Így használd fel újra a sütőolajat!
A sütőolaj igenis újrafelhasználható! Ha betartasz pár szabályt, nemcsak hatékonyan, hanem biztonságosan is spórolhatsz egy-egy sütésnél.
Vásárolj figyelmesen!
Először is vásárláskor figyelj oda a sütőolaj forráspontjára. Ha az újrafelhasználás mellett tennéd le a voksod, mindenképp válassz jó minőségű, magas füstölési ponttal (legalább 204 fok) rendelkező terméket. A repceolaj és a napraforgóolaj például jobban bírják a magasabb hőmérsékletet. Az olívaolajat ezzel szemben inkább kerüld, mivel alacsony a füstölési pontja, így a terméket nem javasolják újrafelhasználásra sem.
Csak semmi maradék!
A megfelelő tisztítás és tárolás elengedhetetlen, ha hatékonyan és biztonságosan akarod felhasználni a sütőolajat. Sütés után mindenképp hagyd kihűlni az alapanyagot, miután pedig már biztonságosan tudsz bánni vele, szűrd le (akár többször is), majd tedd valamilyen légmentesen záródó edénybe. A megtisztított sütőolaj tárolására leginkább az üveg felel meg, illetve ha az utolsó csepp terméket is elhasználtad, nyugodtan visszaöntheted az eredeti flakonjába is.
Ablaknál? Nem!
Az újrafelhasználandó sütőolajat fontos hűvös, száraz helyen tárolni. Mivel hő és napfény hatására sokkal gyorsabban bomlik az alapanyag, semmiképp ne a sütő, a mikró, az ablak vagy a fűtőtest közelében nézz helyet neki.
Ha előre látod, hogy egy hétnél tovább raktározod el az olajat, a baktériumok szaporodását azzal gátolhatod meg leginkább, ha a hűtőbe teszed a jól lezárt üvegcsét.
Halas fánk
A sütőolajat olyan élelmiszereknél használd újra, mint amilyeneket korábban sütöttél benne. Ha kicsit eltér az ízvilág, semmi gond, a sült csirke és krumpli mix valószínűleg nem traumatizálja az ízlelőbimbóidat. De olyan sütőolajat inkább ne válassz fánk készítéséhez, amiben előzőleg halat csináltál.
Mennyi az elég?
Az újrafelhasználásnál az is közrejátszik, hogy mit és hányszor készítettél a sütőolajban. Az America’s Test Kitchen szerint a panírozott ételeknél háromszor vagy négyszer használjuk újra az olajat. Az olyan tisztább sütési cikkeknél, mint a burgonya, legalább nyolcszor újrafelhasználható az alapanyag, főleg ha még nem használt olajjal frissíted a régi terméket – írják.
Máshoz is alapanyag
A terméket nem feltétlenül kell újra sütéshez felhasználnod. Ha fázol attól, hogy régi olajban készíts húst, használhatod az alapanyagot például saláták ízesítéséhez, illetve szósz készítéséhez is.
Rossz jelek
Biztos veled is előfordult már, hogy vágytál egy tányér jó ropogós sült krumplira. Viszont miután elkészült, konstatálnod kellett, hogy a vasárnapi köret puha és szottyos lett. Ennek többek között a sokszor felhasznált olaj is lehet az oka.
A friss sütőolaj egyes kémiai tulajdonságai közrejátszanak abban, hogy a mélyhűtött áruk sütés közben ropogóssá és aranyszínűvé válnak. Minél elhasználtabb az olaj, annál gyorsabban tud beszivárogni az ételeidbe. Ha a termék habzik, füstöl, sűrűbbé vált, sötétebb, zavaros vagy büdös, eljött az idő, hogy megválj tőle.
Spórolj, ahogy csak lehet!
A spórolásra emellett rengeteg más lehetőséged is van. Ha minimalizálnád az olajhasználatot a konyhádban, olvasd el ezt a cikkünket. Amennyiben pedig még keresed az igazit – legalábbis olajban –, kattints ide.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!