A fóliás magyar eper már két hete megjelent a piacon, az első szabadföldi termésre azonban még várni kell, hiszen jelenleg csak a virágzásnál tartanak a palánták. Sajnos az eper ára nagyon magas, sok helyen háromszorosa a görög importnak. A görög eper kilója 900-1000 Ft között van, de a nagybani piacon akár 500 Ft-ért is beszerezhető. Ezzel szemben a magyar szamóca termelői ára április vége felé a nagybani piacon 2000-2400 Ft/kg körül volt, írja a FruitVeb. Ez azt jelenti, hogy a viszonteladó zöldségeseknél még drágább.
Május végén lehet lekvárt főzni
Ne felejtsük el persze, hogy most még a szezon elején vagyunk, a becslések szerint a szabadföldi eper nagy dömpingje majd május végére várható. Aki tehát lekvárt főzne, az úgy időzítsen! Ettől függetlenül 1000 Ft alá akkor sem fog menni az eper kilója, ami már tavaly sem csökkent 1400 Ft alá, bár tény, hogy az egy ritka rossz év volt az áprilisi hideg miatt.
Idén valószínűleg több eper lesz, mint tavaly, az infláció miatt azonban az árban valószínűleg nem lesz csökkenés. Ha marad a kellemes májusi idő, akkor elhúzódó eperszezonra és némileg csökkenő árakra is lehet számítani. Az epernek mindig az tesz jót, ha lassan melegszik az idő, mert akkor fokozatosan, több héten keresztül érik.
Mi a baj az import eperrel?
Bár a magyar eper nagyon drága, úgy tűnik, keresett a vásárlók között, és sokkal szívesebben veszik, mint az import görög epret. Az import görög eper idén korán megjelent a piacon, ára pedig a megszokottnál alacsonyabb. Ez azért is lehet, mert a háború miatt a görög termelők számára is szűkült a piac. Görögország egy ideje tudatosan ráment arra, hogy import gyümölcsben lehetőleg uralja a kelet-európai piacot. Hatalmas beruházásokat hajtottak végre, és napos fóliasátraiknak köszönhetően mára valóban be tudják előzni az olasz és a spanyol eper érését.
Az eperről azokban fontos tudni, hogy nem utóérő gyümölcs. Azaz ha éretlenül szedik le, éretlen is marad: így sokkal kevesebb ízanyagot és vitamint tartalmaz, mint zamatos, érett társai. Márpedig az import epret egészen biztosan éretlenül szedik le, hiszen ki kell hogy bírja a hosszú szállítást. Az import eperben ráadásul a vegyszermaradványok is sokkal inkább kimutathatók, mint a szabadföldi magyar társaikban, nem beszélve a szállításról, ami súlyos terheket ró a környezetre.
Ez is érdekelhet:
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!