Válaszd a megfelelő edényt!
Sajnos ezt sokszor elfelejtjük a főzés kezdetén, pedig egyszerű logika mentén is felmérhető, hogy egy kétszer akkora edény felmelegítéséhez kétszer annyi energia szükséges. Ha csak egy tükörtojást szeretnénk sütni, keressük ki a legkisebb serpenyőt. Minden edényhez a megfelelő méretű főzőlapot használjuk – ez igaz gáz és elektromos főzőlap esetében is. Ha nagyobb a főzőlap, mint az edény, rengeteg energiát pazarolunk feleslegesen. Ideje elővenni továbbá a rég bevált kuktát. Ebben sokkal kevesebb energiával, gyorsabban készülnek el az ételek. Ha nincs kuktád, vagy nem szereted használni, akkor is fontos, hogy mindig fedő alatt főzd az ételt, még a vizet is érdemes így forralni!
Főzz duplán!
Melegíteni az ételt mindig sokkal kevesebb energiába kerül, mint megfőzni, ezért érdemes nagyobb adagokat főzni, legalább két napra, másnap pedig csak megmelegíteni. Így még az alapanyagokkal is spórolhatunk, emellett egyszerűbb is egy recepthez vásárolni, mint kettőhöz.
Állítsd be megfelelően a hűtő hőfokát!
A mai modern hűtőknél már tökéletesen beállítható a hőfok. Télen egyáltalán nincs szükség rá, hogy 2 fokon menjen a hűtő, bőven elég az 5 fok is. Főleg, ha az erkélyen hideg van, és az érzékeny dolgokat oda is ki tudod pakolni. A mélyhűtő ideális hőmérséklete –18 fok, ennél hidegebb nem szükséges. Nagyon sokszor elmondták nekünk gyerekkorunkban, hogy ne nyitogassuk a hűtőt, és ez a mondás bizony ma is igaz. Étkezés után gyűjtsd össze egy kupacba, amit vissza akarsz tenni a hűtőbe, egyszer nyisd ki, és pakolj be mindent. Ezzel rengeteg áramot spórolsz, hiszen a hűtőnek nem kell állandóan visszahűtenie
Süss máshogy!
A sütőt felmelegíteni rengeteg energia, ezért ne dőlj be mindig a recepteknek (és a Street Kitchennek se :)), nem kell órákkal korábban bekapcsolni a sütőt. Csak akkor indítsd el, amikor már nagyjából látod a folyamat végét, és tudod, hogy lassan be tudod majd tenni az ételt vagy a süteményt a sütőbe. A sütés vége előtt pár perccel pedig már kikapcsolhatod, hiszen egy darabig még bőven melegít.
Ha maradék ételt melegítenél, a sütés végén azt is beteheted, sőt légkeverésen egyszerre két dolog sütésével is megpróbálkozhatsz, bár ezt ki kell kísérletezni, nem minden sütővel működik. Egy szelet húsért azonban soha ne indítsd be a sütőt! Süsd ki serpenyőben, sőt még a melegszendvicssütőn is kiválóan grillezhetsz. A sütőt mindig alaposan mosd ki, hiszen ha koszos, nehezebben melegszik.
Figyelj a vízre!
A vízforralót könnyű túltölteni, ezért figyelj arra hogy csak annyi vizet forralj, amennyire szükséged van! Ha egy csésze teát innál, ne forralj egy litert, mert úgy rengeteg áramot elhasználsz. A vízforralót rendszeresen vízkőtelenítsd! Tésztafőzésnél kövesd az utasításokat a megfelelő mennyiségű vízhez! Ha egy párolóedényt helyezel a lábas fölé, zöldséget is párolhatsz közben.
A mosogatógép kevesebb vizet használ, mintha kézzel mosogatnál, de fontos, hogy a megfelelő programmal indítsd el. Nincs szükség hosszú programra és magas hőfokra, ha nincsenek benne túl koszos edények (ugyanez igaz a mosásra egyébként, a legtöbb ruha 30 fokon is tökéletesen tiszta lesz). A mosogatógépet csak akkor indítsd be, ha már teljesen megtelt.
Hasznos trükk lehet, ha a családban mindenkinek saját, jellegzetes üvegpohara van és mindig abból iszik. Ebben az esetben elég csak a nap végén betenni a mosogatógépbe, és egyszer elmosni. Ezzel elkerülhetjük a rengeteg koszos poharat és mosogatást. Ha kézzel mosogatsz, használj meleg állóvizet! A mosogatóban mosd el az edényeket és csak az öblítéshez használj folyóvizet! (Ez egyébként még a mosogatógépnél is takarékosabb megoldás)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!