Hirdetés

Szuper pizzázóra bukkantunk Veresegyházon: a Trattoria al Forno levett a lábunkról

Hirdetés

Szuper pizzázóra bukkantunk Veresegyházon: a Trattoria al Forno levett a lábunkról

Hirdetés
Veresegyházról a legtöbben először az asszonykórusra és a medvefarmra asszociálnak, pedig úgy tűnik, Pest megye gasztrotérképén is helye van a város egyik éttermének.
Hirdetés

A Budapesttől alig 30 km-re található településen a lakossághoz mérten kevés az étterem, így amikor átutazóban, farkaséhesen beütöttem a keresőbe, hogy Veresegyház – pizza (mint közismerten a leggyorsabb melegétel), egyből a Trattoria al Fornót adta ki találatnak.

Szimpatikus volt, hogy a honlapon könnyen megtalálható a részletes étlap, amiről azonban, a sok különleges és étvágygerjesztő kaja miatt, igencsak nehéz a választás.

Hagyományos fogások is találhatók a menün, de ami minket érdekelt, az egy kocsiban, evőeszköz és melegítés, illetve tálalás nélkül fogyasztható valami volt: azaz pizza.

Szerencsénkre a telefont szinte egyből felvették, és el is kezdhettük diktálni a rendelést.

Egyféle méretezéssel, 32 cm-es pizzákkal dolgoznak, így a nagy éhségre való tekintettel egyből 3-at is választottunk. Egy vegetarianát (1990 Ft), egy quattro formaggit (2490 Ft), illetve sok pizzafanatikus rémálmát, egy ananászos pizzát, sonka nélkül (2190 Ft). Bár ezek mindegyike paradicsomos alapú, húsmentes pizza, vannak tejfölös és egyenesen húsimádó változatok is.

A Trattoria al Forno sikersztorija

Az étterem tulajdonosa és fő megálmodója Kőnig Zsolt, és felesége Raffay Virág, akik 2002-ben költöztek Veresegyházra. Eredetileg egy klasszikus üzletházat képzeltek el a Fő utcán, de egy szerencsés fordulatnak köszönhetően végül máshogy alakultak a dolgok.

„Egy barátom rávett, hogy építsünk egy kemencét, viszont ahogy elkészült, nagy esőzések jöttek, és mindenféle nejlonfóliákkal takargattuk, hogy ne ázzon. Aztán jött az ötlet, hogy jó lenne építeni fölé egy kis tetőt… Így tulajdonképpen a kemence köré épült meg a későbbi épület.” – meséli Zsolt.

Trattoria Veresegyház
Az étterem belső tere vendégek nélkül (Fotó: Gedeon Lili)

A név is innen ered egyébként: Trattoria al Forno – azaz „vendéglő a kemencéhez”.
A tulajdonosok és a hely hitvallása, hogy nem a tömeggyártást szeretnék előtérbe helyezni, hanem az igényességet és a minőséget. Ezért az alapanyagok javarészt Olaszországból érkeznek, a zöldfűszereket maguknak termesztik, a pizzamozzarellát pedig egy Nógrád megyei olasz manufaktúrából szerzik be, akik speciálisan ezzel foglalkoznak.

Trattoria Veresegyház
Az üvegházban nőnek a friss zöldfűszerek (Fotó: Gedeon Lili)

Minden helyben, frissen készül, a tésztától kezdve a paradicsomszószig. Egy kiváló séf, Gáspár Zoltán tartja kézben az ételkészítést, folyamatosan felügyelve a konyhán folyó összes munkálatot. A pizzákra egy vérbeli olasz pizzaszakács is felügyel. A fix étlapon túl 3 hetente változó „séf ajánlatával” dolgoznak, amiről nem ritka, hogy az állandó étlap részévé válik egy-egy fogás. Borokban is erősek, de a nagy nevek helyett kisebb pincészeteket és kuriózumokat találunk, a magyartól az új-zélandiig.
A kezdetekben használt régi kemence korszerűsítve lett egy 2,5 tonnás olasz gép „személyében”, aminek a behelyezéséhez részben le kellett bontani az épület falát. A fatüzelés megmaradt, de elektromos rásegítéssel fűti fel a sütőt a megfelelő hőmérsékletre. Egyszerre 7 darab 32 cm-es pizza fér el benne.

Trattoria Veresegyház
Az új kemence (Fotó: Gedeon Lili)

A csomagolás és a beszerzés is a tudatosság és a fenntarthatóság irányába húz.
„A járvány alatt elsősorban a fejlesztésekre koncentráltunk, szerencsére egyetlen dolgozót sem kellett elbocsátanunk. Megtaláltuk a módját, ki hogyan tudna hozzátenni ahhoz, hogy az újranyitás után majd még több elégedett, visszajáró vendégünk legyen.” – magyarázza Zsolt.

De milyen a pizza a Trattoria al Fornóban?

A gyorséttermi stílusú, vastag tésztás vidéki pizzázók mítoszát mindörökre feledteti velünk a Trattoria al Forno pizzája.

A vékony tésztán bőven van feltét, mégsem áztatja át azt. Ettől nem tűnik úgy, mintha a tészta picit nyers maradt volna, épp ellenkezőleg. A roppanós széleken érződik a kemencében töltött minden egyes másodperc, és az is, hogy hozzáértő kezek gyúrták a pillekönnyű alapot.
A paradicsomszósz nincs túlfűszerezve, egészen nyers paradicsomos íze van, így nem veszi el a hangsúlyt a feltéttől.

A vegetariana pizzán minden zöldség olyan friss volt, mintha előtte szedték volna a kertben. Biztosak lehettünk benne, hogy nem egy leveszöldség-mixet borítottak a pizzánkra. A mozzarellatengerbe olvadt édes lila hagyma különösen jólesett. Az ananászos pizzán picit talán érezni lehetett a sonkafeltét hiányát, jól jött volna plusz egy sós íz, ami még jobban megdobja a tökéletes tészta + szósz alapot az édes ananászon és a lágy mozzarellán kívül, de a mi külön kérésünk volt a húsmentes verzió, nem elfelejtődött, így „magunkra vethettünk”.

Trattoria Veresegyház
Pizza Vegetariana és a prosciutto-mentes ananászos (Fotó: Gedeon Lili)

Egy sajtimádónak sem kell bemutatni a négysajtos pizzát, és azt sem, hogy milyen könnyen elrontható, ha a 4 sajt helyett csak 1 dominál… Nos, itt olyan remek arányt találtak, hogy ha medvepark nem is lesz, és az asszonykórus sem tart hankitank bulit, akkor is mindenképp visszamegyek Veresegyházra egy al Forno-féle négysajtosért!

Trattoria Veresegyház
Quattro Formaggi (Fotó: Gedeon Lili)

A veresegyházi pizzapont sajnos csak a környékbeli településeket szolgálja ki, ugyanakkor ha valaki kirándulni készül a környéken, vagy – remélhetőleg nemsokára – a medveparkot (vagy az asszonykórust) látogatná meg, nyugodtan spóroljon a szendvicsekkel, és egyen egy jót a Trattoria al Fornóban. Nyáron hangulatos kerthelyiséget üzemeltetnek, így a nyitások után mi biztosan beülünk egy újabb kör pizzára – ki tudja, mit hoz a jövő, nem lepődnénk meg, ha Budapesten is előbb-utóbb megjelenne egy újabb al Forno. 🙂

Cím: 2112. Veresegyház, Fő út 67.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások