Az, hogy mit eszünk nemcsak a nadrágméretünkön, de a bőrünkön is meglátszik. Néhány étel okozhat fakó és száraz arcszínt, megint más kajáktól üde és ragyogó lesz a bőrünk. Egyes élelmiszerek képesek pattanásokat okozni, ugyanakkor léteznek igazi gyulladáscsökkentő csodaszerek is. Íme néhány olyan étel, amelyek hozzájárulhatnak a bőröd szépségéhez és egészségéhez.
Viszlát száraz bőr!
A szép bőr első számú titka a sok folyadékbevitel. Szerencsére ez nem feltétlenül merül ki a non-stop vízivásban. Egyes gyümölcsök és zöldségek, köztük a kígyóuborka, a karfiol, a cukkini, a görögdinnye és a narancs, 80-95 százalékban vizet tartalmaznak, így a jótékony vitaminok és tápanyagok mellett a bőrünk hidratáltságához is hozzájárulnak.
Az eper, a málna és az áfonya szintén magas folyadéktartalmú ételek, de ezeknek a gyümölcsöknek van még egy plusz előnyük is: gazdagok antioxidánsokban, ami azt is jelenti, hogy duplán védenek a korai öregedéstől.
Száraz bőr esetén fontos tisztában lennünk azzal is, hogy a vízhiány pótlása még csak az első lépés. Ha ezzel a problémával küzdünk, valószínűleg híján vagyunk a természetes arczsíroknak és olajoknak. A konyhában viszont erre is találhatunk megoldást: léteznek olyan ételek is, amelyek fokozhatják a bőrünk olajtartalékait, ezzel javítva a rugalmasságát.
Ide a különböző telítetlen zsírokat, különösen omega-3 zsírsavakat tartalmazó kaják tartoznak, mint az egyes magvak és az olajos halak, köztük a lazac, a szardínia és a pisztráng. Emellett a lenmag, illetve a dió szintén ideális omega-3 zsírsavakban gazdag források.
Belső vitaminbomba a szép bőrért
A csúnya bőrt megéri két fronton támadni: a szépségipar már számtalan klassz szérumot termelt ki, de E- és C-vitamint fogyasztva is tehetünk az arcunk szépségéért.
A C-vitamin hozzájárul a bőr ragyogásához, a kollagén termeléséhez és a foltok gyógyulásához. A legjobb forrásai a narancs, a citrom, az édesburgonya, a káposzta, az áfonya, a paprika, a fekete ribizli, a brokkoli, a kivi és az eper.
Az E-vitamin pedig kulcsszerepet játszik a bőr sejtkárosodástól való védelmében, hiszen nem csak óv, de segít regenerálódni az UV-sugárzás káros hatásaitól. Ha ilyen élelmiszerre van szükséged, fogyassz különböző magvakat, különösen a mandula, a fenyőmag és a mogyoró válhat hasznodra, emellett a napraforgó- és a tökmagolaj is segítenek fiatalon tartani a bőrödet.
Gyulladáscsökkentők a konyhából
Ha úgy érzed, hogy a bőrödnek és a szervezetednek épp gyulladáscsökkentőre van szüksége, szintén keresgélj bátran a konyhában is. A gyömbér például nemcsak nyugtató hatással bír, de a gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett tele van antioxidánssal.
Közismert gyulladáscsökkentő ételek közé tartozik még az édesburgonya, a köles és a hajdina is. Ha pedig épp pattanásokkal küzdesz, dobd a cukros gabonapelyhet, inkább válassz zabkását reggelente, a bőröd meg fogja hálálni.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!