III. Károly király kedvenc ételei – mit eszik legszívesebben az új brit uralkodó?
Pompás ceremónia keretében a hétvégén hivatalosan is királlyá koronázták III. Károlyt, a brit monarchia fejét. Itt volt tehát az ideje, hogy utánajárjunk, milyen ételekkel lehet lenyűgözni őfelségét. Azt tudjuk, hogy édesanyja, II. Erzsébet királynő az 5 órai tea és a mini szendvicsek nagy rajongója volt, de vajon mi lehet III. Károly király kedvenc fogása? Most kiderül!
Reggelizz úgy, mint Károly király – méghozzá tojást!
A „reggelizz úgy, mint egy király” jótanács általában a bőséges terülj, terülj asztalkámat takarja, és minden bizonnyal a Buckingham-palotában sem kell nagyítóval keresni a finom falatokat a tányéron. III. Károly király kedvenc fogása azonban cseppet sem fényűző – ez nem más, mint a főtt tojás. Őfelsége hatalmas tojásrajongó, egészen pontosan a 4 percig főzött lágytojás a szíve csücske.
Egy időben még azok az udvari pletykák is elterjedtek, hogy Károly számára mindennap 7 darab lágytojást készítenek a palota szakácsai, hogy ezek közül kiválaszthassa a leginkább az ízlése szerint készültet. Ezt azonban később egy interjúban hivatalosan is megcáfolta a királyi család.
Az viszont biztos, hogy napi rendszerességgel készül lágytojás a palotában, mivel III. Károly király mindennap fogyaszt belőle, és nem csak reggelire. Gyakran előfordul, hogy az ebédjébe és a vacsorájába is kerül egy-egy főtt tojás. Ez a lelkes tojásimádat még A korona (The Crown) című sorozat alkotóinak figyelmét sem kerülte el, és az 5. évad egyik epizódjába egy konkrét utalást is belecsempésztek Károly király kedvenc ételéről.
Az ultimate kedvenc tojásos fogása pedig a sajtos sült tojás, természetesen angol sajtokból készítve. Károly ugyanis 1993 óta a brit kézműves sajtkészítők egyesületének védnöke.
Gomba frissen, az erdők mélyéről
Az újdonsült brit uralkodó mindig is nagy figyelmet fordított arra, hogy minőségi, lehetőleg organikus forrásból származó ételeket egyen. Akárcsak a tojásokat, úgy másik nagy kedvencét, az erdei gombákat is igyekszik a lehető legautentikusabb módon beszerezni – egyenesen az erdőkből. A királyi család nyári rezidenciájaként elhíresült Balmoral-kastélyhoz tartozó hatalmas birtokon III. Károly előszeretettel kutat finomabbnál finomabb erdei gombák után. Ezekből aztán (a megfelelő bevizsgálást követően) az udvari séfek általában gombás rizottót készítenek őfelségének.
Mi több, a vadászó-halászó életmód sem áll annyira távol a brit monarchia fejétől. Amíg a gyerekei kisebbek voltak, Károly rendszeresen járt horgászni Vilmos és Harry herceggel, ahonnan kisebb-nagyobb zsákmányokkal tértek haza. A brit királyi család egykori főszakácsa, Darren McGrady könyvében elárulta, többször is volt rá példa, hogy a pecás trió egy-egy méretes lazaccal érkezett vissza a rezidenciájukra, amelyet aztán grillezve vagy párolva szolgáltak fel a családnak.
Mi a helyzet a desszerttel?
Édesanyja, II. Erzsébet királynő nagy édességrajongó hírében állt, és sosem mondott nemet a délutáni tea mellé felszolgált kekszekre. Úgy tűnik azonban, hogy III. Károly király ezt a vonást nem örökölte tőle. A jelenlegi uralkodó ugyanis egyáltalán nem édesszájú, és csak elvétve látják a palotában desszertet vagy édességet falatozni.
Sokkal inkább le lehet venni a lábáról a friss gyümölcsökkel, azon belül is a szilvával. Károly és Kamilla korábbi közös rezidenciája, a Highgrove House kertjében frissen szüretelt gyümölcsökből gyakran csipegetett a páros. És ahogy a királyi főszakács emlékszik, egy időben elmaradhatatlan eleme volt őfelsége reggelijének 2 darab szilva.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!