A legutóbb már összeszedtünk öt olyan menő alapanyagot, amelynek olcsóbb változatától sem szabad ódzkodni, ugyanolyan szuper kajákat készíthetünk belőlük. Újabb öt hozzávaló helyett ajánlunk más alternatívát, érdemes szemezgetni!
Vaj helyett szendvicskrémek a kenyérre
Az elmúlt hónapok elképesztő élelmiszerár-drágulása talán a jó minőségű vajak esetében a legszembetűnőbb, egy 20 dekás adag már ezer forint körül van, így az ember kétszer is meggondolja, kenje-e a kenyerére – főzéshez a legtöbben talán már el is engedtük. Ha szendvicskészítésről van szó, ne a margarinhoz nyúljunk, amikor vajat helyettesítenénk, hanem készítsünk inkább házi krémeket, hummuszt, pesztót, amik ugyanúgy finom alapot adnak a feltétekhez.
Instant zabkása helyett overnight oats
A gyors zabkásák az utóbbi évek legnépszerűbb kényelmi ételei lettek, és tényleg praktikus, hogy nem kell főzőcskézni, hanem pár pillanat alatt, egy rosszul felszerelt albiban is egész jó reggeli készíthető. A tasakos kása nem túl környezetbarát, a zab mellett sokszor egészségtelen összetevőket tartalmaz, ráadásul jóval drágább is, mint amit az alapanyag indokolna. Azt javasoljuk, válaszd inkább az előző este elkészíthető másnapos kásákat. Pont olyan lesz, amilyennek te szeretnéd, és reggel szolgálatkészen vár majd a hűtőben.
Chiamag helyett szezám vagy épp mák
Feltételekkel, persze. A chiamag zselésítő hatását – ami például nagyon jó szolgálatot tesz vegán desszertek készítésekor – sem a mák, sem a szezámmag nem tudja pótolni. Omega-3 zsírsav tartalmuk viszont nekik is jelentős, ráadásul jóval ízesebbek is, mint a drágább chia. Ha salátára vagy más finomságra díszítésként szórnál jól kinéző magot, felejtsd el a chiát és elő a helyettesítéssel!
Goji bogyó helyett homoktövis vagy áfonya
A goji bogyó az utóbbi évek egyik legnagyobb áhítattal övezett élelmiszere, sokan rákellenes és infarktust megelőző hatásáról is írtak. Utóbbiakat nem igazolja még kellő mennyiségű és megalapozottságú tudományos kutatás, a bogyó magas C-vitamin tartalma viszont ténykérdés. Mint ahogy a homoktövisé vagy épp az áfonyáé – érdemes tehát kísérletezni ezekkel az itthon is termesztett finomságokkal is.
Olajos magvak helyett pirított csicseriborsó
Az olajos magvak nagyon egészséges alapanyagok (feltéve, hogy nem vagyunk allergiásak és nem eszünk belőlük túl sokat), mert jó zsírokat tartalmaznak, és magas a fehérjetartalmuk is. A probléma viszont az, hogy egyre drágábbak: a kesudió, a mandula vagy más izgalmas magok lassan megfizethetetlenek. Ha nem akarsz egy film mellé 1500 Ft-ot és legalább ugyanannyi kalóriát elrágcsálni, na meg vinnél be némi fehérjét is, legközelebb próbáld ki a fűszeres pattogatott csicseriborsót!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!