Hirdetés

10 csodás borterasz a Balatonnál, ahol biztosan ellazulsz

Hirdetés

10 csodás borterasz a Balatonnál, ahol biztosan ellazulsz

Hirdetés
Nyáron az egyik legjobb barátunk egy pohár jéghideg fröccs vagy bor. Összeszedtünk nektek tíz borteraszt az északi és a déli parton, ahol remek a hangulat, garantáltan jó bort kaptok és a kilátásban is gyönyörködhettek.
Hirdetés

Szászi pince – Hegymagas

Mindössze hét perc Badacsonytól a Szent György-hegy, ami az egyik leginkább feltörekvő környék a Balatonnál és nagyon megéri elkalandozni arra. Több kedves borteraszt is találunk a többnyire még érintetlen hegyen, a Szászi pince az egyik kedvencem. Jegyezzük meg a helyet, mert ősszel és tavasszal csodás itt ücsörögni, egész évben nyitva tartanak, és szezonon kívül nyilván jóval kevesebben vannak, mi legutóbb például februárban voltunk. Ha megéhezünk, az sem gond, mert nyáron a szomszédban étterem is működik. Minden nap nyitva tart. 

Szászi pince, fotó: Szászi birtok, Facebook

PAP Wines

Ha valami különlegesre vágytok, meg is érkeztetek. Nem véletlen, hogy a Szent György-hegyen ennyi új hely nyílik, hiszen az egyik legkülönlegesebb hely a Balaton északi partján. Molnár Áron Londonban született, majd Koppenhágában élt feleségével és onnan költöztek a Szent György-hegyre, mert azonnal beleszerettek. Elöször csak bort kezdtek el készíteni, de most már lakásétteremként is működnek, vegetariánus és indiai ételekkel készülnek, amit saját otthonukban szolgálnak fel. A teraszukról pedig a csodás a kilátás. 

Kilátás Hegymagason, fotó: PAP Wines

Pláne Badacsony

Az egyetlen borbár a Balaton környékén, ahol a kóstolásra helyezik a hangsúlyt, így nem csak decinként kérhetjük a bort, hanem mindenből van kóstolómennyiség is. Nyáron csodás terasz, jó zenével és némi harapnivalóval, a kisapátiban találhattó Búzalelke pékség kenyereivel, valamint hatalmas badacsonyi borválasztékkal. Nagyon ajánljuk a helyet azoknak is, akik csak most kezdenek ismerkedni a badacsonyi borvidékkel, és azonnak is, akik már profik, és mélyítenék az ismereteiket. Válogatásunkban annyiból kakukktojás, hogy itt nincs kilátás. 

FrissTerasz – Badacsony

A Laposa család több vendéglátóhelyiséggel és étteremmel is képvisleteti magát Badacsonyban, boraikban pedig bártran megbízhatunk. Ha a lenyügőző kilátásra utazunk, akkor irány a hegyen a Laposa terasz, – itt hétvégén meleg konyha is van. De ha a laza hangulat a cél, akkor a Friss terasz lesz a befutó, ami a Laposa család másik nagyon jó hangulatú helye, borkorcsolyákkal és gyereksarokkal. Itt is ehetünk finomakat, Másnap a hegyen nevű burgerük például mindent visz, ebbe egy jó nagy tükörtojás is kerül.

A Másnap a hegyen nevű hamburger a Friss teraszon, fotó: Kalas Györgyi Street Kitchen

Jásdi borterasz Csopak

Csopak szerecsére bővelkedik jó helyekben és bármelyik borteraszért érdemes megmászni a domboldalt. A legtöbb helyen meleg konyha is van, ha azonban csak boroznánk, a Jásdi szuper választás, a borokhoz hidegtálakat készítenek.

Sabar borház – Sabarhegy

Érdemes kissé eltávolodni a szigorú értelemben vett Balatontól, a Sabar-hegy a Tapolcai medencében egyedülálló látványt, a természet közelségét nyújtja. Itt akkor is nyugalmat találhatunk, ha a Káli-medence már megtelt. Előre bejelentkezéssel vacsoraesteket is szerveznek, és akkor sincs gond, ha nincs kedvünk hazamenni, hiszen vendégház is van a domb tetején.

Fotó: Kalas Györgyi, Street Kitchen

Csendes dűlő szőlőbirtok – Badacsonyörs

A környék egyik leghangulatosabb, legnyugalmasabb helye borozgatáshoz, ábrándozáshoz.

Pócz Pincészet – Balatonlelle

A déli parton is vannak már remek borteraszok, bár egyelőre jóval kevesebb, mint az északin. A Pócz Pince egy jó példa erre és innen is remek a kilátás.

Fotó: Pócz pince, Facebook

Pálffy – Köveskál

A Pálffyról nehéz elfogultság nélkül beszélni, éppen Köveskál végében található egy domb aljában. Nyáron a tájban gyönyörködve, télen pedig a cserépkályha mellett melegedve élvezhetjük boraikat. Külön cikket is szenteltünk már nekik, amit itt tudtok elolvasni. Néha pezsgős reggelit is szerveznek és télen is nagyon jó hozzájuk betérni.

Pálffy Terasz
Fotó: Bokor Brigitta, Street Kitchen

Folly Arborétum és Borászat, Badacsonyörs

Nem sok mindenkinek jutna eszébe, hogy egy arborétumban borozni is lehet – éppen ettől olyan különleges ez a helyszín, Badacsonyörs mellett. Apróbb borkorcsolyákat is kérhetünk, de arra ügyeljünk, hogy az arborétumban belépőt is kell fizetni. Az viszont nem kérdés, hogy egyedülálló élményben lesz részünk.

 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?