Fantasztikus rendezvény valósult meg a napokban a Babka Deli étteremben (a helyről egyébként itt írtunk nektek bővebben). Az Ősz a Hargitán nevű rendezvény keretében egy erdélyi vacsoraestet szervezett közösen a budapesti Babka és a székelyudvarhelyi Páva étterem (erről pedig itt írtunk) tulajdonosa. A vacsoraest legfőbb célja az volt, hogy megismertesse a helyi közönséget az erdélyi ízekkel. Erre pedig nektek is lehetőségetek lesz hamarosan a Taste of Transylvania fesztiválon, – na de haladjunk szépen sorjában.
Mint Trucza Adorján, a Páva tulajdonosa elmondta, minden ételt és ízt a legautentikusabb formában igyekeztek elhozni Budapestre. Nemesvölgyi Attila, a Babka tulajdonosa hozzátette: bár 44 éves koráig nem volt Erdélyben, az elmúlt egy évben minden hónapban utazik, annyira hozzánőtt ez a vidék és a különleges ízek, így szívesen adott otthont a rendezvénynek. A rengeteg különleges étel közül most szeretnék nektek ötöt bemutatni, amit mindenképpen érdemes megkóstolni és felfedezni. Akár otthon is kipróbálhatjátok, persze még jobb, ha egy erdélyi kirándulás keretében kóstoljátok meg ezeket.
Orda
Itthon nagyon kevesen ismerik ezt a tejterméket, pedig az erdélyi konyhának nagyon fontos alapja. A túróhoz hasonlít, és túróként is használják, de az állaga sokkal krémesebb, íze pedig édeskés, így inkább a ricottával rokon. Őszintén szólva szerintem egyáltalán nincs túróíze. A sajtgyártás során visszamaradt tejsavóból készítik: ezt újramelegítik, így a savó tetején összegyűlik a maradék fehérje. Ezt alaposan lecsepegtetve kapják meg az ordát, ami magas tejcukortartalma miatt igen romlékony. Tartósítani sóval szokták. Fogyasztják simán kenyérrel is, de inkább puliszkába vagy palacsintába töltik. Mi is így kaptuk a vacsorán mindenféle friss erdei lekvárokkal (áfonya, vadmálna és som). Friss ordát itthon is egyre több helyen lehet kapni, érdemes szétnézni a sajtműhelyekben!
Csorba
A csorba az egész Balkán-félszigeten elterjedt étel, és levest jelent. Romániában és Erdélyben azonban ennél sokkal specifikusabban használják, kifejezetten a savanyú, tejfölös-ecetes leveseket hívják csorbának. (Bár eredetileg nem ecettel, hanem ciberével, azaz erjesztett gabonalével savanyították.) Mi a vacsorán báránycsorbát kóstoltunk, hiszen a bárány is egy nagyon jellegzetes erdélyi alapanyag. A juhtartás tradicionális formája Erdélyben szerencsére sokkal inkább megmaradt, már csak azért is, mert a magas hegyek nem alkalmasak szántásra, csak legeltetésre. Így a bárányhús ma is az egyik legfőbb alapanyag. A csorbákhoz a húst általában nagyon apróra vágják, és zöldségekkel sűrűre főzik. A végén tejföllel, ecettel és lestyánnal savanyítják.
Ha főznétek egy jó kis csorbalevest, itt egy szuper recept!
Lestyán
És meg is érkeztünk az erdélyi konyha egyik legfontosabb fűszeréhez, a lestyánhoz, amit te is igen egyszerűen használhatsz otthon. Gondot csak a beszerzés okozhat, itthon ugyanis frissen szinte nem is lehet venni, csak szárított formában, ennek azonban az aromája korántsem olyan intenzív. Érdemes kertészetekben körülnézni, ott szokott lenni cserepes formában.
A lestyán egy zellerféle, vadon is megtalálható, akár kétméteresre is megnő. Mint ebből is következik, főleg zeller helyett használják, ám annál jóval erősebb mértékben, főleg levesek ízesítéséhez. De salátához és ecet ízesítéséhez is remek. Teaként is fogyasztják gyomorerősítőnek. Aromája nagyon intenzív, a zellernél sokal erősebb, kissé savanykás íze van. Óvatosan használjuk!
Vinete
A vinete erdélyi padlizsánkrém, amire persze mindenkinek más receptje van. Mindegyiknél fontos azonban, hogy a padlizsánt tűzön süssük meg, ettől lesz igazán füstös íze. A hámozott, összenyomott padlizsánhoz aztán hozzáadjuk a nyers vöröshagymát és kikeverjük napraforgóolajjal, mint a majonézt. A hagyományos vinetébe tehát nyersen kerül a hagyma, ezzel nem árt tisztában lenni. Ilyen hagyományos erdélyi padlizsánkrémet a vacsorán is tudtunk kóstolni, mellé majonézes gombasalátával, ami szintén csodálatos. Erdélyben rengeteg gombát lehet gyűjteni a sűrű erdőkben, Trucza Adorján elmondta, hogy ők 180 ehető gombát gyűjtenek – nem csoda, ha az étkezés szerves része a gomba többféle formában. Mi ezen a vacsorán ettük puliszkába töltve, sajttal olvasztva és apróra vágva salátának is.
Itt is van hozzá egy jó kis recept.
Bálmos
Ezt a különleges ételt még egyszer régen Gyimesben kóstoltam, és azóta sem ettem. Leginkább azért, mert nincs otthon tejsavóm, ami a bálmos készítéséhez szükséges. Ezt ugyanis a puliszkához hasonlóan kukoricadarából főzik, csak éppen nem vízben, mint a puliszkát, hanem tejsavóban, ettől sokkal édesebb, és szerintem finomabb is lesz. Ha nem tudtok savót szerezni, akkor vízzel hígított joghurtban kísérelhettek meg bálmost főzni – a titka, csakúgy mint a puliszkának, a folyamatos kevergetés.
Ha kedvet kaptatok a különleges erdélyi ételekhez, akkor neki is állhattok otthon kipróbálni. Még ennél is jobb azonban, ha autentikus környezetben kóstolhatjátok az ételeket. Erre a legjobb alkalom az első Taste of Transylvania gasztronómiai fesztivál, amit október 7. és 9. között rendeznek meg egy nagyon egyedülálló környezetben, a Gyimesi Skanzenben.
„A Taste of Transylvania nem más, mint néhány elszánt szakács, vendéglátós és helyi termelő közös álmának megvalósulása. Célunk, hogy együtt nyissuk meg az erdélyi gasztronómiai kultúra új fejezetét. Elindultunk közösen azon az úton, ami a gasztronómiai hagyományaink és készségeink újrafelfedezéséhez és az eltűnőben lévő örökségünk megmentéséhez vezet – azt akarjuk, hogy Erdélyt, ezt a különleges és kissé eldugott tájat visszahelyezzük a nemzetközi gasztronómiai térképre, mint egy új, mégis időtlen desztináció” – írják a szervezők.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
(Borítókép: Shutterstock)