A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A medvehagymaszedéshez az úti célunk Tardos lett, a Gerecse szívében. Csendes, rendezett, szép község, ahonnan bőven indulnak túraútvonalak, mind az Országos Kéktúrába be lehet csatlakozni, mind helyi körtúrák indíthatóak innen. Itt található egy kijelölt parkolóhely egészen az erdő szélén, mi is itt hagytuk az autókat.
Április, a medvehagymaszedés szezonja
A medvehagyma április közepétől érhető el nagyobb mennyiségben az erdeinkben, de enyhébb időben már márciusban is találni. Szedése engedélyezett és személyenként 2 kg-ot szabad elhoznunk azokról az erdőterületekről, amelyek nem védettek. A medvehagymaszedés sokak számára ijesztő is, mert a levelek könnyen összetéveszthetőek a gyöngyvirág leveleivel, ami viszont mérgező.
Hogyan különböztessük meg őket?
A medvehagyma levelei hosszúkásak, egyesével nőnek, végei elvékonyodnak és hegyesek, míg a gyöngyvirág levelei kettesével nőnek, a szár mellett vékonyak, és felfele szélesednek. A végei kevésbé hegyesek, és nincsen illatuk, míg a medvehagyma levele dörzsölésre is jellegzetes, fokhagymához hasonló illatot áraszt.
Hogyan szedjük?
A medvehagyma, mint minden erdei növény, fontos részét képezi a helyi élővilágnak, így igyekezzünk nem kitépkedni a földből. A gumót hagyjuk mindig a földben, és a levelek szárát is hagyjuk meg, így vágjuk le a növényről, hogy jövőre is kihajtson. Ha már virágzik, az íze kesernyésebb, így ez előtt érdemes begyűjteni.
Felhasználása
A leveleket mindig alaposan meg kell mosni, a legjobb, ha ezután egy salátacentrifugában átpörgetjük, és légmentesen záródó dobozba tesszük törlőpapíron. Így friss marad nagyjából 5 napig.
Ha nem használjuk fel ennyi idő alatt, mindenképp érdemes fagyasztóba tenni, hogy egész évben élvezhessük a medvehagyma jótékony élettani hatásait, és természetesen a jellegzetes ízét. Ehhez kisebb csokrokba szedjük, és frissen tartó fóliával légmentesen, szorosan körbetekerjük. Így a nálunk is használatos 1-1 csokor a hozzávalók között bármikor hozzáférhető lesz.
A medvehagyma frissen salátába is kiváló, de a nagyobb levelek már szálasak, így a legtöbben krémlevesnek vagy pesztónak használják fel. Jól működik húsfélékkel, leginkább fasírozottak vagy húsgolyók ízesítéséhez ajánljuk, de szuper egy jó ragulevesbe újhagyma helyett is frissítőnek. Ezenfelül nem véletlenül használják pékárukba és pogácsákba is, mert aromája jól érvényesül a vaj mellett.
További tippekért keressétek fel ezt a cikket.
Medvehagymaszedés után megéri betérni a helyi fogadóba
És ha már ott voltunk Tardoson, a helyi fogadóban ebédeltünk meg a többiekkel. A Kemencés fogadó kínálata meglepő (mint például a körömpörkölt velővel), de hagyományos tételeket is felsorakoztat (cigánypecsenye, frissensültek), és nevéhez hűen több étel is a kemencében készül el.
Ezenfelül saját smokerük van, és a tépett malacon túl házilag füstölt tételeket is lehet náluk kóstolni. A látható gerendákkal színesített, pajtahangulatú beltér nagyon passzol a helyhez, és amellett, hogy étteremként és szállásként is funkcionál, nagyobb rendezvények lebonyolítására is tökéletes választás.
A főételek laktatóak, klasszikusak, mi egyedül desszertfronton csalódtunk egy kicsit, de bátran ajánljuk az összes túrázónak.
Ha tetszett a medvehagymaszedésről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!