Hirdetés
Green Kitchen

Segítsd a kistermelőket, rendelj tőlük zöldséget vagy húsvéti sonkát!

Hirdetés

Segítsd a kistermelőket, rendelj tőlük zöldséget vagy húsvéti sonkát!

Hirdetés
A koronavírus-járvánnyal nemcsak az éttermek kerültek nehéz helyzetbe, hanem a nekik beszállító, kistermelő családok is. Sok családtól tudtok zöldséget, gyümölcsöt, hús- és tejterméket házhoz rendelni, elmondjuk hogyan!
Hirdetés

A SVÉT, azaz Stílusos Vidéki Éttermiség, az azonos szellemben működő, színvonalas vidéki éttermeket tömöríti egységbe, akik – ahogyan ők fogalmaznak – a szívből jövő vidéki vendéglátásban hisznek. Évente kétszer a vendégekkel közösen, családias környezetben örömfőzést tartanak, számukra ezek a rendezvények az év fénypontjai. Sajnos azonban most a SVÉT-találkozókat is szüneteltetni kell egy ideig, csakúgy, ahogy az éttermeket. 

Ám nemcsak az éttermek kerültek nehéz helyzetbe, hanem a termelők is, akiknek többsége abból él, hogy éttermeknek szállít. A nagy bevásárlási láz következtében az emberek többsége kifosztotta a szupermarketek polcait, miközben a kistermelők nem tudják eladni az áruikat – amelyek pedig többnyire sokkal jobb minőségűek.

Az őrségi Pajta étterem is a SVÉT tagja. Mindenkit arra biztatnak, maradjon otthon! Fotó: Facebook/SVÉT

Éppen ezért a SVÉT új kezdeményezésében nem az éttermeket, hanem a termelőket fogja össze. Megszervezték az őket ellátó termelőknek az országos szállítást, hogy így biztosítsák túlélésüket arra az időszakra, amíg nem nyithatnak ki újra az éttermek. Múlt héten el is indult a SVÉTasztal lakossági kiszállítás. „Most ezzel szeretnénk társadalmi szerepvállalásunkat kifejezni és segítségünket biztosítani a hazai termelőknek, termékeknek, hogy eljussanak a lakossági felhasználásig, ebben a bizonytalan időszakban a termelőnek segítő kezet nyújtva a túléléshez” – fogalmaztak. Hiszen egyik napról a másikra került veszélybe a családok megélhetése. 

A vásárolható termékek listájáról hírlevélben értesülhettek, rendelni egyelőre e-mailben és telefonon lehet, az elérhetőséget a Facebookon találjátok (görgessetek jól le, kissé nehéz megtalálni a rendelés menetét). Azt ígérik, hogy a hagyományos magyar termékek mellett mindig lesz hazai kuriózum is az alapanyagok között. A lakossági kiszállítás egyelőre Budapesten és Pest megyében érhető el, de azt remélik, hamarosan indíthatják vidékre is. 

A SVÉT menü is házhoz megy minden nap! fotó: Facebook/SVÉT

Jó hír, hogy korántsem csak zöldséget rendelhetsz a SVÉT termelőitől! Ha nem akarsz lemondani a húsvéti sonkáról, akkor füstölt kötözött sonkát is vehetsz bőrös, hagyományos érlelésű hálóban, kb. 1,5 kg-os kiszerelésben. Tormát is rendelhettek hozzá a Heit családtól, akik több éve foglalkoznak tormatermesztéssel Létavértesen, a magyar torma hazájában. De rendelhettek Kurca-parti Kendermagos csirkét, kukoricás gyöngytyúkot (ezt én már kinéztem magamnak), de egyéb háztáji húst, csirkét, kacsát és sertéshúst is tudtok házhoz kérni. Emellett rengeteg zöldséget, valamint tejterméket a Csengő Manufaktúrától, és tojást is. 

Az összefogás elindítója  Ruprecht László séf, a SVÉT elnöke, aki áprilistól a SVÉT-menüt is házhoz szállítja Budapesten. Ennek keretében a séf friss vidéki alapanyagokból készít menüt, 2000 Ft körüli áron, amit 300 Ft-ért házhoz is szállítanak.

Régóta rendelek a NekedTeremtől, így nagy szeretettel ajánlom őket is. Talán az elsők között voltak, akik összefogták a hazai termelőket, és értékesítési lehetőséget kínáltak nekik. Őket azért is szeretem nagyon, mert nem kell a kiválasztással bajlódni, hanem mindig kész dobozokat kínálnak – bár ha valami nem tetszik a dobozban, nyugodtan ki is cserélheted. Az összeállított dobozokhoz ráadásul minden héten recept is jár, hogy könnyebb legyen felhasználni a zöldséget. Egyheti doboz 5300 Ft, a nagy családi doboz pedig, ami akár 5 személynek is elegendő, 9200 Ft-ba kerül. Ezenkívül rendelhetsz csupa hús dobozt, csupa gyümölcs dobozt, tojásdobozt, vagy a kedvencemet, a Feltöltöm a kamrát cipekedés nélkül dobozt. 

Mindent meg tudsz rendelni a húsvéti asztalra, fotó: Pixabay

Amúgy ha nincs ez az őrület, én a Bioklultúra Ökopiacon intézem a családi bevásárlást minden szombaton. Szerencsére egy átmeneti bezárást követően ők újra kinyitottak, bár vásárolni nem könnyű, hiszen 9-12 óra között csak a 65 éven felüliek mehetnek a piac területére. Érdemes tehát reggel 9-ig, vagy dél és 2 óra között menni. De sokkal egyszerűbb és biztonságosabb, ha inkább rendelsz tőlük, amire van is lehetőséged. A házhoz szállító termelők listáját mindig közlik a honlapon. 

Ha már lista, akkor a Felelős Gasztrohős is összeállított egy jó kis listát azokról a termelőkről, akiktől rendelhetsz. Itt egyrészt megtaláljátok azokat a termelőket, akik vidékre szállítanak, illetve külön árufélékre is tudtok keresni. Akár szörpöket, fűszereket, gombát és mézet is rendelhettek. 
Szintén a vidéki kistermelőket gyűjti össze a Falufood oldala – náluk ugyan kicsit szűkösnek láttam a kínálatot, de szimpatikus, hogy minden termelőt egyenként bemutatnak. Emellett a termelőtől egyenesen az asztalig, pontosabban az ajtóig juttatja el az ittaSzezon! ellenőrzött hazai kistermelők és családi gazdaságok termékeit – egyelőre a budapesti és Pest megyei vásárlókhoz. A Hámori Zsuzsa és Répássy Zsuzsanna által 2018-ban alapított társadalmi vállalkozás olyan, mint egy újragondolt termelői piac, csak az online térbe költözve.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások