Ha éhesek vagyunk és gyorsan akarunk valami tartalmasat enni, akkor a szendvicsre szavazunk. Az olaszoknak persze erre is van ezerféle megoldása a tepsis pizzától kezdve a tramezzinin át a paniniig, ami tulajdonképpen szintén szendvics, de azért némileg más. Az olaszok a panini műfaját is tökélyre fejlesztették, sőt külön vendéglátóegységük is van, ahol csak paniniket árulnak.
De mi is az a panini?
A panino olaszul annyit jelent, hogy „kis kenyér” vagy „kenyerecske”, a panini pedig értelemszerűen ennek a többes száma. Az olaszok nem nagyon használják a szendvics (sandwich) szót, amit az egész világ ismer, ehelyett terjedt el inkább a panini kifejezés. Nagy különbség azonban, hogy a panini nem szendvicskenyérből, hanem kifejezetten hosszúkás, kis kenyérből készül, amit keresztben elvágnak, majd minden jóval megpakolnak. Kerülhet bele sonka, szalámi, sajt, mortadella, sült hús és grillezett zöldség is, így a panini nemcsak kiadós, hanem egészséges is tud lenni.
Bár a panini ma az olasz gasztrokultúra szerves része, története korántsem nyúlik vissza olyan régre, mint híres testvéréé, a szendvicsé. Amit már az 1700-as évek második felében fogyasztottak. Már amennyiben hihetünk a legendának, miszerint John Montagu, Sandwich negyedik grófja annyira szeretett szerencsejátékozni, hogy megkérte a szakácsát, alkosson neki egy olyan ételt, amitől kártyázás közben sem lesz koszos a keze. Nos, ez lett az azóta híressé vált szendvics! (Fontos adalék tehát, hogy nem magát a grófot hívták Sandwich-nek, hanem az egy ma is létező angol tartomány.)
Panini, a fiatal szendvicske
Nos, ehhez képest a paniniről az első utalást csak az 1950-es években olvashattuk, igazi hírnevet pedig csak a 70-es években szerzett. Főleg Milánó bárjaiban, a fiatalok körében lett először népszerű és keresett termék a panini, olyannyira, hogy hamarosan versengeni kezdtek egymás között a bárok, hogy ki kínál jobb paniniket. Mindenki szerette volna ugyanis magához vonzani a fiatalabb, fizetőképes vásárlókat.
És aztán, ahogy az lenni szokott az olasz kajákkal, ezt is felkapták az amerikaiak, onnantól pedig már nem volt megállás, az egész világ megismerte a paninit! Amerikában egyébként kifejezetten a meleg változata terjedt el a panininek, tehát ott általában melegítik. Ezt segítette persze, hogy nagyjából a hetvenes évekre már minden háztartásban elérhetővé vált a kontaktgrill, amivel a szendvicseket melegíteni lehet. A panini még ma is a legfőbb gasztrotrendek közé tartozik és rengeteg séf nagyon szívesen kísérletezik vele, éppen azért, mert a megszokott alapanyagokon túl a végtelenségig variálható, kifejezetten divatos, sőt egészséges hozzávalókkal is.
A lényeg a héja
Ha egészen pontosan szeretnénk megfogalmazni, hogy mi a különbség a szendvics és a panini között, akkor azt mondhatnánk, hogy a paninin sokkal több a héj, az ugyanis egy komplett kenyérből készül, míg a szendvics két kenyérszelet közé került dolgokat jelent. Hogy jobban megzavarjalak titeket, van még, ugye, a tramezzini is, aminek viszont az egyik jellegzetessége, hogy egyáltalán nincs héja!
A panini ma már annyira népszerű, hogy külön ünnepnapot is kapott, augusztus 11-én ünnepli a világ a nemzetközi panini napot. Ha te is kedvet kaptál egy jó kis paninihez, akkor itt van hozzá néhány recept.
Kiemelt kép: Shutterstock
Ha tetszett a panini cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!