Hirdetés
Bespájzolva

Sós hús: megérkezett Budapestre a legmenőbb londoni streetfood

Hirdetés

Sós hús: megérkezett Budapestre a legmenőbb londoni streetfood

Hirdetés
Sós hús. Kicsit furcsa név, bevallom, eleinte nem is igen értettem, mi lehet annyira izgalmas egy bagelbe töltött marhaszegyen, de aztán gyorsan kiderült. A Fekete megújult étlappal és egy őrületes streetfooddal tér vissza a közönséghez a karantén után.
Hirdetés

Gerzsenyi András, a Fekete kávézó tulajdonosa elmondta, nekik is hatalmas érvágás volt a járvánnyal együtt járó karantén és zárvatartás. Ugyanis éppen egy hatalmas felújítás után voltak, amelynek keretében a pincében egy nagy konyhát is kialakítottak. Ezzel tehát hivatalosan is túllépték a kávézó definícióját, és egyre inkább nyitnak az ételek felé is, ami általános jelenség az újhullámos kávézók körében. 

A Fekete belső udvara, fotó: Mudra László

A felújítás következtében felfrissült a belső tér is, de mivel márciusban csak két hétig lehettek nyitva, így igazából most debütálnak az új étlappal. Hétfő délben egyébként meglepően nagy élet volt a Fekete hangulatos belső udvarán, a Múzeum körúton. Érezhető, hogy itt a turisták hiányában is van forgalom, és jelentős magyar vendégkörrel is rendelkezik a hely. Persze a járvány előtti forgalomtól még messze elmarad.

A tulajdonos, Gerzsenyi András, fotó: Mudra László

A Fekete az első újhullámos kávézók között volt Budapesten, 2013-ban indultak egy egészen pici helyen a Múzeum körúton, nagyrészt edukációs céllal, hiszen akkor még ritkaságnak számított az olyan hely, ahol komolyan veszik a kávéfőzést, ahol profi géppel főzik a valódi presszót, és órákat tudnak mesélni a kávéról, a termőterületről és a pörkölésről.

Írtam róluk nemrégiben, mivel egy hatalmas dobással ők nyerték el a Telekom székház legfelső szintjén, egy óriási tetőterasszal rendelkező specialty kávézó üzemeltetését. Ez hivatalosan is a város legmagasabban lévő kávézója, bár sajnos a koronavírus-járvány miatt jelenleg is zárva tart. 

A Nor/ma pékség, fotó: Erdőháti Áron

A Múzeum körúti megújulás egyik oka, hogy András egy pékségbe is beszállt nemrég, tavaly nyitott meg a Nor/ma, amiről már mi is áradoztunk ebben a cikkünkben. Egy nagyon letisztult, kizárólag kovásszal dolgozó, fantasztikus pékséget képzeljetek el. Így meg tudják sütni maguknak a péksütiket, amiket az étlapon használnak, illetve a süteményeket is saját maguk készítik. 

Egyenesen Londonból

A legnagyobb dobásuk azonban mégsem saját sütés – most debütált náluk a Hot Salt Beef, és mivel nincs magyar neve, egyelőre Sós Hús néven fut. Ezt András kedvenc londoni pékségében, a Beigel Bake nevű helyen kóstolta többször, és annyira megszerette, hogy elhatározta, Budapestre is elhozza. Hogy a Salt Beef Sandwich miért olyan népszerű Londonban, arról itt láthattok egy videót. 

A Feketében természetesen nem folyik ilyen nagy üzemben a termelés, mint Londonban, ahol 1979 óra változatlan recept szerint napi 24 órában készítik a marhaszegyes szendvicseket. Főleg nem ezekben a visszafogott időkben, de az elkészítés módja hasonló. Mint látjátok, az alapanyagokat nem bonyolítják túl: bagel, főtt, sós marhahús, sós mustár és uborka. 

Fotó: Mudra László

Összetételében tehát hasonlít a pastramihoz, de ott a húst füstölik is, és nem bagelbe rakják. András azt mondja, hónapokig folyt a tesztelés, mire megtalálták mindenből a befutót. A Bagel a Tom’s Bageltől, a marhahús egy hortobágyi gazdaságból, a mustár természetesen Angliából érkezik. Még savanyú uborkából is 25-félét kóstoltak, hogy ki tudják választani a legjobbat. 

Fotó: Mudra László

Nekem nagyon bejött a szendvics, bár a neve helytálló: valóban sós. A videóban látott eredetinél jóval kevesebb benne a hús, és több a mustár, ami szintén sós. Ezen az arányon esetleg lehetne változtatni, de amúgy szuper.

A legjobb az egészben a puhaság, a hús csodásan omlós, ami nem csoda: húszféle fűszerrel pácolják egy hétig, és utána még négy órát főzik. (Ebből lesz így egy remek húsleves is, amiből a terveik szerint télen majd pho is készül.) A sós hús igazi titka számomra, hogy a bagelt is abban a forró gőzben tartják, mint a húst, így az is meleg és szuperpuha. Ha adhatok egy tanácsot, messzire elvinni nem érdemes, mert sokkal élvezetesebb melegen. Én egyet hazavittem, de amikor a bagel kihűl, kissé megkeményedik és nem hozza ugyanazt az élményt. Ára 1950 Ft, egy kiadós ebédnek éppen megfelelő.

A süteményeket is maguk sütik, fotó: Mudra László

Emellett természetesen találtok más újdonságokat is az étlapon, pékárukat a Nor/ma bakeryből, illetve a Feketének most már saját cukrásza is van, nagyon jók a torták és a sütemények is. Na és persze a Casino Mocca által pörkölt kávé, amiről a Fekete leginkább híres. 

Fekete, 1053 Budapest, Múzeum krt. 5.  

[wpgmza id=”2″ marker=”406″ zoom=”18″]

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások