Hirdetés
Green Kitchen

Szuper kedves és ráérős hely lett a Mitzi, a Béla kishúga

Hirdetés

Szuper kedves és ráérős hely lett a Mitzi, a Béla kishúga

Hirdetés
Nem messze a jól bejáratott Bélától, a Bartók Béla út elején nyílt meg jó pár hónapja viszonylag csendben a Mitzi - kortárs kávéház és bisztró. Ami tulajdonképpen a kissé távolabb lévő Béla - bár, étterem, lakás, arborétum kistestvére. Annyiban legalábbis, hogy a tulajdonosi kör ugyanaz, és a hangulat is hasonlóképpen remek.
Hirdetés

Kevés bejáratottabb hely van jelenleg Budán, mint a Béla a Bartók Béla úton. Ami egyben jól mutatja, mekkora életet tud lehelni egy környékbe egy jól eltalált szórakozóhely. Budának nagyon kellett már az, amit a Bartók Béla úttól kapott és ami a Kulturális Városközpont projekt keretében valósult meg pár évvel ezelőtt. Ennek lényege az volt, hogy a bérlők olcsóbban kapják meg az önkormányzattól a helyeket, ha kulturális tevékenységet is végeznek. Így jöttek létre a környéken a galériába csomagolt kis kávézók és éttermek, mint a Hadik, a Szatyor vagy a Kelet. A Béla pedig éppen két éve nyitott – ez nem önkormányzati helyiség –, és azonnal a környék központja lett. 

Fitó: Mudra László

A Bartókon folyamatosan nyílnak a jobbnál jobb éttermek és kávézók. Mi is írtunk a közelmúltban a Bartók – reggel.délben.este nevű helyről és az Ono Poké Bowl Barról is. Közéjük illeszkedik a Mitzi – kortárs kávéház és bisztró is, ami varázslatos hangulatával engem azonnal levett a lábamról. Jó a zene, jók a fények, szuper a belső tér, ahogy beléptem, máris nagyon bejött az egész. 

Fotó: Mudra László

A Mitzi is egy kulturális projekt része, a Bartók 1 Galériában kapott helyet, így a jó hangulatot a havonta változó festmények és grafikák is garantálják. Szuhay Gergely elmondta, bár a Mitzi korán nyit, már 9 órától várja a vendégeket, nemcsak kifejezetten reggelizőnek szánják, hanem szeretnék, ha egy egész napos hely lenne belőle. Az étlapot is úgy állították össze, hogy a nap bármely szakában találjon magának való finomságot mindenki. Az is, aki ételintoleranciában szenved, az is, aki csak valami könnyűt enne, és az is, aki szeretne egy kiadósat ebédelni.

Fotó: Mudra László

Ezt a célt egyébként sikerült is elérni: az étlap nem nagy, de valóban elég sok mindent lefed, bár azért reggelifronton a legerősebb. Ahogy írják: „A Mitzi pici, ezért csak a legjobb dolgok férnek el benne”. A klasszikus reggeli ételek mellett egyébként mindig találunk valami különlegességet is. Mitzi néni ugyanis nagyon szeret utazgatni a világban, ahol a legmenőbb Michelin-csillagos séfek kegyeibe is simán beférkőzik, ezért szívesen osztják meg vele receptjeiket. Mitzi pedig minden hónapban el is hozza ezeket budapesti vendégeinek. Ebben a hónapban éppen Reykjavík a soros – aki tehát szeretné megtudni, mit esznek az izlandiak, az még mostanában kanyarodjon erre. 

Angol reggeli, fotó: Mudra László

Én már nagyon éhes voltam, mire odaértem, így, bár illendőségből rendeltem egy granolát, inkább a klasszikus angol reggelire fájt a fogam, és ebben nem is csalódtam. A tulajdonos elmondta, hogy a tojáson kívül minden Angliából érkezik a tányérra, a véres hurka és a kolbász is, így valóban autentikus az élmény. Egyben kiadós is, így a 2560 Ft szerintem teljesen megfelelő ár érte.

Gluténmentes ételek is szerepelnek az étlapon, fotó: Mudra László

Desszertként aztán ráfordultam a granolára, és nem bántam meg: egyrészt ilyen gyönyörű tálalást régen láttam, másrészt nagyon értékeltem, hogy csínján bántak a cukorral, cserébe telepakolták rengeteg gyümölccsel. Furdalt a kíváncsiság, így rendeltünk még egy Báró kedvence névre hallgató fogást is, ami a legdrágább tétel az étlapon (5990 Ft), viszont pezsgőt, lazacot és kaviárt ígért. 

Báró úr kedvence: Lazac, kaviár, pezsgő, fotó: Mudra László

Szuhay szerint ez is maximálisan belefér a koncepciójukba. Azt szerették volna ugyanis, ha a Mitzibe bárki be tud ülni, és mindenki jól is érzi magát, valamint talál a pénztárcájának megfelelő ételt az étlapon. Egy szakdolgozó egyetemista éppúgy, mint egy megbeszélésre érkező üzletember vagy házassági évfordulót ünneplő pár. A Báró úr kedvence egyébként az én kedvencem nem lett – nem vagyok akkora kaviárrajongó – bár ennél stílusosabb reggelitálalást, azt hiszem, még soha életemben nem láttam. Aki nagyon rá van indulva a kaviárra, annak mindenképpen javaslom ezt a pirítóssal és pezsgővel érkező fogást. 

A Mitzi saláta szép nagya adag és kiadós, viszont kevésbé izgalmas. Aki viszont az éhségét csillapítaná, annak az angol reggelit, az omlettet és a hummusztálat is nagyon ajánlom. A vegán és gluténmentes étrendet követőknek ott a tápiókapuding, aki pedig édességre vágyik, annak a Mitzi saját cukrásza tartogat meglepetéseket. Én például a citromos pitét kóstoltam elég nagy megelégedéssel. 

Citromos pite, fotó: Mudra László

Ebédre is érdemes bejönni, egyelőre nincs sok főétel – bár a konyha hamarosan bővülni fog. A Magyar klasszikusok – ahogy nagyi csinálta nevű tétel az étlapon minden hónapban valami igen kiadós, klasszikus magyar fogást takar. Ebben a hónapban ez például paprikás csirke tojásos nokedlivel, de hamarosan érkezik a vadas is. Mivel a reggelit jól elhúztam, és már éppen érkezett az ebédidő, megkóstoltam ezt is, és tényleg nagyon ajánlom. Ráadásul az ára is egészen baráti egy hatalmas ebédhez képest: 1950 Ft.

Az ebédmenü szép nagy adag, fotó: Mudra László

Szuhay többször hangsúlyozta, hogy a Mitzi korántsem csak reggelizőhely: az este fényét a Fehér Nyúl sörfőzde növeli, de az italválaszték egyébként is nagyon széles. Este tízig, pénteken és szombaton pedig éjfélig vannak nyitva, így a hely esti vacsora utáni iszogatásra is kellőképpen alkalmas. 

A Mitzi azért megmaradt galériának is, emellett egyre több kulturális eseményt szeretnének szervezni. Újabban Juhász Anna irodalmi szalonjának is otthont adnak (volt Hadik Irodalmi Szalon) – a következő esteket itt rendezik majd. 

Mitzi – kortárs kávéház és bisztró, 1114 Budapest, Bartók Béla út 1.

[wpgmza id=”2″ marker=”358″ zoom=”18″]
Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások