Samuel L. Jackson kapta az első vadast az Oscar-gálán
Szántó István séf saját pultjánál fogadta az érkező világsztárokat és maga prezentálta nekik a magyar fogásokat. Az idei év díjátadó utáni partiját különösen nagy érdeklődés övezte, hiszen tavaly a világjárvány miatt elmaradt a gálát követő fogadás. Wolfgang Puck és csapata 1995 óta felelnek a rendezvényért. Az előkészítő munkálatokról Wolfgang Puck Szántó István séffel az oldalán az ABC News Good Morning America című adásában is mesélt,
A vacsora előkészületei már 3 nappal korábban, március 24-én megkezdődtek, vasárnap este pedig Wolfgang Puck vezénylésével több mint 100 séf prezentált a fogásokat. „Ez Hollywood legnagyobb és legfényűzőbb rendezvénye. Egy hatalmas épület ad otthont magának a gálának és a fogadásnak is. Az ötödik emeleten zajlik az esemény, a hatodik emeleten pedig egy 800 nm-es konyhában dolgoznak a séfek és a szakácsok” – mesélte élményeit Szántó István, a budapesti Spago étterem vezető séfje.
Összesen száz fogással készültek
„A konyhából nyílik a rendezvényterem, ahol az állóhelyek mellett 500 ülőhely is várja a vendégeket. Egy 1500 fős rendezvényről beszélünk, ennek következtében a mennyiségek tényleg elképesztőek. 100 különböző étellel készültünk, ebből 4 volt magyar fogás, 30 pedig desszert. Vendégenként 10 adag étellel számolnak a szervezők, így összesen 15 000 adag ételnek kellett elkészülni.”
Szántó István séf nem a konyhán, hanem a rendezvényteremben dolgozott az egész este alatt, voltak ugyanis olyan látványpultok is a térben, ahol a kiemelt fogásokat, többek között a vadast is készítették: „Az első vendég a teremben Samuel L. Jackson volt. Bevallom, én még pakolgattam a pultban a dolgainkat a másik két hozzám tartozó séffel, amikor megérkezett. Igazából csak akkor fogtam fel, hogy kiknek fogok én itt főzni.
Visszajártak a vadasért
Számomra nem az a lényeg, hogy milyen eseményen főzök, az számít, hogy jót adjak, de azért, amikor megérkeznek a vendégek a szoborral a kezükben, az mégis lenyűgöző érzés. Nagyon örülök, hogy a Dűne díjnyertes alkotói is odajöttek hozzám és magyarul köszöntöttek. Mindegyik fogásra büszke vagyok, a teljesen hagyományosan elkészített Eszterházy-tortára ugyanúgy, mint a különleges bonbonként prezentált somlóira. De az, hogy a wagyu marhából készült vadasért folyamatosan jöttek vissza hozzám, csodás érzés volt.”
A vadas mellett „Hortobágyi” módon készített csirkepaprikást, dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentált somlói galuskát és tradicionális Eszterházy-tortát is kóstolhattak a vendégek.
Szántó István csak egy hét múlva tér haza Magyarországra. A séf a parti előtt már ellátogatott a Beverly Hills-i Spago étterembe, a parti után pedig a következő állomás Wolfgang Puck CUT étterme Las Vegasban, ahol további fogásokat sajátít el.
Tavaly, Közép-Európában először Budapesten nyitott éttermet Puck. A Matild Palotában megnyíló Spago éttermet mi is leteszteltük, és ebben a cikkben írtunk nektek róla.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!