A tojás az egyik leggyakoribb reggeli, mégis évtizedeken át folytak viták arról, hogy egészséges vagy kockázatos rendszeresen enni belőle. Most utánanéztünk, hasznos-e a gyakori tojásos reggeli.
Tojás és koleszterinszint
A tojással kapcsolatos leggyakoribb ellenérv, hogy az étel növeli a koleszterinszintet. A kutatások szerint viszont szó sincs arról, hogy a gyakori tojásfogyasztás egyenes utat jelentene egy szívrohamhoz.
A Harvard egyetem egy tanulmánya például arra jutott, hogy a tojás egészséges. A kutatók kezdetben úgy gondolták, mivel egy alapvetően magas koleszterintartalmú ételről van szó, a gyakori fogyasztásával megnő a szívroham, a szívkoszorúér-betegség és a stroke kockázata.
Az említett tanulmány azonban azt állapította meg, hogy a gyakori tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri megbetegedések között abban az esetben volt csak összefüggés, ha az alany 2-es típusú cukorbetegségben szenvedett. Az eredmény több korábbi egészségügyi útmutatással is összhangban van.
Javítja a memóriát?
Egyelőre még sok kutatásra van szükség ahhoz, hogy határozottan beszélhessünk a tojás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól. Ugyanakkor tény, hogy az élelmiszer tele van jó tápanyagokkal, köztük kiváló minőségű fehérjékkel, vitaminokkal és jóféle zsírokkal. Ezek közül pedig rengeteg vegyület kifejezetten az agyi funkciókra hathat kedvezően.
Egyes vizsgálatok szerint a folsavhiány növeli az Alzheimer-kór és az érrendszeri demencia kockázatát az időseknél. És a tojásban bizony többek között folsav is van. Az étel gyakori fogyasztása így kedvező hatással lehet az idegrendszerre, a hangulatra és a kognitív funkciókra.
B-vitaminok hatása
A tojás gazdag forrása a B6- és B12-vitaminoknak is. Ezek a vegyületek az agy egészségéhez és fejlődéséhez szükségesek, így többek között csökkentik a demencia, a szívbetegségek és a rák kockázatát.
Segíthet a tanulásban?
A lutein adja a tojássárgája élénksárga színét. A vegyület antioxidáns tulajdonságokkal bír és többek között fokozza a szem egészségét. A kutatók már találtak kapcsolatot a lutein és egyes kognitív funkciók, köztük a memória és tanulás között is.
Az élelmiszer emellett kolint, egy olyan tápanyagot is tartalmaz, amelyet már szintén összefüggésbe hoztak a jobb memóriával és szellemi funkciókkal.
Hány tojást kellene enni naponta?
Annak ellenére, hogy a tojás számos tápanyag forrása, ajánlott mértékkel fogyasztani. A kutatók azt javasolják az ageright.org szerint, hogy naponta legfeljebb egy tojást együnk. Hozzáteszik, ha a héten csak heti két-három alkalommal fogyasztasz az élelmiszerből – és az orvosod is rábólint –, két tojást is megehetsz egy étkezéskor.
Ha valamilyen betegségben, köztük cukorbetegségben vagy szív-és érrendszeri betegségben szenvedsz, mindenképp kérd ki egy szakember véleményét is.
Mit készíts belőle?
A tojás nemcsak azért szuper, mert egészséges. Az ételből készíthetsz többek között tükörtojást, rántottát, frittatát, shakshukát, omlettet, menement, de ha valami hagyományosabbra vágysz, akár bundás kenyeret is. A tükörtojás receptjeinket itt találod, nézz rá például erre a gombás, illetve erre az angol reggelinkre.
Amennyiben a frittata a te kajád, kattints ide. A linken olyan szuper recepteket találhatsz, mint a világ legkirályabb frittatája vagy a frittata füstölt sonkával és medvehagymával.
A shakshuka és a menemen igazi különlegességek, így kár lenne nem megkóstolni őket. A linkekre kattintva keresgélhetsz a receptek közt. Az omlett pedig igazi klasszikus. Ha te is szeretnél egy (vagy több) tuti receptet magadnak, less ide. Amennyiben pedig igazi bundáskenyér-rajongó vagy, itt a te oldalad.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!