Melyik kés mire való? Vágjátok, mivel vágjatok!
Vágjátok, mivel vágjatok? A kés az kés, oké, de a recés és a sima élűnél picit azért többféle létezik. Az alap, hogy mindegyik élére vigyázni kell, és alkalomadtán nem árt egy élezés sem: tudtátok, hogy a mosogatógép a legnagyobb élgyilkos? Na, de ha megfelelő kondícióban vannak, és jó alapanyaghoz használjátok, élmény lesz a vagdosás! Mutatjuk, melyik kés mire való!
Hámozókés
A rövidebb, egyenes élű késsel prímán lehet hámozni vagy kisebb zöldségeket, gyümölcsöket szeletelni. Ez a leggyakrabban használt kés, amit minden apró-cseprő konyhai vagdosáshoz befoghatunk, legyen szó hagymavágásról vagy éppen krumplipucolásról.
A santoku kés mire való?
A santoku kés a leghatékonyabb, ha kockázni vagy egészen apróra, akár darált állagúra szeretnénk aprítani egyes alapanyagokat, zöldségeket vagy húsokat. A kés élén található vezető vonalak segítik az egyenes vágást, úgyhogy ez AZ a kés, ami mindenre IS jó lesz!
Séfkés
A séfkés szintén mindenre jó, ráadásul könnyebben “forog” a kézben. Ha már profik, szinte séfek vagytok, akkor jól fog állni a kezetekben: kényelmesen és gyorsan tudtok vele vágni.
Kenyérvágó kés
A nagy, recés élű kés egyértelműen kenyérvágásra és más pékárukra szakosodott. A nyers húsokat széttrancsírozná, de egy medium rare steakhez egyértelműen egy kisebb, de recés kés dukál.
Filézőkés
A filézőkés jellegzetessége, hogy hosszabb élű, viszonylag hajlékony és hegyes. A húsok hártyázására kiválóan alkalmas, és a hal szálkáival is elbánik.
Sajtkés
A sajtkés lényege, hogy míg a hagyományos kések pengéje beleragad a sajtba, a sajtkésen vannak lyukak vagy szinte az egész penge üreges. Így sokkal könnyebb vele sajtot vágni!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Jó tudni, melyik kés mire való, ugye?