A friss és hazai zöldségeknek, gyümölcsöknek tényleg nincs versenytársuk, de vajon mikor kerülnek ki a standokra az első idei termések?
Tavasz legelső zöldsége a medvehagyma
A tavaszi zöldségek között az első a medvehagyma. Az utóbbi években egyre többen döntünk úgy, hogy saját magunk szerezzük be, de ha nem tájékozódunk kellőképpen, gond is lehet belőle, ugyanis a levele nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, ami viszont mérgező. Jellegzetes fokhagyma illatáról felismerheted a medvehagymát, de ha nem vagy biztos benne, inkább vidd el bevizsgáltatni! Ha a Mecsek környékén indulnál medvehagyma túrára, jó, ha tudod, hogy maximum 2 kilogramm az a mennyiség, amennyit hazavihetsz belőle – tegyük hozzá, ez rengeteg.
Ha pedig abszolút biztosra mennél, a piacon rengeteg friss medvehagyma vár. Amikor kegyes hozzánk az időjárás, már március elejétől illatoznak a standok a tavasz egyik legaromásabb zöldségétől.
A medvehagymából isteni házi pesztókat készíthetsz, amik pirítóssal pont olyan finomak, mint tésztákhoz, de krémlevest is pillanatok alatt összedobhatsz belőle. Sőt, akkor is nagyon frankó kajákat varázsolhatsz belőle, ha egy kicsit már megfonnyadt: izzítsd be a sütőt, és készíts medvehagymás rakott krumplit vagy medvehagymás pogácsát!
A tavaszi zöldségek közé tartozik a zöldborsó is
A tavaszi vetés rendszerint a zöldborsóval kezdődik, ami akár kétszer is teremhet egy évben, úgyhogy az, aki február elején elvetette a zöldborsót, és komolyabb fagyok már nem voltak, április végén már le is szüretelheti az első termést.
A zöldborsó az egyik legősibb élelmiszerünk, és mint a legtöbb hüvelyes, tökéletes növényi fehérjeforrás, emellett jót tehet az emésztésednek is. Mivel a vetéstől számított 2,5 hónap múlva már le is lehet szedni az első termést, a piacon már április közepén keresheted. A zsenge zöldborsót képtelenség megunni, mert a levesektől a főzelékeken át a tésztákig szinte bármihez passzol.
A tavasz vitathatatlan jele a friss saláta
A zöldsaláta is az első tavaszi zöldségek között van, és már egészen korán a tányérodra kerülhet. Köretnek az egyik legtökéletesebb választás, főleg, ha friss és ropogós tavaszi retekkel tálalod. De mi a tojásos nokedli mellé is imádjuk!
Az első igazán friss fejes salátákat április vége felé érdemes keresned a piacokon, aztán végig, egész nyáron. A fejes saláta tele van vitaminnal – C-vitamin-, karotin-, B-vitamin-, mész-, foszfor-, valamint vastartalma miatt igazán értékes – és antioxidánsokkal, az egyik legegészségesebb étel, amit az asztalodra tehetsz tavasszal.
A tavasz legelső gyümölcse az eper
Mi nem ismerünk olyan embert, aki nemet mondana az eperre. A gyümölcsök között az első a termési sorrendben: ha jó idő van és magas a hőmérséklet, akkor már májusban ehetsz idei epret. Így a májusi piactúráidon már jó eséllyel kutathatsz friss hazai eper után. Sőt, ha nem vagy rest egy kicsit többet mozogni, akkor a pénztárcád is vastagabb maradhat: májustól sok gazdaságban szedd magad akciók indulnak, és annyi epret szedhetsz, amennyit csak szeretnél, ráadásul a piaci és a bolti árnál kedvezőbben.
Az eper egyébként nemcsak az íze miatt különleges, hanem az egészségügyi hatásai miatt is: jót tesz a vérnyomásnak és a vérereknek, magasabb a C-vitamin-tartalma, mint a narancsnak, úgyhogy több érv is szól amellett, hogy sok-sok epret egyél. Turmixokba, salátákba és persze süteményekbe kötelező! 🙂
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!