Hirdetés
Green Kitchen

Rengeteg étterem bezár, sok hely csak utcán szolgál ki: így reagálnak a magyar éttermek a járványra

Hirdetés

Rengeteg étterem bezár, sok hely csak utcán szolgál ki: így reagálnak a magyar éttermek a járványra

Hirdetés
Március 16 után az éttermek nem lehetnek nyitva délután három után. Rendkívül nehéz időszak ez, hiszen az elmaradó vendégek elbocsátásokat eredményezhetnek, rengetegen maradhatnak munka nélkül. Sokan igyekeznek átállni a kiszállításra.
Hirdetés

Március 16 után az éttermek nem lehetnek nyitva délután három után. Rendkívül nehéz időszak ez, hiszen az elmaradó vendégek elbocsátásokat eredményezhetnek, rengetegen maradhatnak munka nélkül. Sokan igyekeznek átállni a kiszállításra.

Egyre több magyar étterem reagált a járványra már múlt héten, és mindent megtettek a biztonságos kiszolgálás érdekében. Általános reakció, hogy nagyon sok kávézó áll át az eldobható poharakra, van, aki már csak ebben szolgál fel kávét, saját, hozott bögrét pedig szinte sehol sem fogadnak el. Az éttermek egy része eldobható tányért és evőeszközt is használ.

Sok hely jelzi, hogy naponta többször fertőtlenítik az asztalokat, a kilincseket és a pultot. A legtöbb étterem kevesebb asztallal működik, nagyobb helyet hagyva köztük – vége az apró asztalokkal telezsúfolt bisztrók világának. Szinte mindegyik vendéglátóhely a bankkártyás fizetést preferálja a készpénzzel szemben. Tegyétek ezt ti is, bár a kártyát – akárcsak a mobiltelefont – sem árt néha fertőtleníteni. A kártyás fizetéshez azonban legalább nincs szükség személyes érintkezésre. 

Croissant házhoz

Az isteni croissant-jairól híres Freyja – the croissant story csapata a Facebookon közölte, hogy továbbra is egész nap sütnek, de megkérik a vendégeket, hogy többnyire a szabad levegőn várakozzanak, amíg sorra kerülnek. Biztosítanak egyúttal mindenkit, hogy az elmúlt két hétben a személyzet tagjai közül senki nem járt külföldön. Keddtől pedig elkezdik a croissant kiszállítását.

Freyja, the croissant story, Fotó : Hartyányi Norbert

Sokkal óvatosabb azonban a szuperfinom kovászos kenyereiről ismert Nor/ma – róluk ebben a cikkünkben írtunk. Ők a hétvégétől átálltak az utcai kiszolgálásra, azaz a pékségbe senki nem mehet be, de egy kis ablakon keresztül minden rendelést teljesítenek. Vidéken is sok étterem dönt a bezárás mellett, bár ezen a hétvégén a legtöbb még működött. A Balatonnál például a jó idő miatt kifejezetten sokan voltak, több hely jelezte, hogy sok volt a vendég. Mások azonban higiéniai okok miatt a bezárás mellett döntöttek, mint a balatonfüredi Kredenc és az őrségi Pajta is.  

Bezárás mellett döntött a Michelin-csillagos Babel és testvérétterme, a KIOSK is. Mint írják: Elsőként vállalja a teljes helyszíni étkeztetés megszüntetését a budapesti Michelin csillagos Babel Budapest és KIOSK Budapest étterem. Tekintettel a kialakult helyzetre, 2020. március 16-tól felfüggesztik éttermeik nyitvatartását, és  házhozszállítással, és a dolgozókat kisegítő intézkedésekkel készülnek.

Az egész vendéglátó szektort érzékenyen érintő jelenlegi helyzetben nehéz döntésekre kell felkészülnie mindenkinek, ám a legnehezebbet a 12 éve a piacon működő csoport hozta meg, akik szerint a legfontosabb most, hogy a köz érdekében minden piaci szereplőnek minimalizálnia kell a koronavírus terjedését. Hétfőtől az összes éttermükben bezárnak, megszüntetik a helyszíni fogyasztást, és még aznap a lehető legtöbb dolgozó bevonásával elindítják a házhozszállítást a KIOSK és a Babel közreműködésével, pozíciótól független, egységes bérezéssel.  

Fotó: Mudra László

„A lakosság érdeke minden gazdasági érdeket felül kell hogy írjon. Nehéz döntést kellett meghoznom, de a vendégeink és a kollégák egészsége most a legfontosabb. Az előttünk álló nemzetközi minták szerint ma Európában a házhozszállítás a legbiztonságosabb megoldás. Amellett, hogy mindenki számára elérhetővé tesszük a napi meleg ételt, a bezárásból fakadó gazdasági károkat minimalizálhatjuk, munkát adhatunk a csoportunkon belül dolgozó legtöbb embernek. A menedzsment már több napja home office-ban dolgozik. Akiket mégis szabadságra kell küldenünk egy időre, őket is folyamatos melegétel-ellátással és felvehető mikrohitel lehetőségekkel készülünk támogatni.

Bízunk benne, hogy az új szolgáltatásunkat minél többen igénybe veszik, hiszen az lenne a legnagyobb segítség, hogy munkatársaink számára biztosítsuk a tisztes megélhetést.” – mondta a tulajdonos, Hlatky-Schlichter Hubert.

IGEN pizza, fotó : Hartyányi Norbert

Bezár a fantasztikus nápolyi pizzáiról ismert IGEN is. Mint írják: „Nagyon sokat gondolkoztunk, és azt érezzük társadalmilag felelős döntésnek ebben a helyzetben, ha a hétfői naptól átmenetileg bezárjuk az IGEN vendégterét. Hiába tart be mindenki minden szabályt és óvintézkedést, nem tartjuk elég biztonságosnak egy étterem vendégterét se rátok, se magunkra nézve. Kérünk titeket, hogy ha tehetitek, maradjatok otthon és vigyázzatok magatokra és a családotokra!” Elvitelre azonban továbbra is sütnek pizzát, telefonon vagy Facebook-üzenetben lehet leadni a rendeléseket, illetve szerdától a Wolton keresztül ők is kiszállítanak.  A kiszállítást a Wolt például teljesen érintésmentessé tette, csak bankkártyával lehet fizetni, a futárok pedig maszkban és gumikesztyűben dolgoznak. 

Bezerics Dániel, a budapesti és balatonboglári Paletta tulajdonosa azt mondta, jövő héttől ők is a kiszállításra fognak koncentrálni. Átállnak egy szűkített étlapra, és a könnyen kiszállítható ételekre, mint a pizza. Emellett a gyerekekkel otthon maradt családoknak ebédmenük összeállítását tervezik. A kiszállítást ők is a Wolton keresztül fogják végezni, illetve saját pincéreik is vállalnak majd biciklis kiszállítást – Dani szerint egyelőre így tudják biztosítani, hogy senkit ne kelljen elbocsátani. Hogy a balatoni szezonnal mi lesz, és Balatonbogláron kinyitnak-e, arról még jóslatokba sem mert bocsátkozni. Egy névtelenül nyilatkozó étteremtulajdonos elmondta, rettenetesen nehéz időszak ez a szektor számára. Egészségügyi szempontból biztonságosabb bezárni, de akkor családok maradnak munka és pénz nélkül. Vendégek pedig egyelőre sok helyen még vannak.

És hogy mennyire biztonságos étterembe járni? 

Alapvetően a legfontosabb szabály, hogy aki csak egy kicsit is rosszul érzi magát, vagy az elmúlt időszakban külföldön járt, az mindenképpen maradjon otthon! Aki teljesen jól van, és biztosan nem érintkezik idősebb emberekkel, az mehet étterembe, a megfelelő higiéniás szabályok betartásával. A vírus mindenféle felületen hosszan megtapad, így rendkívül fontos a folyamatos fertőtlenítés. Mielőtt étterembe mentek, tájékozódjatok az adott hely fertőtlenítési protokolljáról! Fontos tudni, hogy a vírust teljesen tünetmentesen is terjeszthetitek! Ha közösségbe mentek, semmiképpen se érintkezzetek utána idős emberrel!

Ha úgy nagyobb biztonságban érzitek magatokat, kérjétek meg a személyzetet, hogy mielőtt leültök, fertőtlenítsék ismét az asztalokat, és kérjetek másik asztalt, ha túl közel ül a többi vendég. És eleve csak akkor üljetek be az étterembe, ha biztonságban érzitek magatokat. És legyünk a személyzettel és egymással türelmesek!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások