Hogyan pucolj tojást? - Itt az ultimate tojáspucolási útmutató
Azt gondolhatod, hogy a tojáspucolás egy olyan téma, amiről kár beszélni: megfőzöd a tojást, aztán gyorsan leszeded a héját és pipa. Pedig sokaknak ez igazi küzdelem, nem véletlenül osztanak meg ezzel kapcsolatban az emberek különböző praktikákat. Elég felidézni a néhány éve divatos módszert, amikor csak úgy lefújtad a tojásról a héját. (Már aki, ugye…)
Valószínűleg nem ez az a higiénikus és tuti megoldás, amit mondjuk a húsvéti asztalnál feltálalnál. Nekem a jól bevált tippem a következő:
Tojáspucolás lépésről lépésre
Ha a tökéletesre főtt tojás kész, akkor a lehűtött tojást az erre használt vízben pucoljuk meg. A tojást az edény aljához nyomkodjuk-ütögetjük, amíg a héj megreped, de magát a tojást nem nyomjuk szét.
Az esetek 99 százalékában a főzés közben egy légbuborék képződik a tojás alján, innen érdemes elkezdeni a pucolást. Két ujjunkat összenyomva benyomjuk, és lehúzzuk a tojás héját az aljáról, ezután már könnyű hüvelykujjal, toló mozdulatokkal letolni róla a megmaradt, előre berepesztett tojáshéjat. A víz továbbá arra is jó megoldást kínál, hogy az esetleges héjdarabokat leöblítsük róla. Ezután egy kis papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges nedvességet, és máris szabadon felhasználhatjuk a tojást. Ha véletlen kiöntöttük a vizet, semmi gond, de a tisztításnál sokkal nehezebb a dolgunk, ha a tojáshéj alatti hártya kiszárad, ez ugyanis így nem szakad könnyen, és feltépi a tojásfehérjét is.
A lágy tojás nehezebb eset, ugyanis a 3-4 perces tojás megpucolása gyakorlatilag lehetetlen. A legtöbb esetben egy akkora lyukat vágunk rá egy késsel, amibe könnyen belefér egy teás- vagy desszertes kanál, hogy az értékes beltartalom könnyen kikanalazható legyen. Itt is nagyon fontos egy azonnali hűtés, mert mire elvégezzük a folyamatot, a tojás már 5-6 percesnek minősül, és csak keményre főtt fehérjét tudunk majd kanalazni.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!