Teszteltük a pesti oldal legszínesebb múltú éttermét
A STEX Ház története egészen a 90-es évek elejéig nyúlik vissza, mikor még virágzott a szerencsejáték, és a bingótermek tömve voltak hazárdjátékosokkal. A belvárosban hamar népszerű találkozóhely lett a sarki épület, amely délben menüvel várta a közelben dolgozókat, este jóllakatta a vacsorázni vágyókat, éjszaka pedig szabad volt a gazda, bárki szerencsét próbálhatott az emeleti és a földszinti játékgépeken.
A rendszer azonban nem sokáig tűrte ezt a fajta szabadidős tevékenységet, először a bingó, majd a rulett szűnt meg, 2010-ben pedig a teljes műfajnak leáldozott. Addigra azonban egy egész generáció nőtt fel a STEX falai között, ezzel együtt pedig egy igen erős törzsközönséggel gazdagodtak. Nem jelentett gondot tehát, hogy a közel 500 férőhelyes, 3 szintes helyiséget megtöltsék, a kiemelt időszakokban gyakran hónapokkal előre kellett foglalnia a nagyobb társaságoknak, egymást váltották a legénybúcsúk, szülinapok és céges rendezvények. Mivel a vendégek túlnyomó többsége a kezdetektől magyar, az étlapjukat is ennek megfelelően állították össze, olyan klasszikusokkal, mint az óriás bécsi, a gulyásleves, vagy az örök kedvenc somlói galuska. A töretlen népszerűségre való tekintettel a mai napig menüztetnek déltől 15 óráig, az á la carte étlapot pedig szezonális ajánlatokkal egészítették ki. “Mindig is az volt a célunk, hogy a kétkezi munkástól a ügyvezető igazgatóig nálunk mindenki megtalálja a számítását”. – meséli Kis-Molnár Géza üzletvezető.
Az étterem névadóját, Stex Alfrédot az étterem dizájnáért felelős belsőépítész keltette életre, majd története az itt dolgozók fantáziájával gyarapodott. Sosem volt emlékét hűen őrzik a falakon kiállított műtárgyak, amik két perc alatt repítenek egy másik világba.
Na, de nem csak nézelődni jöttünk, lássuk, miket kóstoltunk!
Grillhústál két személyre
Azzal indítanék, hogy szeretném látni azt a KETTŐ embert, aki elbír ezzel a hatalmas adaggal. 😀 A tányéron ugyanis van hátszínlángos fűszervajjal, vasaltcsirkecomb-filé, baconös szűz-mignon, köretnek pedig zöldfűszeres juhtúróval töltött burgonya. Igazából nem is gondolom, hogy nagyon sokat kéne fűznöm ehhez a sztorihoz, szerintem a képen is látszik, hogy nem lehet belekötni. A sertésszűz kellemesen fűszeres és porhanyós, a csirkecomb tökéletesen ropogós kívül, belül pedig finom puha. Az aranyérmet a hátszínlángos kapja, ami bár ízre elég koncentrált, a fűszervaj nagyon jól lágyítja. Nekem nagyon-nagyon ízlett a juhtúrós krumpli (külön köretként is kérhető, bátran ajánlom!). Igaz, én egy ennyire masszív tálhoz lehet, hogy könnyebb köretet választanék, bár nyilvánvaló, hogy ezt nem a csajos borozgatásra érkező vendégeknek szánták (7790 Ft).
Grillezett királyrák articsókás-zöld pesztós tagliatellén
A nap meglepetése egyértelműen ez a tétel volt. Nem csak azért, mert baromi kevés helyen találkozom bármilyen articsókás étellel, hanem mert őszintén szólva egy ilyen jellegű helyen soha eszembe nem jutna olasz/tengeri ételt rendelni, aztán végül nálam ez vitte a pálmát. Az articsóka egyébként az ókori görögöknél és rómaiaknál kulináris különlegesség volt, amely a gazdagságot és jólétet szimbolizálta. Érthetetlen, hogy a magyar néplélek miért utasítja el, bár úgy sejtem ahhoz lehet köze, hogy rántott formában nem igazán elterjedt. Na de visszakanyarodva az ételre, tudni kell, hogy a STEX-ben minden tésztaételért egy olyan szakács felel, aki éveket töltött Olaszországban, ami már önmagában ígéretes. Nekem a tészta önmagában, egy kis parmezánnal is csillagos ötös lett volna, mert annyira jól volt eltalálva a pesztó. De aztán persze itt voltak még a ropogósra sült garnélák, az ARTICSÓKA ugyebár, na meg a finoman elhintett chiliszálak, amik itt-ott még csavartak egyet ezen az egész ízorgián (3590 Ft).
Friss gyömbérben pácolt rib eye steak
Egy ideje már együtt dolgozom a fotós kollégámmal, de ételtől ennyire elájulni talán még sosem láttam, pedig elmondása szerint nem is nagy rajongója a steak műfajának. Hát ehhez képest egy megveszekedett falatot nem hagyott a tányérján, és szemmel láthatóan nem tudott betelni a dologgal. A hús szó szerint vajpuha volt, a legkevésbé sem tömény, a fűszerezésében leginkább a bors dominált, de nem volt tolakodó. Steak amúgy valamilyen formában mindig szerepel az étlapon, és ezt mindig sült polentán tálalják, ami szerintem azért klassz, mert az önmagában semleges íze nem viszi el a show-t a hús elől. Természetesen lehet kérni még mást is hozzá, ez esetünkben baconös jacket potato volt, amiről még a cheddar sajtot sem sajnálták. Aki Lacihoz hasonlóan azt hiszi, hogy nem szereti a steaket, az jöjjön el ide, és gondolja meg magát (45 dkg/6490 Ft)!
Somlói galuska karamellcsíkos réteslapon
A steakhez hasonlóan ez is hosszú évek óta oszlopos tagja az állandó kínálatnak. Ahogy a kollégám nem nagy rajongója a steakeknek, én a sütikkel állok némileg hadilábon, ugyanis egyáltalán nem vagyok édesszájú, de ez nagyon ízlett. Elsősorban pont azért, mert a csokiöntet nem volt olyan fullasztóan tömény, mint a legtöbb helyen. Ezt még külön lágyította a szuperkönnyű piskóta és a réteslapok. Ami kicsit elvett nekem az élményből, az a mindent beborító tejszínhab, mert így kevésbé tudott érvényesülni ez az amúgy sem épp laza desszert (1590 Ft).
A STEX Ház a szomjoltást se bízza a véletlenre, a széles pálinkakínálat, rengeteg spirit és figyelemreméltó borválaszték mellett (különös tekintettel a vörösre!) muszáj szót ejtenem a náluk kapható tanksörről. A városban mindössze néhány hely büszkélkedhet ilyennel, de mi is ez pontosan? A tanksör lényege, hogy a szűrést követően nem pasztörizálják, hanem a gyárból egyenesen a helyszínre szállítják, ahol egy 500 literes, duplafalú réztankba töltik, és folyamatosan 7 C˙-on tartják. Mivel a tartósítási szakasz kimarad, egy különlegesen friss sör lesz a végeredmény, amely semmiféle tartósítószert nem tartalmaz, érdemes tehát kipróbálni (pohár 490/ korsó 770 Ft).
A STEX-et elsősorban azoknak ajánlom, akik nem lelkesednek a mindenféle ultratrendi, hiperkézműves, “nagy tányéron semmi ételekért”, ellenben szeretik a hazai ízeket és a nosztalgikus környezetet.
Cím: 1085 Budapest, József körút 55-57.