12 hely, ahova mindenképp el kell mennetek, ha Sevillában jártok
Ha követitek az Instagramon a Street Kitchen oldalát vagy épp az enyémet, akkor már biztos tudjátok, hogy volt egy négynapos, sevillai kiruccanásom, ami gyakorlatilag egy Felzabáltuk résznek is minősülhet, sztorikkal, képekkel és élő bejelentkezésekkel árasztottam el az Instát.
Szóval Sevilla, Andalúzia és Sevilla tartomány fővárosa meseszép. A Guadalquivir folyó partján fekszik, az egyik legmelegebb európai város, mindössze egy metróvonala van, ám gyalogszerrel bejárható az egész. Népessége… na jó, nem nyomom végig a Wikipédiát, mert gondolom már most azt gondoljátok, hogy oké-oké, de mesélj már a kajákról!
Szóval nyugi, lesz mit ennetek, és lesz is hol ennetek Sevillában, ugyanis közel 3000 bárja, tapasos helye, étterme van. Jaja, most jön a wúúúhaaaa, aztaaa, menjünk érzés!
Szerény személyem inkább azokat a bárokat kedveli, ahol elsősorban a helyiek fordulnak meg, kisebbek, szolidabbak, mert ezek biztosítanak legjobban arról, hogy az adott régió fogásait ismerhetem meg, valamint tényleg sosem csalódtam még ezekben a helyekben.
Antonio Romero
A megérkezésemkor elbattyogtam a hátizsákommal a Plaza de Españára, ami meseszép, aztán beültem az első helyre, ahová tuti menni akartam. Ez pedig Antonio Romero egyik étterme volt. Nem hiába van több belőle a belvárosban, mert egyszerű, de nagyszerű tapasok közül lehet választani. Nem volt kérdés, hogy a hőségre való tekintettel egy jéggel, pohárban felszolgált whiskyvel gazpachóval fogok indítani. Isteni finom, ráadásul vitamindús is, hiszen nyers zöldségek vannak lekrémesítve, alap fűszerezéssel.
Itt kértem még piripit, amit szintén ne hagyjatok ki itt! Ez egy nagy klasszikus, majonézzel, pici paradicsommal és szalonnával, ami miatt igazán frankó lesz ez a szendvics. Egyébként ez a szó becsiccsentettet is jelent, szóval esténként mondogathatjátok, hogy yo soy piripi! 😀 A jó öreg, besameles alapú, sonkával gazdagított, olajban kisütött croquetas de jamón sem maradhatott ki, amihez kis chips is dukál, illetve berendeltem még egy whiskys, sült fokhagymás tortillát is, ami nem összekeverendő a tortillalappal. Ez egy burgonyás-tojásos étel, ami kör alakú formában van megsütve, aztán szeletekre vágva tálalva. Mindezt pedig egy jó spanyol sörrel fojtottam le (vagy kettővel, de ki számolja… amúgy is, egy sör nem sör).
Cím: C. Antonia Díaz, 19, 41001 Sevilla
Bar El Comercio
Ezután gondoltam, erre az egészre rátolok egy jóféle churrost, ami mindenki szerint a Bar El Comercióban a legjobb. Ez az olívaolajjal készült, égetett tészta bő olajban van kisütve. Alapvetően nem igazán édes a tésztája, de itt jön a csavar, ugyanis muszáj kérnetek majd mellé egy bögre csokiszószt, mert abba tunkolva az igazán mennyei ez a desszert. Mindezek után már csak egy savlekötőre és egy nagy alvásra vágytam. 🙂
Cím: C. Lineros, 9, 41004 Sevilla
Bodega el Picadero
Másnap reggel a Bodega el Picadero felé vettem az irányt, és szerencsére a spanyolok későn reggeliznek (nagyjából 10-11 felé), úgyhogy nem kellett hajnalra húzni az ébresztőórát. Itt kértem egy pan con tomatét (vegák ezt ne olvassák pls!) jamón ibericóval, ami annyit tesz, paradicsomos szendvics, pár hajszálvékony szelet, a szádban elolvadó, mennyei sonkával, meg egy kis olívaolajjal. Valamint ettem egy másik nagy kedvencemet, a Pringát, ami egy lassan sülő, szaftos, zsíros sertéshússal készülő szendó, amiben néhol ropog a megpirult husi, és folyik a szaft… Ahhh, elolvadtam, annyira jó volt!
Cím: C. Tarifa, 14, 41002 Sevilla
Torres y Garcia
Ezután az estére ugrunk hirtelen, mert habár voltam pár helyen, ha a TOP 6-ot kellene felsorolni, azok nem lennének benne. 🙂
Az estét egy kicsit fancybb helyen töltöttem, a Torres y Garciában, ahol patatas bravast ettem mentás aiolival, ami a spanyolok fokhagymás majonéze, illetve rendeltem egy borsópesztós ráksalit és egy válogatást Manchego sajtokból, valamint egy pohár (oké, volt az három is) cavát, ami lényegében spanyol pezsgő. A sajt többféle érlelési idővel kapható, La Mancha vidékéről származik, ahol Don Quijote is bolyongott, és tuti evett ilyen juhsajtot, mert bruttttálisan jó.
Cím: C. Harinas, 2, 41001 Sevilla
El is jött a harmadik nap, amikor is a piacokat vettem górcső alá.
Las Setas
A “Las Setas” néven is emlegetett Metropol Parasol az egyik ismert épülete Sevillának. Már messziről észreveszitek majd a faszerkezetes, hatalmas gombát (ugyanis így csúfolják a helyiek), aminek a tetejéről remek a kilátás, de én inkább a gomba tövébe mentem, ugyanis ott a piac, és minket inkább ugye ez érdekel. Gyönyörű áruk, friss gyümölcsök, zöldségek, tengeri kütyük is találhatók itt, szól a zene, jó a hangulat, szóval ezt nézzétek meg!
Cím: Pl. de la Encarnación, s/n, 41003 Sevilla
Mercado de Triana
A Mercado de Triana a Guadalquivir folyó túlpartján található, Triana városrészben, ami a régi gipsy negyed. Itt is van rengeteg helyi termelő, de a piac területének nagyjából a felén kis beülős vagy inkább leülős helyeket találtok mindenféle finomsággal, amik helyben készülnek. Itt nem fogtok kapni grillcsirkét és lángost, de brutál jókat kajálhattok. Ráadásul ez a piac egy régi erődben található, mely kastélyként, sőt börtönként is funkcionált, plusz itt van a spanyol inkvizíció múzeuma is.
Cím: C. San Jorge, 6, 41010 Sevilla
Parcería Café
A Mercado de Feria igazi helyi piac. Ezt azért mondom, mert nem feltétlen a turisták által ismert célpont. Itt is rengeteg friss áru kapható, és érdemes errefelé is tenni egy sétát, ugyanis gyalog kb. 20 perc séta a központtól. Van itt egy remek, kicsi specialty kávézó is, a Parcería Café, ahol nem a spanyol bárokban kapható kávét kapjátok. Nem leszólom, csak számomra kicsit keserű a klasszik kávéjuk, ami a torrefacto eljárásnak köszönheti az ízét, amely egy pörkölési stílus. Cukorral vonják be a kávészemeket, ami pörkölés alatt picit megég a szemeken, így hát keserűbb is lesz a kávé, de ők ezt imádják!!!
Cím: C. Calderón de la Barca, 9, 41003 Sevilla
Alcazar
Ezen a napon még egy kis kulturális kikapcsolódás is belefért. Sevillának 3 épülete is van, ami a világörökség részét képezi, az egyik az Alcazar, a királyi palota, aminek egy részét a mai napig használja az uralkodó, ha Sevillában tartózkodik. Az egész egy csoda, és hatalmas parkja is van!
Cím: Patio de Banderas, s/n, 41004 Sevilla
Las Teresas
A harmadik napom fénypontja volt a Las Teresas bár, ahol sonkák lógnak le a plafonról. A bár egy kis utcában található, ahol az asztalok és székek ide-oda vannak lerakva, ahol épp volt némi szabad hely, szóval én egy kapu előtt ültem, és néha fel kellett állnom, ha valaki be vagy épp ki akart jönni. Szerintem tök poén, és a spanyolok lazák, szóval neked is át kell menni lazába! 😀 Na, de a kaják! Kértem pimientos asadost, ami sült paprika. Hidegen tálalják, de ez a 40 fokos melegben tökély volt. Szinte krémesre van sütve, és isteni finom egy kis bagettel. Ami még itt közkedvelt, az az espinacas con garbanzos, ami csicseriborsós spenót. Kicsit megfonnyasztott spenót, alap fűszerekkel, fokhagymával, csicseriborsóval és egy kis olívaolajos pirítóssal. Kértem még egy kis sült tőkehalat (pavia de bacalao), ami sörtésztaféleségbe volt mártva és bő olajban kisütve, némi ecetes bébirépával és borsóval, ami tökéletesen illett hozzá!
Cím: C. Sta. Teresa, 2, 41004 Sevilla
Sabores de Antaño
A bártól nem messze található a Sabores de Antaño, ahol előtted készítik a híres spanyol édességet, a turrónt. Ennek több fajtája is létezik, van, ami puha, van, ami közepesen kemény, de olyan is, ami kőőőkemény. Mindegyiknek megvan a maga élvezeti értéke, ráadásul rengeteg variációban kapható. A mandulás elég klasszik, de egy jó pisztáciásra is nevezzetek be! 😉
Cím: C. Hernando Colón, 37, 41004 Sevilla
Vega 10
A harmadik napon pedig az Eslava nevű étterembe akartam eljutni, de sajnos elég sokat kellett volna várni az asztalra. Mivel immáron a hátizsákommal, a 43 fokos melegben másztam el a negyedik helyre, ami zárva volt, és ekkor már a 9. kilométeren voltam túl, így végül random helyre estem be, ahol betoltam egy remek salmorejót, illetve patatas bravast, ám a salmorejót leginkább a Vega 10 étteremben ajánlanám, de sajna azon is a cerrado (zárva) felirat lebegett vasárnap, de ti csekkoljátok majd itt a levest! A salmorejo amúgy egy eredetét tekintve cordobai étel, pontosabban paradicsommal és kenyérrel készült, krémes leves, amit hidegen szervíroznak, csakúgy mint a gazpachót. Általában kerül egy kis sonka és sajt vagy tojás a tetejére, és mennyei!
Cím: Calle Rosario Vega, 10, 41010 Sevilla
Créeme
Minderre még rátoltam Sevilla egyik legjobb fagyizójában, a Créeme-ben egy 70%-os tanzániai csoki, egy mogyoró és egy mangófagyit, amiről amúgy meg nem mondtam volna, hogy sorbet, annyira krémes volt. Mikor megláttam a tornyot amit kaptam, nem gondoltam, hogy megeszem, de annyira finom volt, hogy nem tudtam nemet mondani (meg mondjuk nem is akartam).
Cím: Pl. del Museo, 2, 41001 Sevilla
Szóval nagyjából ezek azok a helyek, amiket mindenképp ajánlok, de hagyjatok estéket, délutánokat és reggeleket is arra, hogy kicsit elvesszetek Sevilla utcácskáin, és csak úgy bolyongjatok! Fedezzetek fel új helyeket, egyetek nagyon sokat, és érezzétek szuperül magatokat!
Tippek
- Nekem van egy nagyon alap spanyol nyelvtudásom, aminek hasznát vettem, mert tapasztalatom szerint viszonylag kevesen beszélnek angolul, szóval én spanyol és angol keverékét használtam, ők pedig spanyolul beszéltek, így egész jól elboldogultam bárhol.
- Az éttermek esetében ne higgyetek a Google-nek, mert tök máshogy voltak a valóságban a nyitvatartások! Hiszen ez España, lazák az emberek, van szieszta, minek idegeskedni, hova sietünk… 😀
- Készüljetek úgy, hogy vasárnap több hely is zárva van. Érdemes amúgy asztalt is foglalni, legalábbis a nagyobb éttermekbe, mert elég nagy a tumultus, ami érthető, hisz szeretnek enni a spanyolok.
- A tapasok általában pár euró körül mozognak, szóval nem kell 3 havi fizetéseteket összegyűjteni az útra, mert abszolút megfizethető minden, illetve pontosítok, minden sarkon találni kisebb helyeket, ahol olcsó az étel, ugyanakkor tökéletes.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!