A paradicsom szép, illatos, piros és érett. Legalábbis a fejedben. Aztán mikor egy bevásárlás alkalmával veszel egy csomaggal, otthon pedig készítesz belőle egy fenségesnek tűnő salátát, rájössz, hogy a zöldség már csak az emlékeidben zamatos. Oda a paradicsom íze, és ez tény – írja az N1 Slovenia.
A finom paradicsom nem ellenálló paradicsom
Egyes termelők jól tárolható, a szállításnak ellenálló és sokáig friss termékeket szerettek volna piacra dobni. A régi fajta paradicsom viszont nem rendelkezett ilyen tulajdonságokkal. Így, mint a lap írja, széppé és ellenállóvá akarták tenni a termést, a hibridek viszont többek között a keresztezés miatt elvesztették a jellegzetes ízüket.
És még egy kis titok
A paradicsom zamatára emellett a betakarítás időpontja hat leginkább. Termése ugyanis akkor a legfinomabb, ha nem szedik le túl korán.
Egy ljubljanai egyetem szakértője, Nina Kacjan Maršić azt nyilatkozta a portálnak, hogy a paradicsom íze az érés során, a szerves cukrok és savak hatására alakul ki. Tehát ha a termést már azelőtt leszedik, hogy teljesen megérne, az íze is elveszik – mondta a szakértő.
A növény zamatát emellett befolyásolja a hő, a víz, a tápanyagok és a napsugárzás is. Mivel az üvegházak mesterséges fénye nem tudja teljesen pótolni a napfényt, a nyári időszakban vásárolható zöldségek illatosabbak és finomabbak lehetnek.
Bezzeg a színe
Bár a zöldség zamata a korai betakarítás után odavész, a színével már más a helyzet. Ha a színfejlődéshez szükséges kémiai folyamat már a betakarítás előtt elkezdődött, a termés a tárolás során is csodás színűvé válhat.
A paradicsom így egy raktárban is képes élénk pirossá válni, anélkül, hogy finom is lenne. A tanulság tehát: jó könyvet ne a borítója, ízletes paradicsomot pedig ne a színe alapján válasszunk.
Viszont amennyiben teljesen ki vagy békülve a szupermarketekben kapható paradicsommal, itt remek recepteket találsz a felhasználásához. Készíthetsz például isteni paradicsomos-ricottás pitét, koktélparadicsomos focacciát és zöldséges túrófasírtot paradicsomos pirítóssal. Ha pedig igazán nosztalgikus ízű paradicsomra vágysz, itt remek tippeket olvashatsz a termessz magad projektedhez.
Amennyiben tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!