A kistermelők járnak a legrosszabbul a KATA módosításával, az éttermekben hatszorosára nőhet a rezsi
Kétségbeesett posztot közölt nemrégiben az egyik budapesti kisbolt, a FALU Delikát tulajdonosa a közösségi médiában. A kisboltról itt írtunk nektek bővebben. Kovács Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy a KATA módosításával a vendéglátásban is a legkisebbek járnak a legrosszabbul. Sok étterem, delikát és bolt eddig igyekezett a magyar kistermelőktől vásárolni, a kisvállalkozók adójának módosítása azonban éppen őket érinti a legrosszabbul.
„Én az egész vállalkozásom koncepcióját úgy alakítottam ki, hogy pont a legkisebbekkel szeretnék együtt dolgozni: a beszállítóim nagyjából 70%-a katás vállalkozó. Ők a jelenlegi rendelet szerint szeptembertől nem szállíthatnak nekem. Természetesen, mint mindenkinek, a rezsiköltségünk is duplázódott. Hűtőkön, kávégépen, sütőkön nem tudunk spórolni.”
A kistermelő csak piacon adhatja el a lekvárt
A törvénymódosítással egy kistermelő ezek után cégeknek nem adhatja el a termékeit, csak magánszemélyeknek számlázhat, a termelői piacon vagy a webshopján árulhatja, de boltoknak, éttermeknek például nem. A jelenlegi helyzetben próbál több termelő összeállni, és céget alapítani. De ez is sok kérdést felvet, például, hogy hogyan osszák el majd a bevételt vagy a szállítással járó pluszköltséget. Az biztos, hogy minden kistermelői áru drágább lesz, pedig eddig sem volt olcsó.
Egy kifejezetten magyar kistermelők áruit forgalmazó delikát tehát ezentúl jóval drágábban fogja tudni megvenni ezeket a termékeket, ráadásul a bolt rezsije is nagyot nő. A vásárló pedig azt fogja érzékeli, hogy egy házi sajt vagy kolbász ára kétszeresére nő – mint ahogyan az már sok helyen látható. A kecskesajt vagy a vaj ára például tavaly óta a háromszorosára emelkedett, és még nincs vége az emelkedésnek, amihez az infláció és az üzemanyagár is hozzájárul.
A többség kitart, de nem optimista
„Nagyon jólesik, hogy a törzsvendégek támogatnak, és megértik a helyzetet. Ezért úgy döntöttem, hogy az utolsó percig kitartok, folyamatosan keresem az új lehetőségeket, megoldásokat. De lélekben készülök rá, hogy esetleg be kell zárni. Jelenleg a FALU-n kívül nincs B tervem, erre tettem fel az életemet, és amíg tudom, csinálom, de nagyon sok kistermelő meséli, hogy fel fogja adni és más megélhetés után néz” – mondta el Ádám.
Kárász Rita kisvállalkozó, a Rita szörp tulajdonosa, szörpöket és lekvárokat készít. Mint elmondta, mostani árkalkulációja szerint, az eddig 900 forintért árult málnalekvárt a jövőben kétszeres áron, 1800 forintért kell majd adnia. Ebbe a KATA módosítása mellett belejátszik az is, hogy az aszály miatt idén különösen drága a gyümölcs. A cukrot egy vállalkozó nem veheti hatósági áron, de kétszeresére nőtt az üveg ára is. Rita azt mondja, ő még kitart, jelenleg új címkét tervez és próbál a prémium termékek felé menni, mert úgy látja, csak ennek lesz jövője. Mint mondja, nyolc éve alapította a vállalkozását, sok étteremnek szállítja szörpjeit és lekvárjait, és úgy érzi, egyik napról a másikra húzták ki a lába alól a talajt.
A kisvállalkozások járnak a legrosszabbul
A vendéglátó egységek közül pont a kis, családi vállalkozásokat érinti a legrosszabbul a KATA módosítása. Ezek a kis pékségek, cukrászdák sokat jelentettek egy-egy lakóközösség életében. De a hatalmas rezsi, az alapanyagok árának növekedése és a kedvezményes adó változása után sokan bezárnak. Az első a sorban az Édesem cukrászda volt, Márk Szonja egyszemélyes vállalkozása főleg a növekvő alapanyagárak miatt húzta le a rolót még júniusban – a rezsicsökkentés módosítását már meg sem várta. „Olyan ütemben nőnek az alapanyagárak, hogy hetente árazhatnám újra a tortáimat, ami mégiscsak nonszensz lenne. Nagyon drága lett minden, én pedig nem akarom annyiért adni a tortákat, amennyiért már én magam sem venném meg” – nyilatkozta Szonja.
3000 forintos kenyér?
De bezárt többek között a Szívügyem kispékség is. Bocskorás Bea tulajdonos a Szabad Európának azt mondta, neki ahhoz, hogy ki tudja fizetni a megemelkedett rezsit, a duplájára nőtt lisztárat, legyen egyetlen alkalmazottja és mondjuk valamennyit még keressen is, 3000 forintért kellene adnia egy kiló kenyeret, ami irreális. (Bár látunk már hasonló árakat más pékségekben is. A Norma Grand pékségben például 1600 forint egy fél kilós rozsos cipó, 275 forint a zsemle, és 900 forint a 30 dekás bagett.)
Szabó Péter, a Bake My Day pékség tulajdonosa elmondta, ők egyelőre próbálják tartani az áraikat, (náluk egy fél kilós félbarna kovászos kenyér jelenleg 600 forint), hogy ne veszítsenek el vásárlókat. De ők is ötször annyit fizetnek majd az áramért. Márpedig egy pékségben minden kemence árammal működik, így előbb-utóbb kénytelenek lesznek emelni. Egyelőre próbálják racionalizálni a munkamenetet, és összevonni műszakokat.
Mint a tulajdonos elmondta, a nagyobb cégek nyilván jobban kigazdálkodják majd a rezsiemelkedést, de pont a legkisebb, családi vállalkozások fognak tönkremenni. Szabó Péter úgy gondolja, ez a vállalkozási kultúrának sem tesz majd jót. Hiszen az a fiatal vállalkozó, aki most bezárni kényszerül, valószínűleg soha nem vág majd újra bele.
A munkaerőhiány javulhat
Váratlan fordulatként azonban úgy tűnik, jól járhatnak a KATA módosításával az éttermek, akikhez a kedvezményes adózási forma változása miatt elkezd visszaáramlani a munkaerő. Több étteremtulajdonos is arról számolt be nekünk, hogy míg júniusban összesen egy jelentkező volt egy felszolgálói hirdetésre, júliusban már harminc. Más éttermes is azt mondta, hogy szinte dömping lett a személyzeti jelentkezésekre, ami az elmúlt évek borzalmas munkaerőhiánya után nekik jól jön.
Kérdés persze, hogy hány étterem fog még egyáltalán munkaerőt kereseni, miután több millió forintra nő majd a havi rezsiszámlája. Emellett őket ugyanúgy érinti az alapanyagárak folyamatos növekedése, a hirtelen megugrott benzinár, ami miatt rengeteg beszállító mondta le a megrendeléseket. Több éttermes úgy nyilatkozott, már nem tudnak állandó étlappal dolgozni. Az árak gyakorlatilag naponta emelkednek, így ők is naponta kénytelenek újraírni az árlapot.
Az éttermesek nem optimisták, úgy gondolják az elkövetkező hónapokban rengeteg étterem kényszerül bezárásra, de már jelenleg is csökkent a számuk és a forgalom is. 2019-hez képest 3500-zal kevesebb vendéglátó egység működik Magyarországon. A bezárni kényszerült üzletek harmada Budapesten üzemelt, jelentős részük a bulinegyedben – mondta az InfoRádiónak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, aki szerint egyébként a jövőben akár 40-50%-os áremelkedés is lehet az éttermekben.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!