A specialty kávék elterjedésével ma már egyre több helyen néznek szúrós szemmel azokra, akik tejet vagy cukrot kérnek a kávéjukba. Pedig ennél lényegesen furcsább dolgok is szoktak kerülni a kávéscsészékbe a világ különböző tájain. Íme 7 különleges kávé, ami bizonyítja, hogy az emberi találékonyság végtelen, ha ízpárosításokról van szó.
Tojás
A vietnámiak tradicionális itala a „ca phe trung”, azaz a tojásos kávé. Amennyire bizarrul hangzik, annyira finom ez a találmány, amit egy leleményes baristának köszönhet az ázsiai ország. Ő az 1940-es években próbálkozott azzal, hogy kiváltsa valamivel a kávéba öntött tejet. Valójában nem egy egész tojás, hanem csak egy tojássárgája és sűrített tej kerül az italba, ettől extra krémes és édes lesz a kávé. Vietnámban szinte minden kávézó itallapján megtalálható ez a különlegesség!
Sajt
Hogy kerül egy sajtkocka a kávéba? Egy fatális véletlen is lehetne, de nem erről van szó! A skandináv országokban ismerősen cseng a „kaffeost” elnevezés, ami nem más, mint egy csésze kávé, benne egy kocka finn sajttal. Az úgynevezett leipäjuusto egy tehéntejből készülő, édeskés ízű sajt, ami állagában leginkább a nyers gomolyasajthoz hasonlít. Észak-Skandináviában keksz helyett ezt a sajtot mártogatják a kávéba, majd amikor megszívta magát, boldogan majszolják el, utána pedig felhörpintik a kis feketét is.
Vaj
Mai fejjel furcsának tűnhet, pedig már évezredekkel korábban is volt rá példa, hogy a kávéba vajat tettek. A jemeni és az etióp kávékultúrában gyakran tisztított vaj, más néven ghí került a presszókávéba. Amellett, hogy ez tápanyagdúsabbá tette az italt, a vaj a kávé savasságát is remekül ellensúlyozta. A sótlan vaj felolvadva hasonlóan krémessé teszi az italt, mint a tej, ám annál jóval zsírosabb alternatíva. Manapság a ketogén diétát követők körében népszerű a vajas kávé.
Tea
Az örök dilemmázóknak jöhet jól Hongkong egyik népszerű itala, a yuenyeung. Ez ugyanis nem más, mint a kávé és a tea keveréke. Hidegen és melegen is előszeretettel fogyasztják, méghozzá angolosan, mert a fekete tea mellett tej és cukor is kerül a kávéba. Kinézetre és ízre is hasonlít a tajvani buborékteához, azzal a különbséggel, hogy ebbe nem tesznek tápiókagyöngyöt.
Kóla
A brazilok aztán nem viccelnek, ha jegeskávéról van szó! És nagyon úgy tűnik, hogy a kalóriákkal sem spórolnak. Az egyik helyi különlegesség a mocha cola, ami egy hidegen szervírozott kávékülönlegesség kólával és csokis tejjel készítve. A tetejét pedig gyakran még tejszínhabbal is alaposan megküldik, így valóságos kalória- és koffeinbomba kerekedik a kávéból. Mindennapi fogyasztásra azért nem ajánlanánk, de egy egyszeri próbát megér!
Citrom
Portugáliában hatalmas népszerűségnek örvend a limonádé és a kávé szerelemgyereke, a mazagran. A jeges ital első ránézésre inkább hasonlít egy fincsi koktélra, mint kávéra, és valójában mindkettő előnyeivel rendelkezik: egyszerre felfrissít és élénkít. Több változata is létezik: van, aki csak frissen facsart citromlevet és jégkockát tesz a kávéba, máshol citromos szódát öntenek a presszókávéhoz, és a happy hour után az is előfordul, hogy egy kis rummal bolondítják meg az italt.
Avokádó
Gondoltátok volna, hogy avokádóból nemcsak frankó guacamolét lehet készíteni, hanem akár egy ütős és különleges kávét is? Indonéziában „es alpukat kopi” néven ismerik azt a jegeskávét, amit avokádópürével és csokisziruppal ízesítenek. Az avokádó és a sűrített tej miatt extra krémes, a szirupnak köszönhetően pedig extra édes lesz a végeredmény. Így tulajdonképpen egy desszerttel is felér ez az ital, amivel a Fülöp-szigeteken és Brazíliában is találkozhatsz a kávézókban.
Ha tetszett a különleges kávé cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!