Először is nem árt tisztázni, mi a különbség a dijoni mustár és más mustárok között! Mustárt sokfelé készítenek, így nálunk is. A dijoni mustár azonban egy speciális eljárással, must vagy fehérbor hozzáadásával készül, kizárólag barna vagy fekete mustármagból, melyek neve Brassica juncea vagy Brassica nigra. Merthogy a mustármagból is többféle színű és ízű létezik. Elterjedtebb ugyan a sárga fajta, a barna viszont egy erősen csípős változat (egyébként kevesen tudják, de a mustármag tulajdonképpen a káposztafélékkel rokon). Nem attól lesz tehát a mustár dijoni, hogy nincs megőrölve, hanem az eljárástól és az eredeti recepttől. Ezt a mustárt már több száz éve gyártják Dijon környékén.
Franciaország egészen sokáig nagyhatalomnak számított nemcsak a mustárkészítésben, de a termesztésben is. Mára azonban akkor az igény a híres mustárjukra, hogy az a furcsa helyzet állt elő, hogy a mustármagot, amiből készül, többnyire nem náluk, hanem Kanadában termesztik. Franciaország mindössze a szükséges mennyiség 20 százalékát tudja előállítani. Kanadából évente 35 000 tonna mustármag érkezik a franciákhoz, de a tavalyi kiemelkedően aszályos év volt, így sokkal kevesebb mustármag termett.
Oroszországból ugyan lehetett volna pótolni a kieső termés egy részét, de a háború miatt idén ez sem volt lehetséges. Mivel a dijoni mustár másféle magból nem készülhet, így teljesen hiánycikké vált a franciák egyik emblematikus terméke, írja az Economist. Az idei termés december előtt nem érkezik meg Franciaországba, így idén még biztosan marad a mustárhiány!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!