Hirdetés
Green Kitchen

Virslit lencsével: miért pont ezeket az ételeket esszük szilveszterkor?

Hirdetés

Virslit lencsével: miért pont ezeket az ételeket esszük szilveszterkor?

Hirdetés
A virsli, a lencse és a pezsgő elengedhetetlen kellékei a szilveszternek és az újévnek. Bár idén elmaradnak a hatalmas bulik, sőt nyolc után már az utcára sem mehetünk, de azért lesz mit ünnepelni, hiszen ideje, hogy véget érjen ez a nem éppen kellemes év.
Hirdetés

Lehet, hogy idén kimarad a hatalmas malacsült is, de azért a virsli és a pezsgő biztosan minden lakásban előkerül majd. De miért is eszünk virslit szilveszterkor?

Virsli

Tudtad, hogy a virslieladások 10 százaléka a szilveszteri időszakra koncentrálódik? Évről évre egyre több virslit veszünk decemberben, és a felmérések szerint egyre többen keresik a felsőbb kategóriás, jó minőségű virsliket. Nem igaz tehát, hogy azért eszünk virslit, mert az év végére már nem marad pénzünk másra. De akkor miért?

Tudtátok, hogy a virslit meg is tölthetitek?

Most biztos valami régi hagyománnyal övezett kedves, újévi történetet vársz, de ki kell hogy ábrándítsalak. Igazából semmilyen különösebb tradíció nem kötődik a virslievéshez. A virslifogyasztás inkább az újévi malachoz köthető – mármint abban az értelemben, hogy szilveszterkor disznóhúst kell enni. Ha ugyanis halat ennénk, akkor elúszna, ha pedig csirkét, akkor elszállna a szerencsénk. Arról nem is beszélve, hogy a csirke hátrafelé kapirgál, és ilyenkor már nem szokás visszafelé nézni, csak előre.

Virslis-sajtos falatkák

A malac viszont turcsi orrával kitúrja a földből a szerencsét! De mivel egy újévi malacot megsütni nem egyszerű mulatság, német területről elterjedt mifelénk is a virsli, manapság is egyre inkább azt fogyasztják az emberek. Tedd te is ezt, hiszen sosem volt még nagyobb szükségünk szerencsére, mint most! Lehet, hogy tavaly nem ettek elegen malacot? 

A virslit amúgy nem csak főve ehetitek! Jó ötlet például virslis-sajtos stangli, a virsli köré fonott kalács, a virslis-spenótos batyu, vagy éppen a virslisaláta!

Lencse

Már megint a pénz! Mindenki tudja, hogy lencsét azért eszünk, hogy az új évben jó sok pénzünk legyen. A lencse apró, lapos alakjával hasonlít a pénzérmékre, ezért terjedt el újévi hagyományként. Nem csak nálunk egyébként, az olaszok is lencsét esznek újévkor. Az alakja mellett a másik fontos dolog a lencsével kapcsolatban, hogy főzés közben megduzzad – akárcsak a mi jó szerencsénk jövőre. Jó sok lencsével tehát közelebb kerül a lottó ötös. 

Tejfölös lencsefőzelék

Pezsgő

A virslieladásoknál is magasabbra rúg szilveszterkor a pezsgőforgalom. Természetesen a pezsgőnek is a szerencséhez és a pénzhez van köze, hiszen mi mást is kívánhatna az ember magának az új évre? A pezsgő évszázadokig csak a kiváltságosok számára volt elérhető, hiszen nagyon drága italnak számított. És úgy tartotta a hagyomány, hogy ha az újév első perceiben ilyen drága italt iszunk, akkor egész évben dúskálunk majd a pénzben. 

A szilveszter elengedhetetlen kelléke a pezsgő. Fotó: Pixabay

És van egy másik, kifejezetten ősi hagyomány is, miszerint újévkor hangoskodni, durrogtatni kell, hogy elűzzük az óév bajait és a rossz szellemeket. Ehhez rengeteg népszokás kapcsolódik, amiből mára többnyire csak a tűzijáték maradt. Pedig mennyivel vagányabb dolog ostorral csattogtatni!  A pezsgő pedig jó hangosat durran, ugye, és messzire űzi a sok gondot, bajt. A hagyomány szerint a pezsgőből egy kicsit a földre is szokás önteni, ezáltal is fokozva a jövőre bekövetkező gazdagságunkat.

Szóval egyetek sok virslit, és durrantsatok nagyokat szilveszterkor, hogy 2021 jobb legyen, mint 2020. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások