A karácsonyi vásárok elmaradhatatlan sztárja, a gesztenye az egyik legsokszínűbb őszi-téli alapanyag – ami ráadásul szuper egészséges is! A maróni néven is emlegetett szelídgesztenyének kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma, de E-vitamin is bőven akad benne. Ezeknek köszönheti erős antioxidáns hatását, aminek a téli időszakban nagy hasznát veszi a szervezetünk.
A gesztenye a diófélék rokona, ám arányaiban kevesebb a zsírtartalma, emellett kiváló növényi fehérjeforrás is. Ínséges időkben a burgonya és a gabonafélék helyett előszeretettel használtak gesztenyét a múlt évszázadokban, hiszen szénhidrátban is bővelkedik, ráadásul édes és sós fogások garmadáját lehet belőle elkészíteni. A levesektől kezdve a salátákon és a húsos ragukon át az édességekig számos formában tálalhatod a gesztenyét, és nem csak az ünnepi szezonban!
Emésztésünk jó barátja
A gesztenyeszemek valóságos kis rostbombák: bőven rejtőznek bennük vízben nem oldódó növényi rostok, amelyek kiváló hatással vannak az emésztésre. Felpörgetik a belek mozgását, ezáltal segítik a méreganyagok kiürülését a szervezetből, és ha kellő mennyiségű vizet is iszunk mellé, a székrekedést is segítenek megelőzni.
Ha idén valami kímélőbb, gyomorbarát, mégis villantós fogással készülnél az ünnepi időszakra, szívből ajánljuk ezt a gesztenyével töltött pulykamellet, ami mellé egy szintén extra egészséges, zöldfűszeres quinoa került köretként. (Mielőtt elbizonytalanodnál, hogyan kell tökéletes quinoát főzni, ahhoz is adunk pár hasznos tippet itt!)
Stresszes időkben nincs jobb a gesztenyénél
A feszült időszakok sokaknál a stresszevésben csúcsosodnak ki. Mondanunk sem kell, ez nem éppen a legjobb stresszlevezető módszer. De ha nehezedre esik ellenállni a csábításnak, falatozz gesztenyét! A benne található magnézium, kalcium és B-vitaminok szinte kivasalják az idegeket, és segítenek úrrá lenni például a hangulatingadozásokon. Az év végi sürgés-forgás legfinomabb ellenszere tehát garantáltan a sült gesztenye, amit otthon is simán elkészíthetsz!
Gluténérzékenyeknek is jó csemege
A csonthéjasokhoz hasonlóan a gesztenye sem tartalmaz glutént, vagyis a cöliákiások is nyugodtan falatozhatnak belőle. Ha az ünnepekre gluténérzékeny vendégeket vársz, szuper választás desszertnek ez a házi gesztenyepüré, amiből érdemes rögtön dupla adagot összedobni, mert tuti, hogy mindenki repetázni fog belőle!
Így tárold otthon a gesztenyét
Ha egyszerre nagyobb mennyiségben csaptatok le a szelídgesztenyére, hogy biztosan ne fogyjatok ki belőle jó darabig, akkor érdemes figyelni rá, hogy hol tároljátok. A szemek könnyen kiszáradnak, ezért hűvös, párás helyen a legjobb tartani őket – a hűtőszekrény zöldségtartó rekeszében akár hosszabb időt is kibírnak. Időről időre viszont érdemes átválogatni őket, mert bepenészedhetnek.
- Tipp: Ha már nem is emlékszel, mióta kallódnak a gesztenyék a hűtődben, felhasználás előtt dobd őket egy tál vízbe – amelyik feljön a víz tetejére, az már biztosan nem jó.
Vadul figyelj, ha magad szeded!
Amennyiben úgy döntenétek, hogy saját magatok gyűjtitek be a gesztenyés finomságokhoz az alapanyagot, akkor legyetek nagyon körültekintőek! A szelídgesztenyét ugyanis könnyű összekeverni „gonosz” rokonával, a vadgesztenyével, ami bizony mérgező. És hogy mi segít megkülönböztetni őket? A termés héja: a szelídgesztenye általában kisebb és sokkal több tüske borítja – mintha csak egy aprócska, összegömbölyödött süni lenne.
A nagyobb, szintén szúrós, de zöldes héjú vadgesztenye pedig onnan lehet ismerős, hogy gyakran koppan a fejünkön az őszi séták alkalmával. Ez utóbbiból legfeljebb gesztenyebabát érdemes gyártani otthon, ennivalót semmiképp!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!