Nagyon egyszerűen fogalmazva, a kimchi a koreai savanyú káposzta. Valójában azonban kínai kelből, vagy eredeti nevén napa cabbage-ből készül, amit különböző fűszerekkel és egyéb hozzávalókkal pácolnak, majd fermentálnak.
Az egyik legfőbb komponense a chili, azonban nem mindegy, hogy milyet használunk hozzá! Ahogy Mengyi is hangsúlyozza receptvideójában, nagyon fontos, hogy igazi, koreai chilipelyhet (gochugaru) vegyünk, mert ez nagyban meghatározza az ízét. Tapasztalatból mondom, inkább hallgassatok rá, én megpróbáltam hétköznapi magyar chilivel, és életem egyik legnagyobb baklövése volt! Az alap páchoz szükséges még gyömbér, fokhagyma és néhány meglepő hozzávaló, mint például a körte. Azonban ahány ház, annyiféle kimchi, összesen a világon több mint 200 különböző recept létezik, és a legrégebbi legalább 4000 éves.
Miért próbáld ki te is a kimchit?
Egyrészt azért, mert brutál finom. Hiába chili az alapja, ha a megfelelő típust veszed belőle, érzed, hogy csíp, mégse fog csorogni a könnyed, annyira kellemes íze van! Komolyan mondom, egészen addiktív tud lenni, ha megtalálod a megfelelőt.
Emellett pedig számos pozitív hatása lehet az egészségre. Magas K-vitamin-tartalmának köszönhetően hozzájárul a csontok növekedéséhez, épségéhez és a sejtek helyreállításához. A kimchi azonban nem erről lett híres, hanem – sok más fermentált ételhez hasonlóan – a gyomor és a bélrendszer egészségére gyakorolt hatása miatt. Mivel nagyon magas a természetes probiotikumtartalma, ezért támogatja a bélbaktériumok megfelelő egyensúlyban tartását. Miért fontos ez? Azért, mert ha ez az egyensúly felborul, az gyulladáshoz, majd akár súlyosabb betegségekhez is vezethet.
Ma már egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a tudományok a bélrendszer egészségére, hiszen rájöttek, szervezetünk ezen részének egészsége legalább olyan fontos, mint a szívünké vagy éppen az agyunké. Ha itt fellép valamilyen probléma, az kihathat nagyon sok más szervre, vagy a teljes immunrendszerre.
A fermentált élelmiszerek – mint a kimchi – pedig tele vannak jótékony baktériumokkal, amik olyan komolyabb problémák megelőzésében is segíthetnek, mint az irritábilis bél szindróma, vagy éppen a bélrák. A Food and Nutrition folyóiratban 2022-ben megjelent egyik tanulmány például bizonyította, hogy a kimchi képes csökkenteni az IBS egyes tüneteit, mint a puffadás vagy a hasi fájdalom. Ez valószínűleg a gyulladáscsökkentő hatása miatt lehetséges.
Ha mindez nem lenne elég, a kimchi a koleszterinszintet is csökkentheti, ezzel pedig óvhatja a szív- és érrendszert, megelőzve olyan betegségeket, mint az érelmeszesedés.
Azt gondolom, ennél több indok nem is kell, hogy kipróbáld a kimchit! Hiszen adott egy kaja, ami elképesztően finom, és még az egészségre is számos pozitív hatással van. Meggyőztünk? Ha igen, akkor akár te is elkészítheted, Tamás receptje alapján.
Forrás: https://www.everydayhealth.com
Borítókép: Shutterstock