A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Van még hely a fagyisdobozba rejtett pörkölt és a gyümölcs/zöldségmixek mellett a fagyasztóban? Akkor használd ki! Olyan fagyasztható ételeket mutatunk, amikről sokan nem is sejtik, hogy be lehet tenni őket a mélyhűtőbe. Pedig nem árt nekik a fagyos levegő, és hidd el, megkönnyítik majd az életedet… a sütés-főzést legalábbis mindenképpen!
Élesztő
A friss sütőélesztő kényes jószág, ezért sokak fejében meg sem fordul, hogy a fel nem használt adagot a sima hűtő helyett a fagyasztóba tegyék. Pedig ha jó alaposan becsomagoljátok frissen tartó fóliába, akkor simán mehet a fagyra, ahol akár 2-3 hónapot is kibír. A benne található élesztőgombák a hűvösön szó szerint hibernálódnak, felengedve pedig újra akcióba lendülnek. Csak arra kell nagy gondot fordítani, hogy semmiképp se száradjon ki az élesztőkocka, mert akkor hatástalanná válik.
Tojás
A nyers tojás is a fagyasztható ételek közé tartozik, csupán egy dologra kell ügyelni: véletlenül se egészben tedd a fagyóba! A hideg hatására ugyanis a tojás térfogata is megnő, emiatt szó szerint szétrobban, ha egészben, héjastul együtt akarod lefagyasztani.
A sütés közben fel nem használt tojásfehérjét vagy tojássárgáját viszont bátran dobd be a fagyasztóba (légmentesen zárható tárolóban), nagyon jól fog jönni akkor, ha egy recepthez legközelebb épp egyikre vagy másikra lesz szükséged. A legjobb, ha friss tojást fagyasztasz le – ebben a cikkünkben írtunk arról, honnan tudhatod, hogy meddig jó a tojás.
Fűszerek
Ha a kedvenc friss zöldfűszerednek épp szezonja van és betáraztál belőle, akkor nyugodtan pakolj belőle a mélyhűtőbe is! A petrezselyem, a bazsalikom, a medvehagyma, a kakukkfű, a rozmaring, a snidling és a többi zöldfűszer is jól bírja a hidegen. Ez esetben is csak arra érdemes figyelni, hogy ne egyben tedd be a frigóba az egész csokrot.
Helyette a leveleket szedd le a szárról, terítsd szét egy tepsin vagy sütőlapon, és úgy tedd be a fagyasztóba az első két órára. Ezután a már fagyott zöldfűszereket átteheted egy húzózáras zacsiba, és aztán bármikor kivehetsz belőle egy-két darabot, amennyire épp szükséged van.
Az is praktikus megoldás, ha a zöldfűszereket felaprítod, majd egy jégkockatartóba porciózod, felöntöd egy kicsit vízzel, és így teszed a fagyasztóba. Az így kapott fűszeres jégkockákból egyet-egyet hozzáadhatsz a készülő ragukhoz, egytálételekhez, tésztaszószokhoz, hogy még ízesebb legyen a végeredmény.
Vörösbor
Oké-oké, maradék vörösbor csak a mesékben létezik… 😀 De ha mégis megmaradna egy kevés a kedvenc üvegedből a vacsi végén, eszedbe se jusson kiönteni! Helyette adagold jégkockatartóba, és mehet a fagyra! Szuper jól fog jönni, ha egy kis borral szeretnéd dúsítani a ragukat, tésztaszószokat vagy akár a sütemények mellé készített öntetet, de csak ezért nem szeretnél megbontani egy újabb üveggel. De a nyári margarita-jellegű koktélokhoz is simán dobhatsz a turmixgépbe egy-két kockával!
Avokádó
Ha te is imádod az avokádót minden formában, akkor nem kell bemutatnunk, micsoda szenvedés eltalálni azt a pontot, amikor a gyümölcs (bizony, technikailag az avokádó egy gyümölcs) már elég érett, de még nem indult barnulásnak. Ezt simán megúszhatod, ha még frissen lefagyasztod.
Az avokádót egészben, frissen tartó fóliába csavarva, vagy feldarabolva/pürésítve, légmentesen zárható dobozban is beteheted a fagyasztóba. Azzal viszont érdemes számolni, hogy a fagyasztás hatására az állaga a szokásosnál is puhább, szottyosabb lehet felolvasztás után. Vagyis a pirítós tetejére inkább friss avokádót használj, de egy jó guacamolét fagyasztott és kiengedett avokádóból is összedobhatsz.
Tipp: Ha kockázva vagy pürésítve tennéd a hidegre az avokádót, előtte csepegtesd meg citromlével, így nem fog bebarnulni a frigóban.
Gyömbér
Hacsak nem vágtál neki egy jó kis házi gyömbérszörp elkészítésének (amit persze melegen ajánlunk), akkor sanszos, hogy egyszerre csak kis mennyiséget használsz majd a gyökérből. A maradékot ebből is nyugodtan teheted a mélyhűtőbe! Egészben, szeletekre vágva vagy akár lereszelve is fagyasztható a gyömbér, a trükk itt is csak annyi, hogy légmentesen becsomagolva kerüljön a hidegre. A reszelt gyömbért akár kisebb adagokra is kiporciózhatod, így könnyebben használhatod az ételek vagy az italok ízesítéséhez, amikor szükséges.
Ha tetszett a meglepő fagyasztható ételek cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!