Hirdetés
Green Kitchen

Teljesen megújulva nyitott újra Badacsony ikonikus étterme, a Hableány

Hirdetés

Teljesen megújulva nyitott újra Badacsony ikonikus étterme, a Hableány

Hirdetés
Aki követte az elmúlt években a balatoni gasztronómia örömteli fejlődését, annak biztosan nem ismeretlen a Kishableány neve. Nekem az egyik legjobb, személyes gasztro élményem volt, amikor négy évvel ezelőtt a Laposa család megnyitotta a Badacsonytomaj központi helyén lévő Kishableány teraszt, és elkezdett szuper hamburgereket sütni. 
Hirdetés

Az azonban csak a kezdet volt. Éppen azért hívták Kishableánynak, mert a rossz állapotban lévő, régóta üresen álló épületnek csak egy kis részét tudták kihasználni. A terasz működött, de az épület belső része zárva volt. Két éve a Kishableány bezárt, és kezdetét vette a hatalmas felújítás és építkezés, aminek végére egy új birtokközpont, borászat és étterem jött létre, ami pár hete nyílt meg. A felújítás során mindvégig elsődleges cél volt, hogy megőrizzék az épület eredeti formáját és funkcióját is, miközben egy egyedülálló látványborászat valósul meg.

A Habelány mozaik. Fotó: Hableány, Facebook

A felújításnak több célja is volt. Egyrészt a Laposa család szeretett volna életet vinni ebbe a leromlott, üresen álló, ámde igen jellegzetes épületbe, amihez a legtöbb badacsonyi embernek kötődik valamilyen emléke. Másik cél volt egy olyan borászatot létrehozni, ami a teljes termelésük befogadására alkalmas, mindezt a látogatók számára is nyitott formában.. 

A badacsonyi Hableánynak 150 évre visszanyúló története van. A Hableány Szállót 1883. július 14-én nyitották, de maga az épület 1857-ben épült, az akkor még vízparti telken. A Hableány Szállóban megszállt Jókai Mór is 1887-ben, de lakomázott az étteremben Erzsébet királyné is. A Hableány hamar közösségi hellyé, a vitorlás élet központjává vált. A víztől aztán a vasútvonal építése végleg elzárta.

A Hableány szálloda régen, fotó: Hableány, Facebook

Közel 80 év után, 1964-ben jött az első nagy megújulás, a régi Hableány étterem helyén új, az előzőnél kétszer nagyobb vendéglátó-kombinátot építettek. Az új létesítmény az akkori időkhöz mérten is nagy volt, hatalmas, 120 négyzetméteres terasszal, és akár 800 vendég is le tudott ülni egyszerre. Ez persze a minőségen is meglátszott. Hogy milyen ételeket kínáltak a Balaton-partján 1969-ben, azt remekül szemlélteti egy, a Hableány vendéglőből fennmaradt étlap, ami egy vitrinben megtekinthető. Ebből megtudhatjuk, hogy a bevert tojás bakonyi módra 9 forint 90 fillérbe került, de egy rendes ponty halászléért 18,90-et is elkértek.

Fotó: Hableány, Facebook

Nagyon jó ötlet, hogy az épület egyik végében egy Hableányt érintő helytörténeti kiállítás is megvalósult, ahol nyomon követhetjük az épület különböző stádiumait. Emellett a Laposa család életébe is betekintést nyerhetünk, hiszen az ő életük régóta Badacsonyhoz kapcsolódik. Itt volt a Laposa szülők esküvője – konkrétan a Hableányban, – a három testvér, Zsófia, Lilla és Bence pedig jelenleg mindannyian a borászatban dolgoznak. 

A megújult étterem, fotó: Hableány, Facebook

A Hableányban az utóbbi időszakban sok minden helyet kapott. Volt posta, bolt, kocsma, zöldséges, diszkó, biliárdterem, állapota folyamatosan romlott. Hatalmas szó, hogy most az egész épület meg tudott újulni, miközben sok mindent megtartottak eredeti funkciójából is. Mivel a szállóban a vasút megépítése után postahivatal nyílt, az étteremben elhelyeztek egy postaládát, ahonnan képeslapot lehet küldeni. Természetesen ezt azonnal ki is használtam.

Fotó: Hableány, Facebook

A hatalmas épület egyik felén és a teraszon most is étterem üzemel, a másik felén az alagsorban pedig a borászat helyezkedik el. Nekem nagyon bejött az a koncepció, hogy nem egy kieső részen, hanem a település  központjában épült egy ekkora borászat. Idén már a teljes termés ide érkezik majd be. Az épület oldalában látható a két “fogadógarat” ami a szőlőt fogadja, innen kerül tovább az épület belsejébe, további feldolgozásra. A tartályok felső szintjén az egész épület körbejárható, és a teljes szüret követhető a látogatók számára is.

Fotó: Hableány, Facebook

Emellett bort is lehet kóstolni. Ez jelenleg húsz tételt jelent, de az új borászatot úgy alakították ki, hogy pezsgő készítésére is alkalmas legyen, ami a család borászának, Laposa Zsófinak nagy álma volt. Nem hagyományos, hanem tankpezsgőt készül majd (azaz nem a palackban, hanem a tartályban érik a pezsgő), és ha minden jól megy, karácsonyra kóstolható is lesz.

Az épülettel nem csak borászat és étterem, hanem egy új közösségi tér jött létre. A megnyitóra mind a 120 badacsonyi borászt meghívták, és nagy részük el is jött. A felújítás nagyon jól sikerült, külön tetszettek pikkelyre hajazó csempéket és a pultot is. Megőrizték az épület oldalán lévő Hableány-mozaikot is, amit szinte mindenki ismer, aki akár csak egyszer is járt már Badacsonyban. Ahol tudták – például az alagsorban -, az eredeti burkolatot is meghagyták. Mint Laposa Bence elmondta, hisznek abban, hogy a szocreál stílusú épületek modern terekként is jól funkcionálnak.

Tanyasi csirkemell, karalábé, brokkoli, nudli. Fotó: Kalas Györgyi

Teljesen átalakult viszont az étterem, úgyhogy aki a régi, laza, hamburgeres élményre vágyik, az menjen inkább kicsit feljebb, a Friss teraszra, a Hableányban a bisztrós vonulaté lett a főszerep. A séf Ács Ferenc, aki a Kreinbachertől érkezett. Nagyon bírtam az étlap minimalitását. A Hableányban összesen 4 főétel van: két hús, egy hal, egy vega tészta, és egy saláta, ami szerintem bőven elég. Emellé azért jönnek még táblás ajánlatok, az étlap elég gyakran változik, és van gyerek menü is. 

Császárhús sárgaborsóval és dödöllével, fotó: Kalas Györgyi

Kóstoltam a császárhúst, ami sárgaborsóval és dödöllével érkezett, (4350 Ft) nem egy kánikulai fogás, de nagyon jó volt. Tökéletesen illik viszont a nagy meleghez a gyümölcsleves (1450 Ft)  és a gombás-spenótos papardelle, ami szintén zseniális (2850 Ft), és talán a nudlival érkező tanyasi csirke jött be a legjobban (3450). Nagyon bőkezűen használja a séf a koriandert, még a csokoládés desszertbe is került. Szóval az én emberem! A ponty és a lecsó viszont nem vett le a lábamról (4150 Ft), talán azért, mert nem volt benne koriander. 

Gombás-spenótos papardelle fotó: Kalas Györgyi

Szerintem az árak rendben vannak, tekintve, hogy ez itt Badacsonytomaj közepe. Természetesen csak Laposa-borokat ihatunk, de jó árban, 600 forinttól kezdődik egy pohár (1,5 dl) bor. Azt gondolom, hogy nyáron inkább a terasz fog megtelni élettel, itt a hangulat is lazább, erre utalnak a műanyag székek is. A belső tér egyelőre túl steril, és a hely adottságaiból adódóan túlságosan nagy is. Nem biztos, hogy egy nyári este ide ülne be az ember. Ősszel és télen azonban biztosan megtelik majd és rendezvényhelyszínnek, borkostóloknak és közösségi térnek is tökéletes. 

Badacsonytomaj, Park utca 26.

 

[wpgmza id=”2″ marker=”197″ zoom=”18″]
Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások