A trappista sajtra vonatkozó követelményeket az Agrárminisztérium irányítása alatt működő Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság dolgozta ki. Mint hangsúlyozzák, ez a legnépszerűbb hazai sajt, és fontos, hogy részletesen szabályozva legyen az előállítása.
Az új szabályozás kiterjed majd a felhasználható összetevőkre, a sajt alakjára, méretére, valamint az összetételi és érzékszervi kritériumokra is. Az intézkedések legfőbb célja a vásárlói bizalom visszaszerzése.
A magyar sajt kerek
Fontos tudni, hogy a hazai gyártású trappista sajt hagyományosan korong alakú. A hasáb alakú trappista sajt döntő többségében import eredetű. Ezt ezentúl csak szeletelt vagy reszelt formában lehet majd árulni. A szabályozás egyik célja egyébként éppen az, hogy a külföldről érkező félkemény sajtokról is több infomációhoz jussanak a vásárlók. Jelenleg ugyanis sokszor azt is trappistának árulják, ami nem felel meg ezeknek a kritériumoknak.
2021-ben 19 558 tonna trappista sajtot értékesítettek belföldön a hazai feldolgozók. A szabályozás változtatását kifejezetten Magyarország kérte az EU-tól, hiszen nálunk ez a legnépszerűbb sajt, és egyre nagyobb mennyiségben állítják elő hazai sajtüzemek is. Kézműves sajtműhelyek kínálatában is egyre többször találunk trappista sajtot, mely bár az utóbbi évtizedekben egy kissé lenézett sajt lett, de ha jó alapanyagból és minőségben készítik, egy kifejezetten finom, érlelt, félkemény sajt.
Francia szerzetesek receptje
A trappista sajt egy régi, francia eredetű félkemény sajt, melynek receptúrája a 19. században került Magyarországra. Mayenne körzetben, a Notre Dame de Port du Salut kolostorban élő trappista szerzetesek készítették először, de hozzánk egy bosnyák trappista kolostorból került.
Az eredeti recept szerint a trappista sajtot nem pasztörizált, hanem nyers tejből készítik és két hónapig érlelik. A trappista korong alakú, enyhén lyukacsos, kissé sós ízű sajt. Sajnos az itthon kapható ipari trappisták többsége ezeknek a kritériumoknak nem felel meg: többnyire nem lyukacsosak és nem is érlelik őket megfelelő ideig. A szabályozás talán mindezeken segít majd, és az ország kedvenc sajtja egyben finomabb is lesz!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!