Hányszor lehet újramelegíteni a használt olajat? Utánajártunk!
Ha odafigyelsz a sütés során, akkor az olajat többször is felhasználhatod. Egy tanulmány szerint akár 8 alkalommal is süthetsz benne, de azt tegyük hozzá, ennél sokkal kevesebb is elég ahhoz, hogy az olaj használhatatlanná váljon.
Nem mindegy, hogyan készülsz elő a sütéshez!
Ahhoz, hogy többször felhasználhasd a sütőolajat, fontos, hogy megfelelően előkészülj. Ha nem előre panírozott az étel, hanem te készíted a bundát, akkor a felesleget szedd le, hogy az olajat már ne szennyezze. A legjobb, ha a használt olajban ugyanaz készül, mint előtte: ha krumplit sütöttél benne, akkor legközelebb is azt tegyél bele.
Fontos szabály, hogy zavaros olajat már ne használj! De azt is jó, ha tudod, hogy attól, hogy az olaj tisztának látszik, még nem garantálja azt, hogy jó. A legegyszerűbb mód egyébként az olaj minőségének lecsekkolásához egy konyhai hőmérő: nem nagy befektetés, és gyorsan megtudhatod, hogy süthetsz-e még a használt olajban vagy sem. Ha sütés közben 180 fok fölötti értéket látsz, kihűlés után inkább öntsd egy gyűjtőedénybe az olajat, amit később leadhatsz egy gyűjtőponton, és használj friss olajat!
Ne süss túl magas hőmérsékleten, és szűrd le az olajat!
Ha sütés közben az étolaj füstöl, azt jelenti, hogy túlhevítetted, ilyenkor az ételek is nagyon könnyen megégnek. Inkább melegítsd lassabban az olajat, az ételekről pedig amennyire lehetséges, itasd le a vizet sütés előtt. Lényeges még, hogy ne az olaj közelében fűszerezz, mert az olajba szóródó fűszerek ronthatják a minőségét.
Minden használat után szűrd le az olajat! A látható ételmaradékoktól és az egészen apróktól is megszabadulhatsz, ha nem spórolod meg a műveletet, így többször fel tudod majd használni. A szűrést soha ne azonnal a sütés után végezd, hanem várd meg, amíg kihűl az olaj. A tárolás aztán szobahőmérsékleten, naptól védett helyen történjen.
Figyeld az olaj színét és illatát is!
Ha odafigyeltél az olaj tisztán tartására és arra, hogy a lehető legtisztábban süss, akkor az olajat többször is felhasználhatod. Arról, hogy meddig jó a használt étolaj, a színe is árulkodik: ha az olajad már nem aranyszínű, hanem inkább sötét, barnás árnyalatú, akkor új olajat kell használni. A régi és az új olajat ne keverd: a régi után mosogass el, és csak tiszta serpenyőbe, fritőzbe önts újat!
Az ételek színe is sokat segíthet az olaj minőségével kapcsolatban: ha sütés közben túl sötét lesz a panír színe – annak ellenére, hogy nem lépted túl a sütési időt –, vagy ha az ételnek mellékíze van, akkor itt az ideje az olajcserének!
Azt, hogy a használt sütőolaj alkalmas-e sütéshez, úgy is ellenőrizheted, hogy megszagolod. Ha avas, nem kellemes az illata, akkor ne kísérletezz vele!
Hova kerüljön a használt sütőolaj?
Miután elkészítetted a kedvenc rántott kajádat, ne feledkezz meg a használt olajról sem! A konyhai és a fürdőszobai lefolyók egyik legnagyobb ellensége az étolaj. De nemcsak nálad, valamint a közös rendszerben okoz dugulást, hanem a vizeink élővilágát is rombolhatja. A már szennyezett vizet nehéz és költséges tisztítani, ráadásul a vízben, víz közelében élő állatok és növények életébe is kerülhet a szennyezés.
Éppen ezért, nem mindegy, hogy az a hol landol a sütés végén. A lehető legzöldebb, leghelyesebb megoldás, ha – miután kihűlt – egy flakonban gyűjtöd az étolajat, majd leadod a Biofilter gyűjtőpontjainak egyikén. Ha így teszel, óvhatod a természetet, és hozzájárulhatsz ahhoz, hogy biodízel formájában újrahasznosíthassák a használt olajat. A gyűjtőpontok listáját itt találod.
Ha tetszett az étolaj újramelegítése cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!