Az elektronikus gépek esetében könnyű észlelni a bajt: ha hiába nyomkodod a bekapcsológombot, mégsem történik semmi, az egyértelmű jel, hogy ideje megjavíttatni vagy lecserélni az adott készüléket. A mindennapokban leggyakrabban használt konyhai eszközök szavatossági idejéről jóval kevesebbet tudunk, pedig sajnos a lábasok, a kések, a vágódeszkák vagy a fakanalak sem örök életűek. Előbb-utóbb a kedvenc segítődnek is búcsút kell intened. Mutatjuk is, mikor érkezhet el ennek az ideje!
Tapadásmentes serpenyő és edények
Ha az egyserpenyős kaják nagy rajongója vagy, fogadjunk, hogy te is beruháztál már egy szuper tapadásmentes serpenyőre! Esetleg egy kicsit magasabb árkategória mellett döntöttél, mondván, ez egy életre szóló befektetés? Ez esetben nincsenek túl jó híreink… A teflonbevonatos edények, lábasok és serpenyők ugyanis nem tartoznak a kifejezetten hosszú életű konyhai eszközök közé. Jellemzően 2-3 évet bírnak, mert a teflonborítás sajnos meglehetősen sérülékeny.
Ha az alja már tele van karcolásokkal, netán elkezdett leválni róla a bevonat, akkor bizony megérett a cserére. És nem csupán esztétikai okokból – a leváló apró (sokszor szabad szemmel alig látható) teflondarabkák főzés közben óhatatlanul is az ételbe, azzal együtt pedig a gyomrodba kerülnek. Márpedig a teflonbevonatban található kemikáliák nem tesznek túl jót a szervezetnek, már kisebb adagban is veszélyesek lehetnek. Ezért különösen ügyelj rá, hogy a teflonos edényekben és serpenyőkben lehetőleg ne fém eszközökkel kavargasd az ételt, és mosogatásnál se a durva dörzsiszivaccsal ess neki. Ha pedig megkarcolódott a bevonata, ints búcsút neki!
Mosogatószivacs, a konyhai eszközök tisztán tartója
Oké-oké, közvetlenül nem szükséges a főzéshez, mégis elképzelhetetlen a konyha szivacs nélkül. A fröccsenések feltörlésétől a makacs, odaégett kajafoltok súrolásáig napjában többször is megfordul a kezedben a mosogatószivacs. Bevizezed, használod, leteszed, újra átöblíted… és így tovább. Éppen ez az örök konyhai körforgás az, ami miatt elengedhetetlen, hogy gyakran cseréld a szivacsokat. A sötét, nyirkos felületek ugyanis a kórokozók melegágyai. A bacik nem is álmodhatnának csodásabb lakóhelyről, mint egy folytonos használatban lévő szivacs, ami a mosogató mellett nem is mindig tud teljesen kiszáradni.
A szivacsok „lejárati ideje” nagyban függ attól is, hogy milyen gyakran takarítasz vagy mosogatsz a konyhában. Ha naponta akár többször is főzöl, és tányérok és edények egész garmadája fordul meg a kezeid (és a szivacsod) alatt, akkor simán lehet, hogy kéthetente bevethetsz egy friss szivacsot. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy milyen állapotban van a mosogatószivacsod: ha szakadozik, kezd szétmállani, a dörzsis része már cafatokban lóg, akkor nem alkalmas az alapos tisztításra. (Ugyanez elmondható a különféle dörzsölőkefékről, üvegtisztítókról is: ha szemmel láthatóan nincsenek jó formában, morzsolódnak vagy hullajtják a szálaikat, jöhet az utánpótlás!)
Szilikonos spatula, sütőforma, nyújtólap
A kezdő konyhatündérek legjobb barátai a szilikonos eszközök a konyhában. Egy jó spatulával az utolsó cseppeket is kimentheted az edényekből, keverőtálakból, a szilikonos sütőeszközökből pedig garantáltan sikerül majd egyben kiszedni az elkészült sütiket. De mint tudjuk, még a legszorosabb barátságok is véget érnek egyszer… Amikor a szilikon megkeményedik, elszíneződik, megrepedezik, netán morzsálódni kezd, akkor eljött a csere ideje. Az itt-ott szakadozott formából magas hőmérsékleten káros anyagok oldódhatnak ki, egyenesen a készülő fogásba. És bizonyára azt sem kell túl hosszan ecsetelnünk, hogy hányan szeretnének ráharapni a frissen sült muffinban egy-egy szilikondarabkára, ami a nyers tészta keverése közben került bele…
Vágódeszka
Korábbi cikkünkben már részletesen beszámoltunk róla, mi mindenre érdemes figyelni, hogy a vágódeszka sokáig hű társad legyen sütés-főzés közben. Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor több évig is biztonsággal használhatod a kedvenc deszkádat szeleteléshez, aprításhoz és kockázáshoz. Ám előbb-utóbb itt is eljön a csere ideje. A műanyag vágódeszkákat általában 3 évente ajánlott lecserélni, de ha mély vágásnyomokat látsz a felületén, akkor akár hamarabb is beszerezhetsz egy újat. A műanyag felületen eleve tovább életképesek maradnak a kórokozók, ráadásul a barázdákban könnyebben meg is lapulnak. Sokkal nehezebb alaposan megtisztítani egy összekaristolt, barázdás deszkát, arról nem is beszélve, hogy a kés pengéje is könnyebben tévútra szalad rajta, azaz nagyobb a balesetveszély is.
A valódi fából készült deszkák jobban bírják a gyűrődést, de ezeknél is érdemes figyelni a kisebb-nagyobb változásokat. Ha a vágódeszka szemmel láthatóan eldeformálódott, kiszáradt, megrepedezett, mélyebb vágások vannak rajta, netán szálkák állnak ki belőle, akkor ne halogasd tovább a vásárlást.
Fakanalak
A te fiókodban, konyhapultodon is lapul még olyan családi ereklye, amit a szüleidtől vagy a nagyszüleidtől örököltél meg? Megértjük, ha nem szeretnél megválni tőle, de bizonyos idő eltelte után jobb, ha már csak dekorációs célokra használod. A fakanalak szavatossági ideje általában 5 év, ennyi idő után érdemes lecserélni őket akkor is, ha egyébként úgy tűnik, nincs még bajuk. Ha pedig szemmel láthatóan eldeformálódott, elszíneződött, megpuhult vagy berepedezett a kedvenc darabod, akkor nincs mese, jöhet a csere.
Kések, hámozók, reszelők – éle(se)n járó konyhai eszközök
Mi az, ami a legélesebb konyhakésnél is nagyobb veszélyeket rejt, még profi kezekben is? Az életlen kés! Ha tompa késsel próbálsz vagdalkozni a konyhában, minden mozdulatodnál a többszörösére ugrik a balesetveszély. Minél nagyobb erőt próbálsz kifejteni, annál valószínűbb, hogy egy óvatlan pillanatban megszalad a penge, aminek elég csúnya vége lehet… A jó hír, hogy az életlen késtől nem kell rögtön megválnod! Erre találták ki az élezőket, ezekkel otthon is karbantarthatod a vágóeszközeidet, de évente egyszer érdemes elvinni őket egy profi késélezőhöz is, hogy hosszú távon is biztonsággal használhasd a késeidet.
Hogyha viszont a penge megsérül, eldeformálódik, esetleg meglazul a nyele vagy letörik belőle egy darab, és már nem tudod stabilan tartani, szerezz be egy új, biztonságosan használható darabot. Ugyanez a helyzet a konyhai ollóval is, aminek a pengéjét többször is meg lehet éleztetni.
Ritkán gondolunk bele, de a zöldséghámozókban és a mandolinban használt pengék is veszítenek az élességükből idővel. Ezeket a borotvákhoz hasonlóan ki lehet cseréltetni, vagy akár teljesen új eszközt is beszerezhetsz. És bizony a reszelő is tompulhat az évek során, ezt viszont sajnos nem lehet újraélezni, úgyhogy ha azt veszed észre, hogy már csak széttrancsírozza az alapanyagot, jöhet a csere!
Ha tetszett a konyhai eszközök cseréjéről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!