A magyar konyha világszerte híres, és szerencsére egyre több gasztronómiai szakember is akad, akiknek a nevét messze földön ismerik. Most újabb névvel bővül ez a lista: Tóth Szilárd ugyanis bekerült a The Best Chef Awards top 100-as listájára.
A Best Chef közössége 2017 óta rangsorolja a világ legjobb séfjeit egy 180 fős gasztroszakemberekből (köztük séfekből, újságírókból, kritikusokból, fotósokból) álló bizottság szavazatai alapján. A szakmai elismerés különlegessége, hogy nem az étteremre fókuszál, hanem a séf és a vele dolgozó csapat munkáját, kreativitását ismerik el. A 2023-as listán egy ismerős név is feltűnik: a SALT Budapest séfje és társtulajdonosa, Tóth Szilárd a 93. helyet szerezte meg. Innen is gratulálunk neki!
Best Chef Awards: spanyol lett a világ legjobbja
A világ legjobb séfje címet idén (is) a madridi születésű Dabiz Muñoz szerezte meg, aki saját étterme, a DiverXO étlapjáért felel. Ételei között keleti és északi ízjegyeket is felfedezhetünk, de előszeretettel kombinálja a tradicionális spanyol konyhát ázsiai elemekkel is. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig az az Ana Ros került fel, akinek étterme, a Hisa Franko nemrégiben a harmadik Michelin-csillagját is bezsebelhette.
A top 10-ben egyébként érezhető a spanyol dominancia, a győztes mellett tovább 4 spanyol származású séf is bekerült a legjobb tízbe, de dán, dél-koreai és chilei kollégáik is szorosan ott vannak a nyomukban.
Először szerepel magyar séf a listán
A győztes nem okozott akkora meglepetést, hiszen zsinórban harmadszor nyert Dabiz Muñoz. Magyar séf azonban először került fel a listára, már csak ezért is nagyon büszkék lehetünk Szilárdra. Akinek az alkotásait akár ti is megkóstolhatjátok Budapesten, a SALT-ban. Mint a Best Chef Awards honlapja is írja, Szilárd a főzés során szülőhelye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gasztronómiájából merít ihletet, és a gyerekkori nosztalgiát keveri a fine dining élménnyel.
Szilárd szerint két dolog örök: a természet és a hagyományok. „Nem szükséges semmit újragondolni, elég a már meglévő ösvényeken járni. A lényeg, hogy ugyanazokkal a hagyományokkal, ízpárosításokkal, és az egyes tájegységekre jellemző nagymamaféle receptekkel dolgozzunk tovább, így új ételeket hozhatunk létre, melyekkel előrébb vihetjük a magyar gasztronómiát” – idézi a portál a világ 93. legjobbját.
A SALT nyitásakor mi is írtunk a hely gasztronómiai különlegességeiről, a cikket ide kattintva olvashatjátok el!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!