Már ekkor eldőlhet, hogy szereted-e a csokit
Az anyaméhben szívta magába – tartja a mondás. A szállóigét ráhúzták már számtalan művészcsemetére, a terhesség alatt tapasztalt alapvető érzelmi állapotokra, esetleg egy későbbi kedvelt zenére vagy bizonyos kaják iránti szeretetünkre.
A rongyosra koptatott bölcsességben ugyanakkor lehet némi igazság: a kisbabák bizonyos ételpreferenciái ugyanis már a terhesség alatt kialakulhatnak.
Édesség-preferencia
A magzatvíz nemcsak az elfogyasztott ételekből származó vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírokat és fehérjéket veszi át, hanem azokat a molekulákat is, amelyek egy-egy ennivaló sajátos ízét adják.
Tehát ha a terhességed egy időszakától például csokival jutalmazod meg magad, a kisbabád is megkóstolja az édesség egy tompább változatát. És valószínűleg ízleni is fog neki. Egyes kutatások szerint ugyanis a babák több édes, mintsem keserű magzatvizet nyelnek.
A terhesség korai szakaszától
A becslések szerint a magzat már a terhesség korai szakaszától képes felismerni egyes ízeket, a 21. hét környékétől pedig egyre intenzívebben “falatozik”. A babák ekkortól lénylegesen több magzatvizet nyelnek, ami azt is jelenti, hogy egyre több ízt tapasztalnak meg.
Ezek a kezdeti impulzusok azért is fontosak lehetnek, mert néhány kutatás szerint a már megismert ízeket inkább preferálhatja a kisbaba a szilárd ételre szoktatástól.
Anyaméh és fokhagyma
Egy kísérlet során például sárgarépalevet itattak állapotos, illetve szoptató anyákkal. Az eredmények szerint azok a csecsemők, akik nagy koncentrációban kóstoltak sárgarépát a méhben vagy az anyatejben, később szívesebben fogyasztották a zöldséget.
Hasonló eredményekre jutottak a fokhagymával kapcsolatban is. Eszerint azok a babák, akik rendszeresen tapasztalták meg a fokhagyma ízét az anyaméhben, később valószínűleg kedvelni fogják azt.
A terhesség persze gyakran nagyon megterheli a kismamákat, így nemcsak a kívánósság, de az is megeshet, hogy a rosszullétek miatt képtelen vagy bármi mást megenni a kekszen kívül. Amennyiben így alakul, egyáltalán ne érezd magad rosszul! Az egyéni ízérzékenységtől a reklámokig rengeteg más tényező is befolyásolja majd a gyermeked ételpreferenciáit.
Így ha képtelen voltál sárgarépalevet inni 40 héten keresztül, az sem jelenti feltétlenül azt, hogy a babád nem fogja szeretni a zöldséget. Emellett egyelőre azt sem lehet biztosan tudni, hogy a terhesség alatt tapasztalt ízek iránti rokonszenv tarthat-e egy életen át.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!