Itt a tökmagszezon! Ha megtanulod, hogyan tisztítsd, illetve pirítsd megfelelően az ételt, az ősz legroppanósabb rágcsálnivalójával és legsokoldalúbb alapanyagával lehet gazdagabb a konyhád.
Első a tökmag tisztítása
Miután megmostad a kezed, neki is láthatsz a munkának: úgy vágd körbe a tök tetejét, hogy beleférjen a kezed vagy egy evőkanál. Ha sikerült kiszedned a magokat, csipkedd le róluk a nagy tökhúsmaradványokat, de nem szükséges tökéletesen megtisztítani őket az összes tökbelsőtől. Amint ezzel is megvagy, egy rövid időre áztasd vízbe vagy öblítsd le a magokat, így könnyebb lesz eltávolítani a megmaradt felesleges húst is – írja a thekitchn.com.
Teljesen rendben van
Ezt követően tedd a magokat egy tiszta konyharuhára, és töröld szárazra őket. Teljesen normális, ha a magok kicsit odaragadnak a konyharuhához.
Ha a precíz munka elveszi a kedved, felejtsd el!
Sokak szerint a tökbelső nagyszerű ízt kölcsönöz a már sült nasinak, így keveset vesződnek azzal, hogy eltávolítsák a maradványokat a magokról. Mások viszont inkább a precizitás hívei, így az utolsó foszlányoktól is megválnak sütés előtt. Ez utóbbi viszont macerás feladat, szóval ha a precizitás elvenné a kedved attól, hogy újra nasikészítésre add a fejed, elég, ha a hús és a szálak nagy részét távolítod el.
Már csak pár apró lépés a tökéletes tökmagízért
Ha úgy látod, hogy az ízlésednek megfelelően sikerült megtisztítanod a magokat, tedd őket egy sütőlapra, majd locsolj rájuk némi olajat vagy olvasztott vajat (úgy egy teáskanálnyit 3/4 csésze maghoz). Ezután pedig ízesítsd a nasid egy-két csipetnyi sóval. Fontos, hogy az olaj és a só egyenletesen érjék a magokat.
Tökmag a sütőben
Az idő alatt, amíg elpepecselsz a magok tisztításával, melegítsd fel a sütőt 180-200 °C-ra. Mielőtt sütőbe teszed a kaját, próbáld egyenletesen elhelyezni a magokat, az sem gond, ha minimálisan fedik egymást. Amikor ezzel kész vagy, süsd addig a nasid, amíg a magok éppen csak barnulni kezdenek, ez általában úgy 25-35 perc. 5-10 percenként pedig érdemes megrázni a tepsit egy sütőkesztyűben. Ha lejárt az idő, vegyél ki egy magot és kóstold meg, hogy a nasinak szüksége van-e még egy kis sütésre.
Van választék
A tökmag persze több egyszerű rágcsánál, hiszen finomabbnál finomabb menükhöz használhatod fel alapanyagként. Ha belekóstolnál a tökmag rejtelmeibe, kattints ide. Amennyiben épp nincs időd keresgélni, ajánljuk figyelmedbe a sütőtökös lasagne, a tökmagos pogácsa és a málnás-citromos tökmagtorta receptünket.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!