Hirdetés
Green Kitchen

Frissen gyúrt tészták, ütős olasz szószok, visszafogott árak: ez a Pasta Head

Hirdetés

Frissen gyúrt tészták, ütős olasz szószok, visszafogott árak: ez a Pasta Head

Hirdetés
A Pasta Head a Hajós utcában nyílt meg nemrégen, egy egykori hentesbolt helyén. A hentes emlékét még most is őrzik a fehér csempék, de belül egy valódi olasz tésztázó lapul. Sok környéken élő és dolgozó szinte mindennap innen viszi az ebédet vagy a vacsorát, hiszen minden tészta és szósz helyben, frissen készül, kizárólag olasz alapanyagokból. Autentikus ízek és hatalmas adagok.
Hirdetés

Béles Tamás húsz éve vendéglátózik, bár nem a konyhai oldalt képviseli. Mondanom sem kell, hogy Tamás Olaszország szerelmese, az elmúlt tizenöt évben szinte teljesen bejárta Itáliát. A legtöbb nagyvárosban megfordult, ahonnan nemcsak emlékeket, hanem ízeket és receptekert is hozott magával. Így állt össze a Pasta Head tésztázó, ahol minden tészta egy olasz városról van elnevezve. Csak olyan városról persze, ahol a tulajdonos is járt.

A Pasta Head a Hajós utcában, fotó: Kalas Györgyi

A Pasta Head szuper koncepcióra épül: a vendég választja ki, hogy milyen fajta tésztát kér (ebből egyelőre háromféle van: linguine, pappardelle és fussili), majd kiválasztja hozzá a szószt, és ha egy kis extrára vágyik, még a feltétek között is szemezgethet. Persze láttunk már ilyet máshol is – az egyik nagy étteremlánc tésztakínálata is így működik –, de még sokkal több kellene a városba! A Pasta Headben minden tészta frissen készül olasz lisztből, olasz paradicsomból, és természetesen a sajt is Olaszországból érkezik. 

A tészták kizárólag olasz lisztből készülnek, fotó: Kalas Györgyi

Pasta Head: öt perces tészta

A Pasta Head tulajdonképpen egy látványkonyha, a tészta mindig a vendég előtt készül frissen, alig 4-5 perc alatt. Minden alapanyag a pulton sorakozik, tehát pontosan követhetjük, mi kerül a rendelésbe. Tamástól megtudtuk, hogy az étterem konyha és raktár is egyben, hiszen minden alapanyagot a vendégtérben tárolnak. Kétféle olasz lisztet használnak, olasz San Marzano paradicsomot, tengeri sót és olívaolajat, mindezek mellett pedig a csinos tésztakészítő gépet is megtalálod az étteremben. 

Pasta Head, fotó: Kalas Györgyi

Tamás sokat kísérletezett a konyhán az Olaszországból hozott receptekkel, míg minden teljesen autentikusra sikerült. Mindent igyekeznek úgy főzni, ahogy Olaszországban csinálják: a bolognai is eredeti recept alapján készül sok répával, zellerrel és vörösborral; Carbonarát pedig éppen azért nem készítenek, mert ahhoz frissen kell pirítani a szalonnát, ami legalább tizenöt perc.

Márpedig a Pasta Head másik fontos küldetése, hogy gyorsan jussunk minőségi ételhez. Minden recept úgy lett összeállítva, hogy rendelés után 5-6 perccel már a vendégnél legyen. Nagyon fontos emellett az ár is. Tamás azt szeretné, ha ez a hely mindenki számára elérhető lenne, ezért minden tészta ára 1500 Ft alatt marad, kivéve a két garnélásét, de azok is megvannak kétezerből. 

Kedvencem: a Bari, sok garnélával.

Laza hely, jó áron

Éppen ezért nincs tálalás sem, mert egy mosogató alkalmazása jelentősen drágítaná a tésztákat. Az étel papírdobozban érkezik, műanyag evőeszközzel. Be kell valljam, én ettől a műfajtól egy kicsit idegenkedem, ugyanakkor az anyagi vonatkozást teljesen megértem. És nem utolsó szempont az sem, hogy a maradékhoz így nem kell külön csomagolóanyagot kérni, egyszerűen csak becsukjuk a doboz fedelét, és már vihetjük is! Márpedig nagy eséllyel fog maradni, mert az adagok nagyon kiadósak.

A tészta az új street food

A tészta olyan, mint a pizza: mindenki imádja, sokféleképpen variálható, gyorsan elkészül, laktató és finom. Mégsem tudott olyan mértékben street fooddá válni, mint a pizza. Ennek legfőbb oka szerintem az, hogy nem lehet olyan jól fogyasztani az utcán. Na de most a Pasta Head újrahasznosított papírból készült, csinos dobozainak köszönhetően ez is megoldódott!

Én a Bari és a Rimini nevű tésztákat kóstoltam meg, előbbi egy kissé csípős, paradicsomalapú, garnélás tészta; a másik pedig egy erdei gombás, tejszínes alkotás. Fontos kiemelni, hogy minden tészta laktózmentes, növényi tejszínnel készül, ami hatalmas pluszpont! Vegák is bőven találnak opciót, vegánoknak azonban nem árt tudni, hogy a tészták tojással készülnek! 

Mindkettőért odavoltam, bár a Bari jobban elnyerte a tetszésemet. Olyannyira, hogy újra ezt fogom rendelni, ha legközelebb arra járok, pedig én imádok új dolgokat kipróbálni. Van egy másik garnélás tészta is egyébként, ami sima fokhagymás alappal készül, ez a Taranto – a Bologna mellett jelenleg ez a legnépszerűbb. A Bolognát senkinek sem kell bemutatni; a Torino igen különleges, mert sütőtökkel, kolbásszal és zsályával készül; a Palermo is paradicsomos alapú, ebbe még csípős kolbász is kerül; a Trapani és Scalea pedig két vegetáriánus tészta, az egyik vörös pesztóval, a másik pedig spenóttal. A tészták tetejére vagy Grana Padano, vagy szicíliai ricotta kerül. 

Vegetariánus tésztákból is nagy a választék

Étterem a COVID idején

Tamás igen bátor volt, amikor megnyitotta tésztázóját augusztusban. A turisták még nem tértek vissza, és már sajnos lehetett számítani arra, hogy jön a második hullám. Ettől függetlenül két hónap elég volt ahhoz, hogy a környéken élők és dolgozók megszeressék, sok törzsvendéget szereztek. Beülni sajnos egyelőre nem tudtok, pedig nagyon jól néz ki a hely: a tulajdonos nagyon sok személyes, az utazásaira emlékeztető tárggyal dekorálta. Addig is viszont a Wolton keresztül az összes szuper tésztát házhoz rendelhetitek, vagy elvitelre is kérhetitek. 

A szemünk előtt készül a tészta, és itt tárolják az alapanyagokat is. Fotó: Kalas Györgyi

Tamás elmondta azt is, hogy nagyon nehéz időszak ez a vendéglátósok számára: csak az fog életben maradni, aki nagyon pici helyet üzemeltet, vagy aki nagy és tőkeerős. A bizonytalanság a legrosszabb. Senki sem tudja, mikor nyithat ki újra, miközben több százezer forintnyi árukészlet áll bent a legtöbb étteremben. Tamás jelenleg úgy gondolja, hogy márciusnál hamarabb nem térhet vissza az élet a normál kerékvágásba. 

Pasta Head, 1066 Budapest, Hajós utca 21.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások