4 kihagyhatatlan étel a horvát nemzetiségi konyhából!
A magyarországi horvát nemzetiségi konyha megér egy próbát. Ha valami különleges ételt dobnál össze a következő összejövetelre, de már unod az olasz és ázsiai fogásokat, nézz szét a nemzetiségeink ízei között!
Horvát gibanica
A gibanica az a kaja, amit legalább egyszer meg kell kóstolnod! Ha nem magad készíted az ételt, első harapásra nagy meglepetést okozhat a délszlávok egyik legnépszerűbb túrós rétesének íze: a gibanicát hagyományosan ugyanis nem édes, hanem sós túróval kell megtölteni.
A délszláv konyha nem rajong túlzottan az édes túróért, és ezt megőrizték a magyarországi horvát konyha receptjei is. A podravinai horvátok annyi plusz csavart azért vittek a rétesükbe, hogy gyakran nem egymásra pakolták a gibanica tésztájának lapjait sütés előtt, hanem feltekerték.
Amennyiben a só-túró kombó első hallásra nem nyeri el a tetszésed, nyugodtan kísérletezhetsz a kedvenc hozzávalóiddal! A gibanica meggyes, spenótos, sajtos és húsos verziója is megér egy próbát. Ha pedig sikerült lázba hoznunk az ízlelőbimbóidat, van egy remek hírünk! Szuper gibanicarecepttel szolgálhatunk ezen a linken.
Sirom kolači
A Dráva menti horvátok egyik leggyakoribb vasárnapi reggelije a sirom kolači, vagyis a túrós (szigorúan sós) kalács volt.
Ezeken a településeken néhány évtizede még nagyon sokan tartottak teheneket. A lefejt tej egy részét minden reggel és este árulták, a savanyított maradékból pedig tejfölt és túrót készítettek a vasárnapi kalácshoz, esetleg gibanicához.
Az étel túrós és tejfölös változata tehát nem számított szentírásnak, a családok egyszerűen a legelérhetőbb hozzávalókból főztek-sütöttek. A vasárnapi kalácsnak például szintén remek a meggyes, mákos és diós verziója!
Mlinci – csak kreatívan!
A mlinci a horvát és szlovén népi konyha egyik specialitása. Az étel elkészítéséhez csak néhány hozzávaló, liszt, só és víz szükséges, ritkábban egy kis tojást és zsírt is gyúrtak a tésztához, majd kisebb lapocskákat sodortak belőle. A kis tésztalapokat ezután egy kemencében vagy a sparhelt tetején sütötték meg.
A mlinci bár magában is nagyon finom, a horvát és szlovén konyha általában inkább köretként használta valamilyen sült baromfi mellé.
A magyarországi horvát nemzetiség szintén ismeri a mlincit. Itthon előfordult, hogy cukros mákkal vagy dióval szórták le a megsült lapocskákat, majd egymásra pakolták őket. Miután úgy egy estét állt az étel, lehetett is tekerni a mákos, illetve diós pitákat!
A vallás is igazított a horvát konyhán
A másik hozzávaló, ami sokszor felbukkan a horvát nemzetiségi konyhában: a bab. Ez szintén könnyen elérhető volt a podravinai és sokác horvátoknak, így hetente egyszer-kétszer biztos, hogy valamilyen babos étel került az asztalra.
Mivel vallásos nemzetiségről van szó, sokan egyáltalán nem ettek húst péntekenként – nem csak a böjti időszak alatt. A különböző babos fogások mellett ezeken a napokon rendszerint olyan tésztaféléket készítettek, mint a rezanci sa makom. Akár hiszed, akár nem, ezt a kaját már biztosan kipróbáltad te is. Ha kíváncsi vagy, milyen ételről van szó, kattints ide.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!