A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Ez most komoly? – merülhet fel bennetek a kérdés, amire a válaszunk az, hogy nagyon is! Anyukánktól és a nagymamánktól milliószor meghallgattuk már, hogy evés, illetve főzés előtt meg kell mosni a gyümölcsöket és zöldségeket. És bár nem agysebészet a dolog, azért felmerülhet pár kérdés ezzel kapcsolatosan is. Mikor kerüljön víz alá a gyümölcs-zöldség? Mivel érdemes megtisztítani? És mire kell figyelni közben? Ezekre próbálunk meg most választ adni.
Tényleg ennyire koszos minden zöldség-gyümölcs?
Mielőtt elmerülnénk a technikai részletekben, érdemes pár szót ejteni arról, hogy miért is fontos alaposan megmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mielőtt felhasználnánk őket. A válasz röviden: mert koszosak. Természetükből fakadóan akár a földben, akár talajközelben, bokron vagy fán növekszik a termény, óhatatlanul beszennyeződik.
Sem a szabadban rá kerülő részecskéket, sem a permetezőszer-maradványokat nem szívesen fogyasztanánk el, de ezeken kívül is számos szennyeződés kerülhet a terményekre. A szüretelés, a szállítás és a raktározás közben is érintkezhetnek nem teljesen tiszta felülettel. És persze a boltokban, piacokon is több kézben megfordulnak, mielőtt a kosarunkban landolnának. A szennyeződések között pedig olyan, súlyosabb tüneteket kiváltó kórokozók is lapulhatnak, mint például a szalmonella vagy az E. coli, amiket mindenképp jobb elkerülni.
Mikorra időzítsük a mosást?
Amint hazaértél a bevásárlásból és bepakoltad a hűtőbe a tejet és a húsokat, máris a mosogató felé veszed az irányt? Értékeljük a lelkesedést, de ezzel valójában csak a saját dolgodat nehezíted meg. A zöldség-gyümölcs felületén megtalálható kezelőszerek ugyanis segítenek abban, hogy a megvásárolt termékek a lehető legtovább megőrizzék a formájukat. Magyarán: ha rögtön a vásárlás után alaposan átsikálsz mindent, akkor sokkal hamarabb romlásnak indulnak majd a zöldségek és gyümölcsök. A nedves közeg ugyanis kedvez a kórokozók szaporodásának. Ezért célszerűbb, ha csak közvetlenül a felhasználás előtt állsz neki a megtisztításuknak.
Zöldség-gyümölcs tisztítás lépésről lépésre
Eljött az idő, és nekiállnál a sütés-főzésnek? Az első lépés, miután kikészítetted a felhasználni kívánt zöldségeket és gyümölcsöket a konyhapultra, hogy alaposan moss kezet. Ezzel elkerülheted a keresztszennyeződést, és ugyanebből az okból érdemes minden eszközt is megtisztítani, ami az alapanyagokhoz érhet majd.
Ezután jöhetnek a főszereplők, a zöldségek és gyümölcsök: ezeket tartsd hideg, folyó víz alá, és alaposan dörzsöld át őket. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ hivatalos ajánlása szerint a zöldség-gyümölcs hatékony megtisztításához semmilyen extra hozzávaló nem szükséges, a csapból folyó hideg vízzel a szennyeződések nagy része biztonsággal eltávolítható.
Vannak, akik egy kis extra ecetet, citromlevet vagy szódabikarbónát is adnak a vízhez, de a kutatások szerint ezekkel nagyságrendileg ugyanolyan tisztára lehet mosni a terményeket, mint sima vízzel. Az egyéb kemikáliák, mint például a mosogató- vagy fertőtlenítőszer pedig felejtősek. Bár a kórokozókat elpusztítják, a bennük található vegyi anyagok felszívódhatnak a zöldségekben-gyümölcsökben, így pedig ott vagyunk, ahol a part szakad.
Ha nagyon földes termékkel van dolgunk, akkor egy tiszta kefével érdemes átdörzsölni a felületüket, hogy biztosan eltávolítsuk róluk a koszt. Ha készen vagyunk a vizes átöblítéssel, a zöldségeket és gyümölcsöket helyezzük egy tiszta papírtörlőre vagy konyharuhára, és itassuk fel róluk a nedvességet. Így már készen is állnak a felhasználásra.
Kisokos a hatékony tisztításhoz
- Keményebb zöldség-gyümölcs: a strapabíró héjjal rendelkező terményeket, például az almát, citromot, körtét, valamint a gyökérzöldségeket bátran átdörzsölheted a víz alatt puszta kézzel vagy egy finom szálú kefével is.
- Leveles zöldségek: a káposzta, saláta, kelbimbó és egyéb leveles zöldségek levelei között rengeteg szennyeződés felhalmozódhat, ezért ezeket különösen nagy gonddal kell megtisztítani. (Feltéve, ha nem szeretnéd, hogy a homokszemcsék ropogjanak a fogad alatt…) A külső leveleket érdemes eltávolítani, ezek általában sérültek is, majd a zöldséget tegyük egy nagy, vízzel teli tálba és hagyjuk ázni egy kicsit. Ezután ugyanúgy jöhet a hideg vizes átöblítés, mint a többi zöldség esetében.
- Puha gyümölcsök: a bogyós gyümölcsök, köztük az eper, a málna, a szeder nem bírják a sikálást, de a gombának sem érdemes nekiesni egy kefével. Ezeket csak tartsd a közepesen erős vízsugár alá, és ha nagyobb koszt látsz rajtuk, akkor azt ujjal próbáld meg eltávolítani.
Ha tetszett a zöldség gyümölcs cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!