Az idei fő újdonság az, hogy a versenyben kiemelten értékelik, akár különdíjjal is, a jó ár-érték arányú ételeket, főleg, ha egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett ételt.
Tavaly óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat. Emellett különdíjat osztanak vega, illetve vegán kategóriában is, mert úgy érzik, ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot. Július 15-ig lehet nevezni a kedvenceket! Az elmúlt években olyan ételek nyertek, mint a harcsa & krumpli, a vízikutya, a pulled ponty, a gofcsi, a répa-dog vagy a kovászosuborka-leves.
A nevezés kritériumai:
- Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
- egyszerű, de kreatív, nyárias,
- gyorsan és akár büfékben is elkészíthető, illetve bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is,
- akár elvitelre is alkalmas,
- egész nyáron szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
A verseny
A Balatoni KÖR augusztusban 3-án osztja majd ki a díjat, miután július 25-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki nevezheti kedvencét. Ez esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!
Jelentkezni július 15-ig lehet az [email protected] e-mail-címen. A pontos kíírást és a további részleteket a Balatoni Kör oldalán tudod elolvasni.
Bármilyen étellel lehet nevezni!
Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.
A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely. A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek majd fel, hogy több kategóriában győztest válasszanak. A tavalyi verseny is nagyon izgalmas volt, a zsűriben a Street Kitchen is részt vett. Itt olvashatod a beszámolót.
Nyitókép: Heim Alexandra
Ha tetszett a cikk a cikk akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!