A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Az ultramegúszós, 10 perces kamu eperlekvár helyett (vagy mellett) idén megpróbálkoznál az igazi, házi lekvárfőzéssel? Vagy már többször készült nálad eperlekvár, de valahogy sosem sikerült úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva? Itt a lekvármentő sereg! Fogadd meg tanácsainkat, de vigyázz, mert ha sikerül kiváló házi eperlekvárt főzni, többé nem éred majd be a bolti verzióval! 😊
Tökéletes gyümölcsből készül a tökéletes eperlekvár
Ha a kifogástalan lekvárra gyúrsz, akkor az első perctől fontos a precizitás. Szánd rá az időt a gyümölcsök alapos átválogatására és előkészítésére. Minél frissebb és szebb gyümölccsel dolgozol, annál jobb! A legtöbb koszt úgy tudod lemosni az eprekről, ha pár percre hideg vízbe áztatod a szemeket, majd folyó víz alatt átöblíted őket. Ezután vágd ki a csumájukat és darabold őket közel azonos méretűre. A már penészes vagy rohadt szemeket dobd ki, és az esetlegesen romlásnak indult részeket is vágd ki. Ez azért fontos, mert ha véletlenül romlott vagy penészes rész keveredik az ép gyümölcsök közé, a kész lekvár is hamarabb romlásnak indulhat. És az íze sem lesz az igazi…
A kevesebb több
Sikerült viszonylag nagyobb adag gyümölcshöz jutnod? Szuper! De ez nem azt jelenti, hogy muszáj mindet egyszerre, egy edényben befőzni. Ha duplázod vagy triplázod a receptben szereplő mennyiségeket, azzal jelentősen lelassíthatod a főzési folyamatokat, és félő, hogy a végén túl folyós lesz az eredmény. Ha mindenképp egy alkalommal szeretnéd letudni az ipari mennyiségű lekvárfőzést, akkor jobban jársz, ha több körben készítesz egyszerre kisebb adag lekvárt, a receptben megadott mennyiségekkel.
Lecsípnél a cukorból? Nem biztos, hogy jó ötlet
Egyéni ízléstől függ, hogy ki mennyire édesen szereti a lekvárokat. És persze diéta vagy éppen egészségügyi okok miatt az is előfordulhat, hogy részben vagy teljes egészében elhagynád a hozzáadott cukrot a lekvárból. Természetesen erre minden lehetőséged adott, csak egy dologra kell figyelni: hogy célzottan ilyen receptet keress. Ha ugyanis egy hagyományosan, cukorral készülő receptből hagyod el vagy csökkented jelentősen a cukrot, akkor a végeredmény szinte biztos, hogy nem olyan lesz, amilyennek lennie kell.
Ez azért van, mert a cukor a lekvárban nem csupán az édes ízért felel. Természetes tartósítószerként és sűrítőanyagként is fontos szerepe van a lekvárfőzés során, ezért fontos, hogy a receptben megadott mennyiségekkel dolgozzunk.
A pektin az eperlekvár jóbarátja
A sűrű, tökéletes állagú lekvár titka a gyümölcsökben található természetes zselésítő anyag, a pektin. Vannak gyümölcsök, amelyek kifejezetten sok pektint tartalmaznak, így akár bármi más összetevő hozzáadása nélkül, önmagukban is szuper lekvárt lehet belőlük főzni. Az eper azonban nem tartozik ezek közé, relatíve kevés pektin van benne. Ezért szükség van a lekvárfőzésnél extra pektin hozzáadására. https://streetkitchen.hu/street-kitchen/klasszikus-eperlekvar/
Dobd fel citrommal!
Önmagában eperből, cukorból és pektinből is szuper lekvárt főzhetsz, de ha szeretnéd új szintre emelni a végeredményt, facsarj a szemekre friss citromlevet! A savassága jól ellensúlyozza az eper (és a cukor) édességét, ráadásul a gyümölcs színe is élénkebb lesz tőle. Akár egy-két gerezd jól megmosott citromot is dobhatsz a lábasba, csak aztán ne felejtsd el kihalászni, mielőtt üvegekbe töltenéd a kész eperlekvárt.
Fontos a főzési idő
A puha gyümölcsökből készülő lekvároknál könnyű beleesni abba a hibába, hogy azt gondoljuk, minimális főzés is elég ahhoz, hogy elkészüljenek. Igazából azonban sem az alul-, sem a túlfőzés nem tesz jót az eperlekvárnak. Ha csak néhány percet főzzük a szemeket, akkor az ízük extra friss marad ugyan, viszont kihűlés után a gyümölcs különválhat a zselés résztől. (Vagyis nem lesz szép, egynemű a lekvár.) Ha túl sokáig hagyod a tűzön, akkor az eperíz intenzitása csökken, és félő, hogy az alja is odakap, hacsak nem kevergeted lelkesen végig.
Pontos mennyiségektől függően 8-12 perc főzés az ideális a tökéletes eperlekvár eléréséhez. Ha úgy érzed, hogy ennyi idő után is túl nagy darabokban maradtak meg a szemek, akkor egy krumplinyomó segítségével szétnyomhatod a megfőtt gyümölcshúst. Ez abban is segít, hogy az extra levegő távozzon a szemekből, és sűrű, tökéletes állagú lekvárt kapj.
Ha tetszett az eperlekvár elkészítéséről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!