Hirdetés

Piacozás a Széll Kálmán térnél: Tisza menti termelők fogtak össze

Hirdetés

Piacozás a Széll Kálmán térnél: Tisza menti termelők fogtak össze

Hirdetés
Sokszor egyszerűbb és praktikusabb a nagybevásárlásokat egy körben letudni, nem piacnapokhoz igazítani a zöldség-gyümölcs vagy épp a sajtok és a hentesáru beszerzését.
Hirdetés

Hosszú távon viszont fontos lenne, hogy a helyben kapható, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben. Ezáltal kímélhetjük a környezetet az országok vagy akár kontinensek közti áruszállítás során keletkező káros hatásoktól. A Széll Kálmán tér melletti Csaba utcában található kis piac egy extra pofont is ad a környezetszennyezésnek és a klímaváltozásnak: amellett, hogy a helyi termelőket támogatja, a Tisza menti élővilág megmentéséért is tesz

Hétfő, szerda, péntek

Gyerekkoromban nálunk a szerda-szombat volt a piacnap, a logika pedig a vasárnapot mint vásárnap diktálná. A Szövetség az Élő Tiszáért Városmajori Termelői Piac, röviden az Élő Tisza Piac hétfőn, szerdán és pénteken “ülésezik”. 

A hajnali kezdéstől eltérő módon a nyitvatartás mind a három nap 9-17 óráig tart, az áru ugyanis frissen érkezik a Tisza mellől. De hogyan is támogatjuk a Tiszát, ha az Élő Tisza Piacon vásárolunk?

A projekt lényege, hogy adott egy szövetség, amibe a Tisza menti termelők önként beléphetnek. Ehhez mindössze garantálniuk kell, hogy a gazdaságaikban bio, de minimum kímélő gazdálkodást folytatnak. Cserébe a szövetség biztosítja nekik a részvételt a budapesti piacon. Ezáltal a Tisza is jól jár, mert nem műtrágyázott, vegyszeres víz szivárog bele, és a termelők is, ugyanis a budapesti vásár remek vevőkört biztosít.

Élő Tisza Piac
Paradicsom-kollekciók, minden színben és méretben. (Fotó: Gedeon Lili)

Extra áru, kedvező áron az Élő Tisza Piac kínálatában

Van néhány “kakukktojás”, akik nem Tisza mentiek, de a házias minőség alap minden árusnál. 

Az Élő Tisza Piac picit több, mint egy sima piac: olyan extraságokat is felfedezhetünk, mint a fekete krumpli vagy a sárga cseresznye. Minden szezonális, idényszerű és friss. A zöldség- és gyümölcsstand tömve van vitaminbombákkal, míg szemben vele a Pipacs Pékség képviselteti magát bio kovászos kenyereivel. Érdemes körülnézni, mert a fürjtojásos tésztától a diós, rozsos kenyérig rengeteg izgalmas dolgot találhatunk!

Élő Tisza Piac
Mindenféle zöldség, mindenféle színben! (Fotó: Gedeon Lili)

A húsosnál mindenféle csinos felvágott, kolbászok, szalámik, sonka, de még fokhagymás malacpofa is kapható volt, amikor voltam! A vegák sem maradnak éhen, a zöldségeken kívül sajtból is kiadós a felhozatal.

Én szerdán látogattam meg a piacot, akkor is bőségesen be tudtam volna vásárolni a következő napokra, de pénteken még sokszínűbb a kínálat, és több az árus. Magolajak, gombák, rétesek, palánták, virágok, dekorációk, de akár fokhagymaital is szembejöhet. 

A naprakész Facebook-oldalukon minden piacnap előtt kiírják, kire-mire lehet számítani, ha célirányosan mennétek, érdemes csekkolni!

Amennyiben időtök-energiátok engedi, látogassatok ki még most, mert augusztus 9. és 26. között a piac is nyári szünetre megy! Az utolsó piacnap augusztus 6. (péntek), az első pedig 27. (péntek) lesz.

Cím: 1122 Budapest, Csaba utca 5.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?