelő lesz, az egészségügyben dolgozóknak vitaminokban gazdag étrendre lesz szükségük” – írják a csoport felületén. 

Minden felajánlásnak örülnek, ami az egészségügyben dolgozók segítségére lehet, most azt próbálják megszervezni, hogyan tudják minél rövidebb úton és egyszerűbben eljuttatni a  felajánlott élelmiszert a kórházakba a dolgozóknak. Az ötlet egyik kitalálója Keve Márton séf, aki London legjobb éttermeiben főzött, és pár hónapja költözött haza Budapestre. Most kezdett volna dolgozni az Easywine étterem és borbár séfjejént, első napján azonban már nem kellett bemennie, mert közben korlátozták az éttermek nyitvatartását, és mint mi is megírtuk, a legtöbb étterem be is zárt. Keve Marci elmondta hogy ekkor jutott eszébe, hogy ha már itt van egy remekül felszerelt konyha, feltöltve élelmiszerrel, akkor jó lenne ezt valahogy hasznosítani, és azoknak a szolgálatára fordítani, akik a legtöbbet tesznek most a betegekért, azaz a egészségügyi dolgozóknak. 

Így tudsz segíteni, fotó: Etesd a dokit! /Facebook

Jókuti András segítségével létrehozott egy Facebook-csoportot, #Etesdadokit néven, ahol mindenki felajánlhatja, miben tud segíteni az egészségügyi dolgozók étkeztetésében, illetve mit tud felajánlani. Már két nap alatt is rengetegen jelezték, hogy segítenének, van, aki termelőként segítene, van, aki kávét küldene, és van olyan étterem, például a Siófoki Déli Part BBQ, akik mivel szintén bezártak, konyhájukat és munkájukat ajánlották fel a csoportban. 

Jelenleg kizárólag vendéglátohelyek felajánlását várják! Magánszemélyeknek tehát nincs lehetősége főzni, csak minősített konyhával rendelkező éttermeknek. Nagy szükségük van csomagolóanyagokra, dobozokra, és szállításra is, – ezt magánszemélyes is végezhetik. Hangsúlyozták, hogy a higiéniai szabályok betartása miatt civil felajánlásokat nem tudnak elfogadni, és pénzzel sem szeretnének foglalkozni.

Aki viszont tud szállításban segíteni, jelentkezzen, illetve az is, aki tartós élelmiszert (főleg instant kávét, kekszeket) tudna küldeni. Az első felajánlások tegnap már meg is kezdődtek,  tegnap kaptak rengeteg komposztálható dobozt és 90 kiló zöldséget. Így Keve Márton el is kezdi a főzést – bár problémát jelent, hogy sok alapanyag, mint például a liszt, hiánycikk. Hangsúlyozzák, hogy a felajánlásokat kérik elküldeni e-mailben is: etesdadokit@gmail.com

Kórházak jelentkezését is várják, akiknek jól jönne egy kis segítség. A Bethesda kórház egyébként máris jelezte, hogy egyszerre 200 egészségügyi dolgozó van az épületben, ők minden tányér meleg ételnek nagyon örülnek. A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet is jelezte, hogy legalább 170 munkatársuk mindig az intézetben tartózkodik, szintén hálásak a felajánlásokért. Szerencsére egyre több felajánlás érkezik vidékről, a csoport minden vendéglátóhelyet igyekszik összekötni egy kórházzal. 

Más vendéglátóhelyek is igyekeznek segíteni, a Pasarét Bisztró minden nap 20 adag meleg ételt küld a karanténban rekedt Kútvölgyi kórház személyzetének, a Tommy di Napoli pizzéria naponta 200 pizzát szállít ki kórházakba, az Artizán pékség pedig rengeteg friss pékárut szállított ma ki a János kórházba.

Borítókép: Keve Márton a csoport egyik alapítója főzéshez készülődik, fotó: Etesd a dokit! /Facebook

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások